Un poble amb tres fàbriques tèxtils: la Borràs, la Burés i la Gallifa, que al segle XX van ser d'una importància cabdal durant l'època industrial.
Amb aquest passat històric i amb la voluntat de mostrar-lo a la ciutadania, durant aquest cap de setmana la vila bagenca ha dut a terme la tercera edició de la Fira dels Embarrats, un esdeveniment que tal com afirma el regidor de cultura i coordinador artístic de la fira, Jordi Pesarrodona "s'ha consolidat totalment". I és que durant dissabte i diumenge una gran multitud de persones s'ha traslladat a Sant Joan per veure el seu passat tèxtil, així com també per gaudir de les diverses representacions teatrals ambientades en l'època que han mostrat des de la vida de les famílies que treballaven a les fàbriques fins a conèixer els propietaris d'aquestes: el senyor Borràs, el senyor Burés i el senyor Gallifa, amb les seves respectives famílies.
Amb l'objectiu de reproduir exactament què passava al segle passat, dissabte –i tenint en compte que pels treballadors de les fàbriques era un dia laboral– no hi va haver cap parada d'artesania i es van oferir visites a les diverses fàbriques. Uns tours dirigits pels serenos del poble que van portar a 12 grups de més de 60 persones cada un a veure les instal·lacions dels edificis històrics i protagonistes de la fira. "Tenim la sort de tenir un conveni amb el museu de la Colònia Vidal, que des de l'any passat ens cedeix peces museístiques perquè les puguem exhibir a les fàbriques", afirma Pesarrodona, que diu que el que fan ells a canvi és anar a les Jornades del Patrimoni que celebren allà i representar escenes quotidianes de l'època.
Diumenge, dia de descans pels treballadors, ha guarnit el poble amb les seves millors gales per rebre parades d'artesania i també actuacions, tan itinerants com dalt de l'escenari. Tot plegat amb un centre neuràlgic, l'Embarrat.
Els membres de l'Ajuntament disfressats
Una curiositat de la fira ha estat el fet de veure els diversos regidors i membres de l'Ajuntament del poble disfressats de l'època. "És primordial que la gent del poble vegi que les persones de l'Ajuntament formen part de la fira, perquè és una manera que se l'acabin de creure més", comenta el regidor de cultura.
Més voluntaris que mai
La Fira dels Embarrats és un esdeveniment ben marcat als calendaris de les diverses entitats santjoanenques. Totes elles, i sense ànim de lucre, es bolquen cada any perquè la jornada festiva esdevingui un èxit. I els resultats ho deixen clar. Més de 30 entitats i de 150 actuants –a banda de les persones a títol personal que hi ha volgut posar el seu granet de sorra- fa mesos que treballen pel cap de setmana que s'ha celebrat. "Si tot això és possible és per la gran il·lusió i les ganes de treballar que tenen totes aquestes agrupacions", recalca Pesarrodona, posant de manifest que "esperem que la Fira dels Embarrats esdevingui un referent dintre del territori català".