
Exalumnes de doña Anita en la foto de grup. Foto: AjNVS
La reposició d'una placa dedicada a la mestra Anna Soler i Daniel (Santpedor 1984 - Navàs 1973) a l'actual edifici de l'Escola de Música, ha estat l'acte central de la trobada anual d'exalumnes de 'doña Anita', que amb aquest nom afectuós la recorden a Navàs i li reconeixen la seva empremta i els valors que els hi va saber transmetre.
Fa més de vint anys que la trobada anual d'exalumnes de 'doña Anita' figura en el calendari navassenc. Els bons records i les ensenyances rebudes d'aquesta mestra, durant a la postguerra van marcar tota una generació de dones de Navàs.
Diumenge, a migdia, l'alcalde de Navàs, Jaume Casals, la neboda de la mestra, Pilar Soler, i una exalumna, Teresina Molgosa, van descobrir la placa que recorda a Anna Soler i Daniel i el seu mestratge durant més de 43 anys d'ofici docent.
Un centenar de persones van participat en l'acte de reconeixement, que va consistir en un petit concert a càrrec del conjunt de violoncels de l'Escola de Música de Navàs dirigits pel seu professor Francesc Espona. Van predre la paraula en nom de les exalumnes, Teresina Molgosa que va refermar l'emprempta i l'educació rebuda de 'doña Anita'. Va seguir en el torn de paraulles la seva neboda Pilar Soler, que va recordar que era una mestra de vocació i més enllà de la classes, la seva tieta va tenir sempre la porta oberta de casa per a les seves alumnes, on sempre hi van trobar consells de vida pràctica.
L'alcalde de Navàs, Jaume Casals, va tancar l'acte fent memòria que ell havia estat alumne de l'institut d'ensenyament secundari Anna Soler i Damiel a la dècada dels vuitanta, del seu compromís com a mestre coincident amb la vocació de 'doña Anita' i, com a alcalde, donant suport a l'educació a través de l'Ajuntament amb l' Escola Bressol i l'Escola de Música. Va tancar el seu parlament amb una cita que surt impresa en el record a Anna Soler i Daniel que es va repartir entre els assistents a l'acte de reconeixement: "l'ensenyament que deixa empremta, no és el que es fa de cap a cap, sinó de cor a cor".
La trobada d'exalumnes va seguir el costum de fer-se una foto de família a la plaça de l'Ajuntament i amb un dinar ple de records i rialles.