Fira de l'Aixada 2024: guia pràctica per estar al corrent de tot

On estaran col·locats els escenaris? Hi haurà activitats infantils? A quina hora es faran els seguicis del Rei i del Bisbe? Quins carrers es tallaran al trànsit? Totes les respostes, aquí

Publicat el 23 de febrer de 2024 a les 10:20
Falten poques hores perquè el centre de Manresa torni a viatjar en el temps per reviure un dels episodis més destacats i singulars de la història de la ciutat; un episodi que, si no hagués existit, ara mateix no tindríem ni Festa de la Llum, ni Transéquia, i, molt probablement, el nostre estimat Passeig no seria de Pere III i el coneixeríem amb un altre nom. I quin és l'esdeveniment que rememora aquest moment històric tan nostrat? Doncs ni més ni menys que la Fira de l'Aixada, que cada any reuneix milers de visitants d'arreu de Catalunya sota un decorat de mitjan segle XIV.

Amb la voluntat d'apropar-vos, de la manera més àgil possible, la informació més rellevant de la 27a edició de l'Aixada, NacióManresa ha preparat aquesta guia pràctica amb preguntes i respostes.
 

Què explica l'Aixada?

A grans trets i per no estendre'ns gaire, el que pretén l'Aixada és situar la població en la Manresa de mitjan segle XIV, moment en el qual la ciutat, víctima d'una terrible sequera, decideix (amb el vist-i-plau del rei Pere III) construir una séquia que porti l'aigua del Llobregat des de Balsareny a Manresa.

Quan les obres passen per Sallent, però, el Bisbe de Vic, Galceran Sacosta, alerta que si aquestes no s'aturen, tancarà les esglésies de la ciutat i n'excomunicarà els consellers. És en aquest context de sequera, de fam i de viure d'esquenes a la voluntat de Sacosta que, com si d'un micarle es tractés, el 21 de febrer del 1345, un raig de llum entra per l'església del Carme provinent de Montserrat. Aquest fet, interpretat com un senyal diví, és el responsable que el bisbe Sacosta decideixi aixecar el càstig i permeti acabar la séquia sense reprimendes.
 

Quan se celebrarà?

Dissabte 24 i diumenge 25 de febrer, de 10.00h. a 20.30h.

[noticia]113924[/noticia]

On se celebrarà?

Al Centre Històric de Manresa, concretament a la Plana de l'Om, carrer Sant Miquel, plaça Major, Baixada del Pòpul, carrer del Balç, Baixada de la Seu, Parc de la Seu, plaça dels Drets, carrer Sobrerroca, carrer Cap del Rec, carrer del Carme, plaça del Carme, carrer Joc de la Pilota, plaça Europa, plaça Milcentenari, Muralla del Carme, plaça Sant Ignasi Malalt, plaça Serarols, carrer Pedregar, plaça Pedregar i plaça Gispert.
 

On estaran col·locats els escenaris?

A la plaça Europa, la plaça Major, el parc de la Seu, la plaça de Sant Ignasi Malalt i al carrer del Balç.
 

Quins altres espais acolliran representacions teatrals o recreacions?

La plaça Milcentenari, la Casa Amigant, la plaça Serarols, la Sala Gòtica de l'Hospital de Sant Andreu i la plaça Gispert.

Aquest any, a més, es tindrà l'oportunitat de visitar la Seu sota el guiatge de Berenguer de Montagut, mestre d'obres de la basílica en qüestió. Es tracta de visites teatralitzades que permetran veure des del claustre neogòtic fins a la primera coberta del temple.

[noticia]113620[/noticia]

Quan i on tindran lloc els espectacles centrals?

Hi ha dos espectacles centrals:

El primer, L'inici de tot, situa el públic a una Manresa desolada per la fam i la manca d'aigua i explica els entrebancs que els vilatans es van trobar per poder construir una séquia des de Balsareny a causa de les negatives del bisbe de Vic Galceran Sacosta.  L'inici de tot es podrà veure tant dissabte com diumenge, a les 12.30h., a la plaça Major.

[noticia]65404[/noticia]
L'altre espectacle, L'aigua és llum, escenifica l'enfrontament entre el bisbe Galceran Sacosta i el rei Pere III per la construcció de la séquia. El primer s'hi negava en rotund i el monarca maldava perquè les obres seguissin. El conflicte s'acaba desencallant amb el famós Miracle de la Llum. L'aigua és llum es podrà veure tant dissabte com diumenge, a les 19.30h., a la plaça Major.
 

Quin recorregut faran els seguicis del Rei i del Bisbe i a quina hora?

El seguici del rei Pere III es farà tant dissabte com diumenge i començarà a les 12.00h. Sortirà de la plaça Sant Domènec, passarà pel carrer del Born i la plana de l'Om, enfilarà pell carrer Sant Miquel i arribarà a la plaça Major.

La ruta del bisbe Galceran Sacosta també se celebrarà tant dissabte com diumenge i arrencarà a les set de la tarda des de la plaça Infants. D'allà, seguirà per la plaça Europa, el carrer del Carme, el Cap del Rec i, finalment, la plaça Major.
 

Hi haurà propostes per a infants?

Sí. A la plana de l'Om hi haurà tallers de cistelleria, d'espelmes de cera, de creació amb fusta i de barrets medievals, i al parc de la Seu s'hi instal·laran jocs gegants de fusta. També hi haurà diverses demostracions d'oficis als voltants de la Seu i a les places Milcentenari i Gispert.
 

Quantes parades hi haurà i on es col·locaran?

N'hi haurà 200 i estaran distribuïdes per la zona del parc i la Baixada de la Seu, la plaça Major, el carrer Sant Miquel, la plana de l'Om, el carrer Sobrerroca, el carrer Cap de Rec, la plaça i carrer del Carme i Muralla del Carme.
 

On es tallarà el trànsit?

- Muralla del Carme
- Plaça Infants
- Carrer Infants
- Carrer Joc de la Pilota
- Carrer Sobrerroca
- Carrer Cap del Rec
- Plaça del Carme
- Baixada del Carme
- Carrer del Carme
- Passatge dels Amics
- Plaça Milcentenari
- Carrer Puigmercadal
- Plaça Ignasi Malalt
- Plaça Major
- Carrer Amigant
- Baixada dels Jueus
- Carrer Pedregar
- Carrer Sant Miquel
- Baixada de La Seu
- Baixada del Pòpul
- Carrer Vilanova
- Plaça Gispert
- Carrer Cirera
- Plana de l'Om
- Carrer Santa Llúcia
- Carrer Sant Andreu
- Carrer de la Dama
- Carrer Llussà
- Carrer Puigterrà de Dalt entre plaça Infants i carrer Flors de Maig