El Documental del Mes projecta dijous «Los Castores»

Publicat el 30 de juny de 2015 a les 20:55
Actualitzat el 30 de juny de 2015 a les 20:58

El Documental del Mes projecta dijous 'Los Castores'


Dins del marc del cicle El Documental del Mes, coordinat per MEES i CineClub, es podrà veure aquest dijous, a les 8 del vespre a l'espai Plana de l'Om de Manresa, ‘Los castores' de Nicolás Molina i Antonio Luco, un film que posa sobre la taula el greu problema que comporta introduir espècies forànies en un ecosistema i un joc de miralls entre el castor i l'ésser humà en el qual ens podrem observar des d'una distància que no és gens habitual. 

Derek i Georgia, una parella jove de biòlegs arriba als hostils paratges de la Terra del Foc, a la Patagònia xilena, per investigar una plaga devastadora de castors que està destruint l'ecosistema de la zona.

L'any 1946 es capturen 25 parelles de castors al Canadà i s'entreguen a una missió oficial de la marina argentina. Un hidroavió desembarca els animals a l'altre extrem del continent americà amb un objectiu: crear una indústria de pells.

70 anys després els castors s'han reproduït per tots els racons del paisatge: són més de 100.000. El somni de promoure el negoci de pells no va funcionar i ha quedat en l'oblit. Les conseqüències d'un fet aparentment tant insignificant han sigut catastròfiques. Devoren els troncs dels arbres, construeixen preses al mig dels rius, maten les plantes que protegeixen els pingüins del vent i provoquen inundacions. Els habitants de la zona veuen com cada cop tenen menys zones per pasturar el seu bestiar i senten un odi profund cap als castors. Tots ells simpatitzen amb la determinació dels biòlegs per posar fi a la plaga. Però la missió no serà fàcil: els castors són experts del camuflatge, treballen silenciosament durant la nit i desapareixen amb la llum del sol.

El castor canadenc, com l'home, és un enginyer de l'entorn. De caràcter social i familiar, altera el cabal del riu amb preses fetes de troncs per adaptar el medi ambient a les necessitats de la seva comunitat. En el seu habitat natiu, aquesta activitat no genera cap problema, són una peça més d'un engranatge harmònic. Però quan els desplaces geogràficament lluny dels seus depredadors naturals, augmenta la seva població i les seves construccions generen danys irreparables a l'ecosistema. De la mateixa manera i durant segles, els homes han transformat el món segons les seves necessitats com a societat. Hi ha paral·lelismes entre l'espècie del castor i l'espècie humana?