El millor cinema solidari del món desembarca al Clam

La dotzena edició del festival navarclí se celebrarà del 30 d'abril al 10 de maig i presentarà 37 pel·lícules de 15 països

Publicat el 20 d’abril de 2015 a les 19:30
Actualitzat el 20 d’abril de 2015 a les 19:42

Presentació del Clam aquest dilluns a Navarcles. Foto: FICNA


El CLAM de Navarcles ha presentat aquest dilluns la dotzena edició del festival cinematogràfic que ha programat la projecció de 37 pel·lícules de 15 països diferents, moltes de les quals són estrenes absolutes a Catalunya. 8 de les obres competiran en la secció oficial de llargmetratges i 14 en la de curtmetratges. El certamen comptarà amb la presència, entre d'altres, de tres primeres figures del setè art estatal com són els directors Pedro Olea, Cecília Bartolomé i l'actor Emilio Gutierrez Caba. 

Un any més, el festival es complementa amb l'entrega del premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat i la celebració d'un munt d'actes paral·lels amb el tema 'la fraternitat, una utopia?' com a eix central que convida al debat i la reflexió, així com una important aposta per la música que tindrà un paper important en aquesta edició en la Zona Megàfon.

Els detalls de la dotzena edició del festival, que se celebrarà del 30 d'abril al 10 de maig a l'Auditori Agustí Soler i Mas i al Centre Cultural la Creueta de Navarcles, han estat  presentats avui pel president del festival Josep Maria Carrillo; pel director del CLAM, Valentí Oliveras i pel coordinador Serafí Vallecillos, els quals han coincidit en destacar un altre any la potencialitat d'aquesta edició que referma i posiciona el festival com a esdeveniment singular a Catalunya.

Concurs de llargmetratges
El Clam, per segon any, celebra el concurs de llargmetratges que seran obres presentades amb rigorosa estrena i que siguin inèdites a les sales de projecció de Catalunya. En total s'han rebut 131 llargs a concurs, entre els quals s'han seleccionat 8 finalistes que lluitaran pel primer premi, pel premi especial del jurat i el premi del públic.

Les vuit  pel·lícules seleccionades han estat: 

1.- Huidas (Espanya). Dirigida per Mercedes Gaspar. La historia d'una jove fotògrafa hispanoxinesa que viu als Estats Units i que torna a Espanya i  es retroba amb les seves arrels. Relata la multiculturalitat de la sociedad gràcies al fenòmen de la immigració.
2.- De nieuwe wereld (Països Baixos) Dirigida per Jaap van Heusden. Una trobada causal entre una dona netejadora holandesa i un sol·licitant d'asil d'Àfrica porta a  una relació inesperada i deu dies extraordinaris.
3.- 1533 Km. hasta casa. Los heroes de Miramar. (Argentina). Dirigida per Laureano Clavero. 30 anys després de la Guerra de las Malvines, vuit excombatents de la ciutat argentina de Miramar expliquen com era la seva vida abans  i després del conflicte armat. 
4.- Después de Sarmiento  (Xile). Francisco Márquez. El documental reflecteix les tensions i el desafiament pedagògic que té plantejada l'escola per superar les diferències entre els seus alumnes.
5.- Ti offro da bere (Itàlia). Dirigida per  Ilaria Gambarelli. Christian deixa Londres i torna a Gènova, la seva ciutat natal, on s'haurà de redescobrir, reinventar-se i sobretot adaptar-se a les realitats de la seva família i els seus amics que eren quelcom diferent del que s'esperava.  
6.- Germán últimas viñetas (Argentina) Dirigida per Cristian Bernard, Flavio Nardini, Federico Sosa. La història d'un home que des del seu treball com a guionista de còmics en el territori de la fantasia i la imaginació pren la decisió d'incorporar-se en una organització revolucionària a l'Argentina dels anys setanta.
7.- The last executioner (Thailandia). Dirigida per Tom Waller. El film narra la historia real de Chavoret Jaruboon, botxí  oficial a Tailàndia des de 1984 fins el 2003, qui durant 19 años es va encarregar d'executar a 55 presos amb metralladora fins que el país va canviar de mètode d'execució  per la injecció letal.
8.- The healing notes (Las notas que curan) (Espanya). Dirigida per Amparo Mendo. El documental busca explorar els efectes positius de la música clàssica de Bach, Schumann o Haendel en la vida de las persones més castigades, des d'Espanya fins a Palestina. 

