
Un dels moments de l'actuació d'Esvorell popular. Foto: AFT.
Són tres músics –Marçal Ramon a l'acordió, Mireia Vila al violí i Magí Canyelles a la tenora- i tres ballarins –Joana i Magí Serra i Montse Selma- que durant aquest cap de setmana han actuat al pati del Kursaal. El que han fet és un espectacle inèdit que han presentat per primera vegada amb el públic i que els ha portat, tal com explica la mateixa companyia, "a deformar la simbologia establerta de la cultura catalana trencant formes i significats per donar vida a l'acció primera i primària de la dansa, el ritual". Així doncs l'espectacle –que més o menys durava mitja hora- complementava la música i el ball, intentant transmetre que qui es movien eren els músics i els que tocaven, els ballarins, tot transformant l'escena per recuperar un espai comú entre actor i públic.
A través d'objectes es creaven espais que els artistes anaven deconstruint o canviant de perspectiva. Així doncs, per exemple, quan ha sonat la cançó d'Hereu Riera i tenint en compte el significat de la lletra, que explica que Riera celebra que la seva promesa s'ha curat d'una llarga malaltia ballant sobre la creu del Sant Crist, el ballarí Magí Serra ha dut a terme una dansa les protagonistes de la qual han estat quatre creus, fent homenatge a l'explicació de la cançó. Un dels altres objectes era el pal del ball de cintes, en el qual han dut a terme, també, actuacions.
Així doncs i amb la intenció de mirar el futur però sense oblidar les arrels que "ens aferren a terra", Esvorell popular ha inaugurat aquesta proposta artística trencadora durant la Fira Mediterrània de Manresa.