Espiritisme i lluita social es fusionen a «Calla, Judit, calla», a la Fira Mediterrània

El monòleg forma part de l'Obrador d'Arrel i s'interpretarà en tres sessions a l'Espai Memòries de Manresa

Assaig de «Calla, Judit, calla», que s'estrenarà a la Fira Mediterrània de Manresa
Assaig de «Calla, Judit, calla», que s'estrenarà a la Fira Mediterrània de Manresa | Mar Martí / ACN
Redacció
09 d'octubre de 2024, 13:23

La Judit és una jove "amb cor d'infant" a qui li sobrepassa la vida dins la fàbrica on treballa. Interpretada per l'actriu Clàudia Ferrer, a la protagonista de Calla, Judit, calla, se li obre un món quan, en una trobada clandestina amb altres dones de la fàbrica, descobreix l’espiritisme. "Ella pensava que mai més podria parlar amb la gent que havia marxat i que havien anat al més enllà. Quan descobreix que sí que pot, tot plegat la remena", explica Maria Cambil, que juntament amb Clàudia Ferrer i el músic Carles Vidal completen la companyia Malsai Produccions. Calla, Judit, calla és una de les propostes de l'Obrador d'Arrel de la Mediterrània i s'estrenarà aquest dijous a l'Espai Memòries. És una de les 59 estrenes de la fira.

"Un monòleg que dialoga amb el públic". Així és com la directora del muntatge, Maria Cambil, explica l'espectacle Calla, Judit, calla, la primera gran producció de Malsai Produccions. L’argument de l’obra se situa a finals del segle XIX amb l’arribada de l’espiritisme a Catalunya, un moviment estretament vinculat als moviments socials, "sovint liderats per dones proletàries", segona explica Cambil.

La Judit és una jove que desitja viure més enllà de les quatre parets que la tanquen a la fàbrica on treballa després de la mort del seu únic parent, el seu avi. Un dia unes companyes de feina la conviden a una reunió clandestina i allà descobreix l’espiritisme. A partir d’aquí, la Judit s’integra en el moviment de lluita per la millora dels drets de les treballadores fabrils, alhora que cerca la manera de connectar amb el més enllà. 

La directora del muntatge explica que la idea de l’obra li va sorgir un dia que estava traient tots els llibres de casa els seus pares. "De cop vaig trobar llibres sobre temes ocultistes i psicomàgia i aquí em va sorgir la pregunta de per què creiem en certes coses que van més enllà de les religions mainstream", explica Cambil. A partir d’aquí, diu, van començar a investigar sobre la bruixeria i van anar a parar a l’espiritisme. "Sobretot ens va interessar que era un moviment coetani amb tot un seguit de moviments llibertaris", exposa.

Calla, Judit, calla és una de les propostes de l'Obrador d'Arrel de la 27a Fira Mediterrània de Manresa. Un programa d'impuls i suport als artistes que exploren "nous camins" a partir de l'arrel tradicional i la cultura popular. Per Cambil, formar-ne part ha estat "una oportunitat" per crear "d'una manera que no és precària, amb recursos econòmics i tècnics". "Una sort que hem pogut fer realitat", afegeix.

L'espectacle tindrà lloc a l'Espai Memòries de Manresa, un laboratori del segle XX que té l'objectiu de recuperar la memòria històrica del segle XX a Manresa. Per Cambil, no es tracta d'un espai qualsevol i, de fet, afegeix, forma part de l'escenografia de l'obra.

Calla, Judit, calla s'estrenarà aquest dijous, a les sis de la tarda, i se'n faran dues funcions més divendres (18.00h) i dissabte (17.30h).