Concurs de curtmetratges
Per al concurs de curtmetratges, durant aquesta dotzena edició, s'ha utilitzat majoritàriament les plataformes digitals online per a la gestió de les inscripcions. Enguany el Clam ha rebut un autèntic allau de curts a concurs (579), una recepció rècord que ha obligat el jurat a fer un gran esforç per decidir la catorzena  de finalistes que han estat els següents:

1.- Namnala, Dir. Nacho Solana. Espanya 
2.- El Tío, Dir. Alex Montoya. Espanya
3.- El camino de Felipe, Dir. Juan Manuel Fernández Chico. Espanya    
4.- Killing my girls, Dir. Tasos Giapoutzis. Regne Unit   
5.- Acabo de tener un sueño. Dir. Javi Navarro. Espanya 
6.- Yo soy Samy, Dir. Kae Babar. Regne Unit                                 
7.- Elmando, Dir. Anton Octavia. Romania   
8.- El pez y yo, Dir. Babak Habibifar. Irán
9.-  Pita, Dir. Gabrielle Sheepard. Itàlia
10.- Tu puto banco, Dir. José Luis Santos. Espanya    
11.- Sin besos, Dir. Manuel Arija. Espanya-Regne Unit                                
12.- Guida. Dir. Rosana Urbes. Brasil
13.- Gran futuro, Dir. Sergio González Paton. Espanya
14.- Don Miguel, Dir. Kote Camacho. Espanya

Propostes molt atractives a la secció Pantalla Oberta
El Clam presenta també dotze pel·lícules de gran interès i que s'agrupen dins la secció Pantalla Oberta, una selecció de pel·lícules que no s'han estrenat comercialment o d'estrena recent, però que no s'han pogut veure en el nostre àmbit territorial més proper i que, al parer de l'organització, tenen gran interès cinematogràfic, il·lustren qüestions d'actualitat, aporten noves visions o poden interessar al públic del CLAM. Moltes d'aquestes obres seleccionades han rebut premis importants a d'altres festivals internacionals per la seva qualitat.

1.- Cartas a María (Espanya). Dir. Maite García. Arran de la malaltia d'Alzheimer del seu pare, Maite inicia un viatge para reconstruir la historia del seu avi. Pedro va ser un exiliat republicà que, per sobreviure, va treballar per al govern francès i l'exercit nazi. 
2.- La profesora de historia (França). Dir. Marie-Castille Mention-Schaar. Anne Gueguen és una professora d'Història d'institut que a més es preocupa pels  problemes dels seus alumnes. Una nova demostració de com el cinema francès sap tractar el binomi "adolescència-instituts", lligant-lo en aquesta ocasió amb l'holocaust.
3.- El reto de Eva. (Espanya). Dir. Eloi Tomàs. Nacho Té una malaltia anomenada Dent de la qual se sap molt  poc. La seva mare Eva crea l'Associació Asdent per poder recaptar diners per a la seva investigació. El seu esperit de lluita la porta a fer tot tipus d'iniciatives per aconseguir diners, com per exemple participant en la prova més dura del món de bicicleta de muntanya, la Titan Desert.
4.- Llos insólitos peces gato. (Mèxic). Claudia Sainte-Luce. Claudia, una jove callada i molt sola ingressa en l'hospital i fa amistat amb Martha la companya d'habitació i la seva família. Alenada d'aire fresc de l'últim cinema mexicà. Escrita, dirigida i protagonitzada per un grapat de dones inspiradíssimes.
5.-Glance-up – Mirant amunt.  (Espanya) 60 min. Dir. Oriol Martínez, Enric Ribes. Joan Pahisa té 28 anys i una gran passió: l'esport. No seria res extraordinari si no fos per un detall: Joan fa exactament un metre d'alçada. Una pel·lícula per parla de discapacitat i superació.
6.-Syria self-portrait (Síria). Dir. Wiam Bedirxan, Ossama Mohammed. Un documental necessari que explica els horrors de la guerra civil a Síria. Un documental tant incòmode com commovedor. 
7.-Hippocrate (França). 102 m. Dir. Thomas Lilti. Benjamí està destinat a ser un gran doctor. Però la seva primera experiència en el hospital on treballa amb el seu pare no surt com ell pensava. En ella es troba al seu col·lega Abdel, un doctor estranger amb molta més experiència. Una pel·lícula que reflexiona sobre la sanitat pública a França.
8.-Hablar (Espanya). Dir. Joaquim Oristrell. Un total de 20 històries que giren entorn a la paraula i parlar i que s'entrecreuen al llarg d'un recorregut  de 400 metres: des de la madrilenya plaça de Lavapiés fins la Sala Mirador. Pel·lícula que obre la programació del Festival de Màlaga.
9.- Camino a la escuela (França). Dir. Pascal Plisson. Premi Cesar al millor documental. Narra la historia real i extraordinària de quatre nens, Jackson, Carlitos, Zahira i Samuel, que s'han d'enfrontar diàriament a nombroses dificultats i perills per arribar a l'escola. 
10.-Neruda. (Chile). Dir. Manuel Basoalto. Recent aproximació de cinema xilè al gran poeta Pablo Neruda, en els seus primers anys com a senador. Pel·lícula inèdita al nostre país.
11.-Aprendiendo a conducir. (Estats Units). Dir. Isabel Coixet. Mentre el seu matrimoni s'enfonsa, una escriptora decideix treure's el carnet de conduir. El seu professor d'autoescola és un indi Sij que també té problemes de parella. La penúltima pel·lícula de Coixet, explicant una història de problemes conjugals i interculturalitat en ple Manhattan. Secció oficial de Màlaga.
12.- Nuestro último verano en Escocia. (Regne Unit). Dir. Andy Hamilton, Guy Jenkin. Dos pares normals, tres fills un pel excèntrics i una trobada familiar amb els avis d'allò més boja. Gran comèdia britànica amb reflexions sobre temes com la mort, l'homosexualitat o les relacions familiars

