
Parada de llibres al passeig. Maria Alba Riu
Les comarques centrals han començat el Sant Jordi 2010 mirant el cel per les previsions anunciades d'inestabilitat sobretot a l'interior del país. Tot i així, des de bon matí, llibreters i floristes ja tenien la parada a punt. Tan uns com altres confien que la diada serà "bona" perquè Sant Jordi és un dia "especial" i tothom acaba comprant, ha explicat Antoni Daura, de la llibreria Parcir de Manresa i president del Gremi de Llibreters de Catalunya. Pel que fa als autors locals Daura ha explicat que també "tenen sortida" per Sant Jordi. Tot i així, Daura reconeix que "a vegades no és el millor dia per a ells perquè corren el perill de quedar eclipsats pels títols més generalistes".
A la comarca del Bages sonen noms com el de la periodista manresana Gal·la García que ha publicat el llibre "El moviment obrer a la comarca del Bages", que fa un recorregut per la història d'aquest moviment a la comarca. Del Berguedà arriba Jordi Cussà amb la novel·la "El noi de Sarajevo", que va guanyar el Premi el Lector de l'Odissea 2009. Un llibre on Cussà reviu la guerra de Bòsnia amb els ulls d'un adolescent.
També de Berga és "Berga. Una història per conèixer", una de les darreres novetats que Zenobita edicions publica per la festa de Sant Jordi. El llibre és de Maria Dolors Santandreu Soler i Rosa Serra Rotés, historiadores i fundadores de l'Àmbit de Recerques del Berguedà i de la revista l'Erol.
A Igualada, com ja és tradicional, la Plaça de Cal Font s'ha omplert de parades que preveuen fer la venda més important de tot l'any. Com explica Jorge Jiménez, de la llibreria Aqualata, el tant per cent de venda per Sant Jordi "és molt important", ja que "si no es venen llibres aquesta data ja podem tancar la paradeta". En la mateixa línia s'ha expressat Isabel Casas, de la llibreria Llegim, que ha afirmat que la facturació per Sant Jordi "és molt important" tot i que també han de fer un desplegament "més gran de l'habitual".
Pel què fa a les novetats literàries locals, enguany destaca el darrer llibre d'Antoni Dalmau "El procés de Montjuïc. Barcelona al final del segle XIX". A més, també es pot trobar "La glacera d'Aneto. Efectes del canvi climàtic en imatges", de Jordi Camins; un llibre de Feliu Formosa i Sandra Morera titulat "La pedra insòlita" i "2 muertos i pico", la darrera novel·la de Jose Ramon Garcia Moreno.
Les roses també són les grans protagonistes d'aquesta diada i se'n poden trobar de tot tipus i colors. La tradicional rosa vermella és la que "més es ven", com ha expressat Maria Palau, de la floristeria Vivers Palau, que també ha afirmat que es venen "a un preu mig, ni massa elevat ni molt barat". Palau ha afirmat que enguany no hi ha cap novetat pel què fa a les roses però si que se'n poden trobar de grogues, blaves, blanques i, fins i tot, amb els colors de la senyera.
Osona celebra un Sant Jordi molt participat però pendent de la meteorologia. Cap a les 11 del matí, quatre gotes han fet obrir per primer cop els paraigües. Un dels punts neuràlgics de la comarca, la Plaça Major de Vic, acull un bon nombre de parades i roses que es combinaran amb diverses activitats durant la jornada. Pel que fa als llibres, els paradistes creuen que els títols més venuts coincidiran amb el rànquing català. En aquest hi faran forat autors osonencs com Emili Teixidor amb "Els convidats" o Jordi Puntí amb "Maletes perdudes".
Molts dels punts de venda de roses instal·lats són de titularitat d'entitats o grups. Maria Balasch, de l'Associació de Disminuïts Físics d'Osona (ADFO), assegura que tenir una parada per Sant Jordi ajuda, més enllà de contribuir al finançament de l'entitat que "sempre és benvingut", serveix perquè la població conegui l'associació i perquè els usuaris realitzin una tasca "productiva" que els reconforta.