El Museu de la Tècnica posa en marxa els telers

Avui ha començat el primer curs gratuït de cintaire amb un teler Jacquard i un de llisos

Publicat el 03 de febrer de 2010 a les 16:35

Un moment del curs de cintaire gratuït ofert pel Museu de la Tècnica. Montserrat Ayala

El Museu de la Tècnica de Manresa ha posat en marxa aquest dimecres una iniciativa destinada a garantir el funcionament dels telers de cinteria que exposa. Una dotzena de persones aprendran en les pròximes setmanes l'ofici de cintaire. Ho faran de la mà d'un professional a punt de jubilar-se, Ferran Badia. Durant el curs, els alumnes adquiriran nocions bàsiques d'aquesta indústria tan arrelada a la comarca del Bages i aprendran com fer funcionar i mantenir els telers de cinteria. Es tracta de maquinària que ja no s'utilitza i que és molt diferent de la que es fa servir actualment. Per això, explica Badia, si no es transmet aquest coneixement, en el futur, "ningú sabrà posar-les en funcionament".

El Museu de la Tècnica de Manresa té una exposició permanent dedicada a la indústria de la cinteria, una branca de la indústria tèxtil amb una forta presència a la comarca del Bages que actualment encara perdura amb empreses punteres. Aquesta exposició permanent inclou diversos telers de diferents èpoques utilitzats per a la fabricació de cintes. Es tracta de telers, molts dels quals han estat cedits per indústries tèxtils, que ja no s'utilitzen.

Grobelàstic, d'Arenys de Munt, és una de les empreses que ha cedit alguns dels seus antics telers al Museu de la Tècnica, concretament un teler Jacquard i un de llisos. Tots dos són telers dels anys seixanta, que actualment ja no es fan servir. Ferran Badia, tècnic tèxtil, teòric i expert en aquests telers des de fa més de 40 anys ha estat l'encarregat d'oferir la primera sessió del curs per explicar-ne el funcionament.

Segons ha explicat, l'objectiu del curs de cintaire és mostrar com funcionava fa cinquanta anys la indústria de la cinteria, perquè es mantinguin les tècniques i la forma de treballar i perquè hi hagi un grup de persones que dominin el funcionament d'unes màquines que, si no fos així, en el futur no es podrien posar en marxa.

Actualment, explica, tot i que el procés de producció és el mateix, la maquinària que s'utilitza és del tot diferent i la feina del cintaire requereix molta més especialització per satisfer les necessitats dels dissenyadors tèxtils que utilitzen la cinteria. Per això, diu, és molt important mostrar com funcionaven els antics telers perquè dins del Museu se'n pugui fer un manteniment i transmetre'l a noves generacions.

El curs ofereix unes nocions bàsiques del tèxtil especialitzat en la cinteria i posteriorment inclourà unes sessions dedicades a l'ús dels telers. Badia afirma que la formació serà "una mica d'artesania", ja que es recuperaran els processos "tal i com es feien anys enrere".

Col·laboració d'empreses amb el Museu
La realització dels cursos forma part de l'acord d'apadrinament signat entre el Gremi de Cintaires, empreses del sector i el Museu de la Tècnica de Manresa. Aquest acord estableix que les empreses de cinteria actives es comprometen a vetllar pel manteniment del material i a formar voluntaris per transmetre'n el funcionament.

D'aquesta manera, el Museu de la Tècnica de Manresa garanteix que els telers puguin continuar funcionant en el futur i que les persones que hagin adquirit aquests coneixements els puguin continuar transmetent per allargar la vida del Museu.

Seguir la tradició familiar
A aquest primer curs, que és gratuït, s'hi han inscrit una vintena de persones, tot i que només una dotzena han participat en la primera sessió. Segons un dels participants, Toni Casals, ha decidit fer-lo perquè hi ha molts familiars que han treballat en el sector de la cinteria. Casals ha explicat que el primer dia de curs ha estat molt teòric i que ja està esperant que arribi la pràctica "per disfrutar".

Les pròximes sessions del curs tindran lloc els dies 17 de febrer, 3 i 17 de març i 14 i 28 d'abril.