Reconeixement CLAM a Pedro Olea i Cecília Bartolomé
El CLAM aquest any ret homenatge a dos dels grans directors del cinema espanyol, Pedro Olea i Cecília Bartolomé (una de les directores pioneres del cinema espanyol), que seran a Navarcles per rebre una distinció del festival. Amb la seva presència es projectaran dues de les seves grans pel·lícules.

1.- La Conspiración. Dir. Pedro Olea. Telefilm centrat en les activitats del general Mola, que van donar lloc al cop militar de juliol del 36 i a la guerra civil espanyola (1936-1939). 
2.- Lejos de África. Cecília Bartolomé. La història de l'amistat entre dues nenes de diferents races, una blanca, Susana, i una altra negra, Rita, en Guinea Equatorial, entre els anys 1950 y 1961.

Programació per als més joves
El  festival ofereix enguany tres pel·lícules programades per al públic infantil i juvenil: Camino a la Escuela, Glance-Up i Els cap de drap a la selva de l'arc de Sant Martí. 

Camino a la Escuela es projectarà en la secció Pantalla Oberta i  tindrà una sessió especial per a alumnes de primària de l'escola Catalunya de Navarcles, que han treballat el tema de la fraternitat a les aules. 

Glance-up - mirant amunt - també es projectarà a la secció Pantalla Oberta per tots els públics i una sessió especial per alumnes de secundària. 

Finalment hi haurà una sessió infantil amb la pel·lícula d'animació:

Els Cap de Drap a la Selva de l'Arc de Sant Martí. Dir. Àlex Colls. "La tropa de trapo", un grup de mascotes format por una vaqueta, una girafa, un ós, una porqueta, un gos i un ocell, tenen la necessitat d'ajudar els animals que tenen moltes dificultats per sobreviure i, amb aquest objectiu, organitzen una expedició solidaria que els portarà fins la selva de l'Arc de Sant Martí.  Nominada a la millor pel·lícula d'animació als premis Goya 2014. 

Cafè-Tertúlia, un espai per parlar amb actors i directors
La presència de professionals del món del cinema tornaran a enriquir i prestigiar el Festival i aportaran al públic l'oportunitat de conèixer i aprofundir en les pel·lícules projectades gràcies al diàleg amb les persones que les han dirigides o protagonitzades. Enguany, a través de la secció cafè-tertúlia, el públic podrà conversar amb els actors i directors convidats.
 
