Es presenta la "Marxa de torxes" amb la voluntat d'afermar la celebració de la Diada a Manresa

La creació d'aquesta marxa de torxes a la ciutat s'emmiralla en l'experiència que ja han fet altres ciutats del país com, per exemple, Vilafranca del Penedès on gaudeix de molta participació

Publicat el 23 de juliol de 2009 a les 19:18

Jaume Puig, Lluís Matamala i Jacint Valls durant la roda de premsa. Àlex Gómez Ribera

Transversalitat i les ganes d'aglutinar forces per aconseguir l'exercici del dret a l'autodeterminació. Aquest són els principals eslògans amb que es defineix la Comissió 11 de setembre Manresa que s'ha presentat avui a la tarda al Centre Cultural del Casino de Manresa.  La comissió neix amb la voluntat d'aglutinar el màxim d'entitats cíviques, culturals, polítiques i sindicals i es marca com a objectiu fer, de l'11 de setembre manresà, una diada amb més contingut reivindicatiu i amb més implicació ciutadana. Així ho han dit els representants de tres de les entitats implicades en la comissió: Jaume Puig, d'Òmnium Cultural, Jacint Valls de 10mil en xarxa per l'Autodeterminació i Lluís Matamala de la Fundació Independència i progrés.
 
Un cop fetes les presentacions, els representants de la comissió, s'han centrat en explicar el primer acte fruit d'aquesta unió: la Marxa de Torxes per la Independència. Una marxa que preveu recorrer el centre de Manresa durant la vígilia de la diada nacional de Catalunya. Un acte silenciós i simbòlic on no es volen permetre sigles ni manifestacions partidistes, un acte del poble on cadascú hi participarà a títol individual.
 
La creació d'aquesta marxa de torxes a la ciutat s'emmiralla en l'experiència que ja han fet altres ciutats del país com, per exemple, Vilafranca del Penedès on gaudeix de molta participació. Òmnium cultural ha estat l'organitzadora d'algunes d'aquestes marxes en d'altres indrets de manera que en el cas manresà s'aprofita l'experiència d'aquesta entitat. Un acte que aquest anys any també es començarà a fer a llocs com Tortosa o Santa Coloma de Farners. Però el veritable origen de la marxa de torxes s'inspira en la Marxa dels Vigatans, celebrada a Osona, que commemora l'acord de Sant Sebastià, un acord històric fet l'any 1705 on s'acordava la revolta contra l’exèrcit de Felip V. Des d'aquell moment, ser un "vigatà" significava ser un opositor a Felip V.
 
Més enllà de la marxa de torxes, la comissió 11 de setembre, també vol crear un centre de la memòria per documentar més fidelment la història de la Guerra de Successió al Bages. Apart de les entitats que avui representaven la comissió 11 de setembre Manresa també la formen el Casal popular La Fadulla, Convergència Democràtica de Catalunya, Unió Democràtica de Catalunya, Reagrupament, Esquerra Republicana de Catalunya i la Candidatura d'Unitat Popular. Igualment es compta amb la col•laboració per aquest 11 de setembre de l'Agrupació Cultural del Bages, la Colla Sardanista Dintre el Bosc, els Tirallongues i Xàldiga. La comissió preveu donar continuat a la marxa de torxes i a la comissió, en la qual, desitgen tenir cada vegada més adhesions d'entitats diferents.
 
Més informació a: www.marxadetorxes.cat