Fira Mediterrània: 121 companyies de 24 països

El pintor i poeta català Perejaume serà l'artista convidat i l'encarregat de fer l'espectacle inaugural

Publicat el 14 de setembre de 2011 a les 14:39
Ferran Mascarell, Valentí Junyent i Tere Almar. Foto: Margalida Amengual

La 14a Fira Mediterrània de Manresa, que es farà del 3 al 6 de novembre, presenta un programa amb 121 companyies amb creadors de 24 nacionalitats diferents i 263 activitats. El pintor i poeta català Perejaume serà l'artista convidat de la Fira i l'encarregat de fer l'espectacle inaugural, "Ballar la veu", un muntatge al voltant del concepte de les imatges. Roger Mas, Las Migas, Cabo San Roque, Quico El Célio, el Noi i el Mut de Ferreries & "Botifarra" i Javier Ruibal, són alguns dels noms que passaran per la fira. Una de les novetats de l'edició és la Mediterrània Professional Meeting que oferirà seminaris, trobades "networking", jornades formatives i un Club per a Professionals.

263 espectacles i activitats, 121 companyies (57'8% provinents de Catalunya, 20,7% de la resta de l'estat i 21,5% de fora de l'estat) de 24 nacionalitats diferents, 53 estrenes (27 absolutes) i 18 espais ocupats. Aquestes són les xifres de la 14a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que se celebrarà del 3 al 6 de novembre.

Com ja s'havia avançat, el pintor i poeta català Perejaume serà l'artista convidat de la Fira i l'encarregat de fer l'espectacle inaugural, "Ballar la veu", un muntatge al voltant del concepte de les imatges, l'eix temàtic també de tota la fira. "Ballar la veu" s'inspira en l'obra de Jacint Verdaguer i amb dos pianos i una gran campana d'església s'interpreten els acompanyaments musicals d'obres de Verdaguer que diferents artistes han fet al llarg del temps.

"Tenia ganes de fer alguna cosa de Verdaguer sense pronunciar cap paraula de Verdaguer", ha dit Perejaume, "que sense dir-ne cap, justament perquè no en tenim cap, hi fóssim totes, es tractava de convocar-les totes en algun artefacte que les cridés sense dir-les", ha explicat l'artista.

Formaran part també de l'espectacle inaugural, l'exposició "De les imatges del pes", una proposta teatral entorn de l'obra de Perejaume "Obreda", l'audiovisual "Canigó en 125 veus" en què 125 veus populars llegeixen l'obra del poeta de Folgueroles, l'escenografia de l'espectacle "La muntanya al teu voltant de Gelabert&Azzopardi" i un seminari entorn "El pes de les imatges".

121 companyies de 24 nacionalitats diferents
Aquest any, la Fira aposta per dinamitzar el patrimoni estenent la seva activitat a dos espais emblemàtics del patrimoni cultural i històric del Bages: la Seu de Manresa, que acollirà l'espectacle inaugural, i el monestir de Sant Benet, que acollirà dos passis de l'espectacle "M3", una creació a partir del drama litúrgic de "Les Tres Maries", de la companyia L'albergueria.

Entre els caps de cartell de l'edició d'aquest any, es podran veure al Teatre Kursaal el quartet femení Las Migas, que presentarà la seva nova cantant Alba Carmona, el grup Cabo San Roque i el seu projecte Bestiari, els romanesos Taraf de Haïdouks, la fanfàrria macedònica Kocani Orkestar, Javier Ruibal i el conjunt Quico El Célio, El Noi, i El Mut de Ferreries & "Botifarra".

Una dels àmbits a explorar durant aquesta edició és el dels nous sons de la cobla. És per això, que la programació inclou tres propostes innovadores: La Principal de Júpiter, una cobla virtual en què la música es barreja amb elements multimèdia, actors, un combo de jazz i narracions; La Cobla Catalana dels Sons Essencials, amb una proposta de fusió entre la cobla clàssica i els elements sonors més ètnics de la música popular, i la col·laboració entre el cantautor solsoní Roger Mas amb la Cobla de Sant Jordi.

La Fira aposta també per una programació de concerts familiars amb propostes com "Cordes grillades", de la Cia.Brossa Quartet de Corda & La Botzina, "Les Musiquetes de l'Eriçó Bru" dels Xerramequ Tiquis Miquies, i els multiinstrumentista Xavi Lloses i la seva galàctica formació l'Escolania de la Quadratura del Cercle amb les "Cançonetes de la Bressola".

L'edició dedicada a la imatge inclou també propostes audiovisuals sobre les tradicions i identitats catalanes. Així, programa l'audiovisual de Perejaume "Canigó en 125 veus", el documental "La sardana, dansa nacional?", la pel·lícula "Bestiari popular del món" del fotògraf vilanoví Ramon Saumell i "Arròs movie", de Compartir Dóna Gustet, la primera pel·lícula de tradició oral amb cinema i música en directe.

Una de les novetats de l'edició és la Mediterrània Professional Meeting que oferirà seminaris, trobades "networking", jornades formatives i un Club per a Professionals. La directora artística de la Fira, Tere Almar, ha dit que la fira és "important" perquè professionals i amateurs es poden trobar.

Menys espais i menys actuacions, però més passis
La Fira Mediterrània té un pressupost total per a aquest any d'1,2 MEUR i, tot i que ha reduït el nombre d'espais de 31 a 18 i inclou menys actuacions, ha augmentat el nombre de passis de cada una de les activitats, cosa que, segons Almar, ha permès optimitzar la reducció del 16% que ha sofert el pressupost.