A banda de la presència de Pedro Olea i Cecilia Bartolomé, que seran homenatjats pel festival, i l'assistència del gran actor Emilio Gutiérrez Caba, que participarà en l'acte de clausura, la secció Cafè-tertúlia ens acompanyaran també:

- El productor Paco Poch del documental Cartas a María.
- La protagonista del documental El reto de Eva,  Eva Giménez. 
- El director Laureano Clavero, de la pel·lícula 1.533 km. hasta casa.
- El director de la pel·lícula Glance-up, Oriol Martínez
- La directora Amparo Mendo, del documental The ealing notes.
- La directora Ilària Gambarelli, de la pel·lícula Ti Ofro da Vere

Programa d'activitats paral·leles 
Per reforçar la programació cinematogràfica i amb l'objectiu d'aprofundir amb el tema de la Fraternitat -l'eix vertebrador d'aquesta dotzena edició del festival- se celebrarà, el dijous 7 de maig, una taula rodona que porta per títol 'La Fraternitat, una utopia?' comptarà amb el cartell de convidats següent: Ramon Bufí, delegat episcopal de Càritas Diocesana de Vic; Jaume Torras, advocat, delegat del Bages del Banc d'Aliments de Barcelona; i Eduard Casserras, professor de filosofia i membre del Grup de Professors de Filosofia de la Catalunya Central. El debat serà  moderat pel periodista manresà Joan Piqué i amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de la Catalunya Central.

Hi haurà també dos actes en col·laboració amb la Biblioteca Sant Valent de Navarcles. El dia 6 de maig es presentaraà la revista 'Alternativas económicas', a carrer del periodista Pere Rusiñol; i el dia 27 de maig hi haurà una tertúlia sobre la novel·la L'últim dia abans de demà, amb l'escriptor Eduard Marquez.

Tres concerts musicals gratuïts, gran novetat en la Zona Megàfon
La Zona Megàfon, el principal espai d'intercanvi i de comunicació entre els organitzadors, el públic, els convidats i les entitats que col·laboren amb el Clam, enguany introdueix com a gran novetat la participació de tres grups musicals de diferents estils que donaran un major caliu al festival. Els concerts seran totalment gratuïts i d'una qualitat contrastada.

1.- Concert de Technopolitans. Dijous, 30 d'abril, a la mitjanit.
Technopolitans és una banda d'indie electrònic nascuda a Barcelona l'any 2014. El seu estil musical pren elements de múltiples referents indie com Two Door Cinema Club i M83 de la mateixa manera que recursos de l'electrònica de Disclosure, Daft Punk i Justice. La ciutat comtal ha alimentat la creativitat dels tres components, que durant anys han participat en múltiples projectes musicals (Falling Elephants, The New Beat Generation, Hate And Love At Home). Diego Tomé (Soundsystem) , Victor Vizuete (bateria) i Víctor Alarcón (sintetitzadors) són els tres membres de Technopolitans, i compten amb una sessió de directe en què aprofundeixen en els temes del seu primer treball des d'una òptica DJ a la qual sumen els elements en viu, la qual cosa dota al seu espectacle de més frescor i possibilitats sonores. 

2.- Concert  de Jaime L. Pantaleón. Divendres, 1 de maig a les 21.00 h.
Sempre de cara, amb passió i atreviment. La nova aventura sònica de Jaime L. Pantaleón, guitarra i ara també cantant, cobreix un ampli espectre musical amb els seus estimats boleros com Excusa. Així, els meravellosos anys cinquanta, la psicodèlia setantera i l'underground  dels noranta apareixen i desapareixen al servei de la cançó llatina. El resultat és una primera i autoafirmativa referència titulada 'La Llei del Si". 

3.- Concert de Mad'zelle. (Indi / Folk). Divendres, 8 de maig, a les 21.00 h.
Mad'zelle és el pseudònim artístic de Martina Borrut, barcelonina d'origen i el seu projecte musical individual, gestat entre Paris i Londres. Els temes de Mad'zelle contenen lletres que fan brillar la tristesa dels moments puntals de la vida i són cantats tant en català, francès com anglès essent resultat de la seva pròpia trajectòria vital per París i Londres. Ben coneguda en aquestes ciutats, ha realitzat gires pel Regne Unit, França, Itàlia i Bèlgica. Per altra banda, també ha participat en festivals europeus com el Ladyfest de París, l'Antifolk Fest de Londres o el Sanger's Stage Show, un escenari itinerant tirat per caballs i alimentat amb energia solar que recorre cada any diversos festivals anglesos. 

La Zona Megàfon es complementarà també amb: 

Espai d'entitats: un espai a disposició de les entitats que treballen per un món més solidari per tal que presentin els seus projectes i el seu treball.

