
Aquest dimecres 18 de desembre, a la Residència d'avis Font dels Capellans, els alumnes de l'Institut Guillem Catà han pre-estrenat per dues vegades l'espectacle "Nadal al Catà". La primera, per als nois i noies de 6è de primària, de les escoles La Font i Espill. I, al migdia, una segona sessió per als propis avis de la Residència.
I és que, a tocar de les festes nadalenques, els alumnes del Guillem Catà recuperen per tercer any consecutiu un recull de poemes (Sagarra, Raspall) i nadales populars, i ho amaneixen amb fragments adaptats dels Pastorets de Folch i Torres. No es tracta pas d'una operació senzilla, ja que a la pràctica mobilitza més de seixanta cantaires, una dotzena de flautistes i encara, enguany, guitarres, baix, bateria, travessera i fagot, talment una orquestrina. I dotze rapsodes, i una altra dotzena de dimoniets i dimonietes, a més a més de tres arcàngels i els tradicionals Lluquet i Rovelló enfrontats a Llucifer i un imponent Satanàs.
Divendres, al teatre de "Els Carlins" hi haurà dues sessions més. Al migdia, a les 12, per als companys i personal del centre, i al vespre, a les 8, per als pares i mares, amics, coneguts i saludats. La durada supera de poc els seixanta minuts i des del mateix centre s'afegeix que "el valor artístic segur que és discutible", però allò que des del centre "valorem especialment són els aprenentatges que un projecte com aquest proporciona a tots els participants –de llengua i cultura, però també sobre els hàbits i el compromís en un projecte col·lectiu". Encara més quan el centre té una extraordinària diversitat d'orígens i tradicions culturals.
I al mateix temps, "Nadal al Catà" encara mobilitza alguns estudiants dels cicles formatius de grau mig o superior que s'hi imparteixen: des d'animació sòcio-cultural o fusteria però, molt especialment, des d'imatge personal: perruqueres i maquilladores arriben a la trentena per treballar amb rigor cadascun dels participants. I els resultats, aquí sí, "són indiscutiblement professionals".
La principal resultat d'aquest "Nadal al Catà", doncs, és el treball compartit entre els departaments de llengua catalana, música i visuals i plàstica, així com els cicles formatius del centre. Un veritable "estímul al treball educatiu dels nostres alumnes que s'han abocat amb tot el centre al treball escènic que la proposta exigeix".