Imaginar com era l'entrada a Manresa pel carrer de les Piques

A partir de la recerca arqueològica de la plaça de la Reforma

Publicat el 18 de desembre de 2009 a les 17:58

Obres de recerca arqueològica a la Reforma. Ajuntament Manresa

Durant dues setmanes s'han realitzats els treballs d'excavació i documentació arqueològica de la traça de les antigues muralles medievals al seu pas per la plaça de la Reforma.

Els diferents estudis arqueològics han resseguit el traçat de la muralla des del carrer Llops, passant pel carrer Alfons XII i ara s'ha completat fins al carrer de les Piques. A més a més de la localització de la muralla medieval del segle XIV, s'han identificat un paviment empedrat posterior a la muralla i un forat que podria ser un encaix de la porta d'entrada a la Muralla del carrer de les Piques. Aquestes construccions podrien ser del segle XVII. També s'han descobert parts de construccions de cases anteriors a la Muralla que es van haver d'aterrar el segle XIV, quan es va construir el mur medieval.

L'anàlisi de les restes ha permès comprovar la diferència la façana de Muralla entre les Piques i la plaça Montserrat de la resta de muralla manresana.  Si bé en la resta de façanes, la muralla està acompanyada de torres de defensa i foses per reforçar la protecció, la façana del riu Cardener estaven protegits pel desnivell natural i no tenien tanta protecció. Ni tan sols la porta del carrer de les Piques tenia torres a banda i banda.

També s'ha identificat l'antic camí de ronda que, en el seu pas per la plaça de la Reforma, passava per l'interior de la Muralla. Aquest és el mateix camí que ja es va identificar en les prospeccions del carrer Arbonés i la plaça Montserrat. Terra batuda.

Recordem que aquests treballs es realitzen, seguint el criteri d'aprofitar totes les intervencions urbanístiques que es realitzen dins l'àmbit d'afectació de les antigues muralles per incrementar-ne la documentació.

A l'inici de les obres de l'actuació de l'aparcament de la Reforma, en el moment de l'excavació del nou clavegueram executat a la part alta de la plaça, ja es va identificar el traçat de la muralla medieval en aquest indret. Segons la documentació recollida, l'antiga muralla passa pel límit nord de la plaça, entre el carrer Alfons XII i el de les Piques.

Quan es van realitzar les obres d'urbanització del carrer Alfons XII també es va recollir informació arqueològica del tram situat al final de l'Alfons XII.