Tot a punt per la celebració de la 27a Fira Mediterrània de Manresa, que serà la "més dissident", com han destacat els organitzadors. De fet, com ja es va anunciar, la 27a edició reivindica el valor de la dissidència com un element fonamental per a la societat actual i com a motor de creació. Així, enguany -del 10 al 13 d'octubre- la Fira Mediterrània ha programat 74 propostes artístiques de música, arts escèniques i cultura popular, de les quals un 77% són estrenes. La 27a edició es complementarà, com també es va explicar, amb una mirada especial dedicada al Magrib mediterrani.
La Fira Mediterrània, com a mercat estratègic de les arts d'arrel, reforça l'objectiu, definit des de 2019, de potenciar les arts d'arrel tradicional. I ho fa, han destacat els organitzadors, des de la seva programació com amb programes de suport a la creació i la producció com el Programa d'impuls a la dansa d'arrel, inclòs a l'Obrador d'arrel. Enguany s'hi afegeix el Programa d'impuls a la música d'arrel i la primera trobada d'espais festivals d'arrel.
Dos focus
Enguany la programació se centra en dos focus. D'una banda, a nivell internacional, es posarà la mirada a la ribera sud de la Mediterrània, al Magrib mediterrani, on "estan apareixent artistes joves que treballen la tradició des de nous llenguatges". El segon focus de la programació són les dissidències, tant pel que fa a la procedència, al cos, al gènere o al procés creatiu dels artistes i la seva programació.
El concepte de dissidència serà present tant en la proposta d'obertura com en la de tancament de la fira. D'una banda, l'espectacle inaugural anirà a càrrec de la jove companyia de dansa Mucha Muchacha i els activistes de l'experimentació audiovisual i sonora Los Voluble que presentaran Para cuatro jinetes. D'altra banda, l'espectacle de cloenda anirà a càrrec del coreògraf andalús Manuel Liñán, que presentarà Muerta de amor.
Altres espectacles inclosos en la categoria de dissidències són L'Esbord, Mondra i Albert Velasco. Aquest creador, a banda de treballar des de la identitat queer, també reivindica el seu cos fora dels cànons estètics vigents. D'altra banda, l'espectacle Biterna, posa el focus sobre les persecucions patides per les bruixes durant segles. També hi actuaran Widad Mijama, la primera dona rapera del Magrib, i Momi Maiga, un jove senegalès virtuós del kora.
La fira ha inclòs dins de la programació internacional el Focus del Magrib mediterrani, que fa una mirada cap a la ribera sud de la Mediterrània, a les seves veus emergents i al diàleg amb la diàspora. Aquest focus inclou quatre propostes de música: Aïta, Mon Amour, amb la ja citada Widad Mjama, la primera dona rapera del Marroc; Benzine, una proposta de ritme frenètic que barreja la música raï popular algeriana amb l'electrònica; The Leila, un grup de rock progressiu connectat amb la tradició del nord d'Àfrica; i Djamra, la col·lisió de la música gnawa i el diwan amb sons més actuals que proposen Simoh Bouchra i Boualem Fedel.
Les propostes de música seran les dominants a la 27a edició de la fira amb un total de 42 actuacions. Pel que fa a l'escena catalana, destaquen actuacions com les de Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi o el Concert Pòrtic de la fira que anirà a càrrec d'Arnau Tordera (Obeses) amb la proposta Sardana Superstar. També hi haurà les estrenes de nous treballs de Tarta Relena Momi Maiga, Aurora, Fetus o Trèbol, entre d'altres, i les propostes de Pony Pisador, la Balcan Paradise Orchestra, Germà Negre, entre d'altres.
Graner
El Graner, Centre de creació de dansa i arts vives de Barcelona ha acollit la presentació de la programació de la Fira Mediterrània. Dues de les propostes artístiques que formen part del cartell d'enguany de la Fira han ofert un tast del que estrenaran a Manresa: una de dansa -Les Archipels i Sònia Gómez amb els joves del Programa d'impuls a En Paral·lel- i l'altra de música -Momi Maiga a Kairo- que incorpora partícules elementals de la dissidència que aquest any travessarà l'oferta de la Fira.
Kora
Momi Maiga, quest jove senegalès virtuós de la kora (darrer Premi Alícia al talent emergent atorgat per l'Acadèmica Catalana de la Música) presenta nou espectacle, una fusió de gèneres i cultures en què barreja sons acústics i composicions riques en significat, amb temes com les conseqüències del llegat colonial, l'accés a l'educació o la duresa de les migracions. Aquest diàleg s'expressa des del jazz, el flamenc, sons mediterranis, música clàssica i ritmes complexos. A l'escenari hi haurà Momi Maiga, kora i veu; Carlos Monfort, violins i veu; Aleix Tobias, bateria, percussions i veu, i Marçal Ayats, violoncel i veu. És un espectacle de fusió musical -estrena absoluta- que implica talent de Senegal, Mèxic i Catalunya. La proposta, inclosa a l'Obrador d'arrel, es podrà gaudir divendres 11 d'octubre al Teatre Conservatori.
En Paral·lel
Les Archipels i Sònia Gómez amb els joves del Programa d'impuls - En Paral·lel és una proposta que està desenvolupada a tres mans pels coreògrafs canadencs Philippe Meunier i Ian Yaworski i la catalana Sònia Gómez. Forma part de l'Obrador d'arrel i és fruit del Programa d'impuls a la dansa d'arrel.
Pel que fa la seva concepció, En paral·lel és fruit de la xarxa -tant local com internacional- amb Mercat de les Flors, Graner - Centre de Creació de Dansa i Arts Vives de Barcelona, L'Estruch - Fàbrica de Creació de les Arts en Viu de Sabadell, l'Institut Ramon Llull, el Conseil des Arts de Montréal, el Conseil des Arts et des Lehres du Québec, l'Oficina del Québec a Barcelona, la Maison de la Culture Claude-Léveillée, el Casal Català del Quebec i l'Espona de Rubí.
L'activitat professional
Enguany els organitzadors de la fira han decidit continuar potenciant l'Àrea Professional al centre de la ciutat i l'epicentre es torna a ubicar al Centre Cultural el Casino. Les dissidències en relació a la creació artística també centraran el debat de la jornada Professional, una de les principals activitats de la programació adreçada exclusivament als professionals acreditats i que se celebrarà el 10 d'octubre. També hi haurà una jornada de presentació de nous projectes en procés de creació, que està previst que s'estrenin el 2025, i que formen part dels programes de suport a la creació que la Fira Mediterrània ha desplegat els darrers anys.
Les tradicionals reunions ràpides -concertades entre programadors i artistes- es concentraran a primera hora d ela tarda de divendres 11 d'octubre i dissabte 12.
A banda, la fira acollirà la trobada anual del Forum of Worldwide Music Festivals, una xarxa de festivals centrats en les músiques del món. A més, Manresa també acollirà la reunió de la Xarxa de festival d'arts d'arrel, la Trobada de Xarxes de Música i l'assemblea de Femudetraca, la xarxa d'entitats catalanes al voltant de les músiques i danses tradicionals participatives.
Com es va explicar el passat 2 de juliol, la Fundació Mediterrània compta amb un pressupost total d'1,3 MEUR. D'aquests, 999.000 euros es destinen a la Fira Mediterrània -la mateixa partida que l'any passat-; 120.000 a l'Obrador d'arrel; 100.000 al Programa d'impuls a la dansa d'arrel; i 100.000 al nou Programa d'impuls a la música d'arrel -partida nova aportada pel Departament de Cultura-.