Folk as Queer és una de la vintena de projectes de l'Obrador d'Arrel que enguany es podran veure a la 27a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que arrenca oficialment aquest dijous. El muntatge de dansa, que va guanyar el premi Delfí Colomé 2023, fa un recorregut pels referents que han trencat la norma inspirant-se en les expressions tradicionals amb l'objectiu de cercar de quina manera es pot construir una identitat dissident que convisqui amb la identitat tradicional. El coreògraf Pere Seda explica que al llarg de l'espectacle juguen tant amb el llenguatge tradicional com també amb el contemporani i admet que un dels missatges que volen donar és que el llenguatge tradicional "pot ser un motor creatiu de primer nivell".
Pere Seda, coreògraf i dansaire de Folk as Queer, explica que al muntatge volen parlar de les dissidències "en general" i de com la tradició "ajuda a deixar anar aquesta manera d'expressar-se des del moviment i des del llenguatge tradicional". Seda relata que han investigat amb "tots els referents que hi ha a la tradició catalana a nivell d'indumentària, moviment i iconografia" i busquen "com poden ser vehicle d'altres maneres d'expressar-se".
A Folk as Queer fan servir elements "tan senzills" com poden fer una faldilla. "Com posar-nos una faldilla ens allibera", expressa Seda. En aquest sentit, el coreògraf explica que també juguen amb l'imaginari del ball de diables o amb la sardana. "A través de diferents danses anem alliberant-nos i els dansaires anem traçant com un viatge fins que arriba la dansa expiatòria del final, que diem que és com un alliberament", relata Seda.
La proposta, que es podrà veure aquest dijous a la tarda a la sala petita del Kursaal, forma part del Programa d'impuls a la dansa d'arrel inclòs dins de l'Obrador d'Arrel de la Fira Mediterrània. El programa s'adreça a totes les entitats que treballen en l'àmbit de la dansa d'arrel tradicional i amb una atenció especial als esbarts i grups de dansa. Entre d'altres, es fa un acompanyament a la formació i a la creació.