Fes Clam: la tradicional urna per recollir els vots del públic, un taulell per opinar i fer suggeriments a l'organització del festival, un punt d'informació, unes butlletes per vincular-se al Clam...

El dibuixant Galdric Sala se suma al  CLAM
Una de les grans novetats d'aquesta edició serà la col·laboració del dibuixant i il·lustrador santfruitosenc Galdric Sala, el qual  aportarà el seu talent i la seva destresa amb el llapis al servei de la reflexió sobre la Fraternitat.  

La participació de Galdric Sala neix de la voluntat que sempre ha tingut el CLAM d'incorporar diferents formats i disciplines artístiques que se sumin a l'oferta cinematogràfica, al lliurament del Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat i d'altres d'activitats que tenen el compromís social com a eix de revindicació i reflexió.

L'aportació de Galdric Sala consistirà en la creació de quatre vinyetes que seran exposades durant la celebració del Festival i que contribuiran a la reflexió sobre la Fraternitat.

Els comerços i carrers de Navarcles respiraran Clam
Els comerços i carrers de Navarcles respiraran cinema gràcies a implicació de la Unió de Botiguers i Comerciants de Navarcles (UBIC) que des de mitjan abril té en marxa  un paquet d'iniciatives dinamitzadores de suport al festival. 

La campanya compta amb el suport d'Art Mercat, una entitat de joves artistes navarclins, que hi posarà la seva experiència per aconseguir una ambientació cinematogràfica al carrer del certamen navarclí. Aparadors decorats, il·luminació al campanar, decoració a l'Ajuntament, sortejos i activitats diverses, són algunes de les propostes que incrementar el batec cinematogràfic del festival.

Nova edició del Premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat
Cada any, en el marc del Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles, l'organització fa lliurament del premi Pere Casaldàliga a la Solidaritat, un reconeixement honorífic a l'entitat o persona que, per la seva obra o actitud, hagi contribuït a fer que la solidaritat entre els pobles o les persones sigui un fet i no tan sols un desig. Compta amb la col·laboració de l'associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga.

Com l'any passat i amb l'objectiu de promoure la participació de les entitats més representatives del sector de la cooperació i de l'activisme solidari, el jurat ha comptat amb representants de les següents entitats:- FICNA (entitat organitzadora del festival i promotora del premi); l'Associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga; OXFAM Intermón i Justícia i Pau. 

L'acte de lliurament serà el diumenge 3 de maig a les 12 hores, al Teatre Auditori Agustí Soler i Mas i anirà a càrrec del president de Justícia i Pau, l'advocat barceloní Eudald Vendrell. El guanyador del premi es farà públic l'endemà del dia de Sant Jordi.

Servei gratuït per a les famílies amb nens
Amb la voluntat d'afavorir l'assistència de pares i mares amb fills, el festival  enguany oferirà el servei FAMILY CLAM en algunes sessions que permetran deixar de forma gratuïta els nens de 3 a 12 anys amb monitors de l'empresa Lleure Dos Mil, els quals han programat activitats d'entreteniment mentre els pares són al cinema. El servei gratuït per a famílies es farà els dissabtes, 2 i 9 de maig i el diumenge 3 de maig de 18 a 20.30h, i també el diumenge 10 de maig, durant l'acte de clausura, el servei serà de 17.30 a 20.30h.

Retransmissió pionera en tecnologia mòbil
Enguany el Festival Clam retransmetrà online per video streaming les gales del Premi Pere Casaldàliga i Clausura del Festival mitjançant l'ús de telefonia mòbil, una activitat pionera en el sector tant per les aplicacions que es faran servir com per la tecnologia, ja que la senyal s'emetrà a través d'un smartphone amb senyal Wifi. Connectar amb la senyal de video serà tant senzill com clicar sobre un enllaç que s'anunciarà per les xarxes socials Twitter i Facebook del Festival abans de començar les activitats que s'emetran.
 
El servei de streaming de vídeo s'emetrà en directe per Internet fent ús de la APP Periscope, startup que va ser comprada el mes de març per Twitter per un valor de 100 milions de dòlars i que ja està canviant la manera d'apropar els esdeveniments a totes les persones que disposin d'una connexió a Internet. Empreses com Adidas ja han tancat esdeveniments per fer-ne difusió mitjançant aquest nou canal.

D'aquesta manera, el Clam es vincula amb les noves tecnologies altre cop amb la voluntat de trencar les fronteres de localització i apropar les activitats que us duran a terme a tot arreu del món.