El dissabte de Festa Major a la tarda és un dia on els ciutadans poden veure de primera mà la gran diversitat de grups dedicats a la cultura popular que hi ha a Manresa. Una fet que es pot observar en la cercavila de Festa Major que ahir dissabte va recórrer, un any més, els carrers del centre de Manresa. Abans de començar el recorregut va ser el moment de la tronada a la manresana. Un ampli regueró de pólvora amb petards rodejava el centre de la plaça, els encarregats d'encendre la tronada van ser l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el regidor de Turisme i Festes, Joan Calmet, i els pregoners d'enguany, el psicòlegs M. Mercè Conangla i Jaume Soler. La tronada va convertit en pocs segons la plaça de l'Ajuntament en un espès núvol de fum, un cop es va desfer la fumera va començar la cercavila en direcció cap al carrer Sant Miquel amb el contundent soroll dels trabucaires del Casal Cultural Dansaires Manresans. També en formaven part l'hereu i la pubilla de Manresa i l'Armadillos Band, formació musical vinculada als Armats de Setmana Santa, i la Colla Castellera Tirallongues.
Xàldiga i el Correfoc també van tenir una presència important en la cercavila, hi van prendre part els més joves de l'entitat i pràcticament tota la imatgeria del Correfoc. El seguici també va comptar amb els grups de dansa participants a la XXXI Oreneta d'Or de Manresa, aquestes formacions van anar oferint alguns dels seus balls tradicionals a la plaça Major i en alguns punts del recorregut. Com és natural, els gegants es van deixar veure a la cercavila i en van ocupar una part important. Cada any els geganters de Manresa conviden una colla gegantera a participar a la Festa de Major de Manresa, en aquesta ocasió van ser els gegants de Reus que van fer venir els gegants anomenats Vitxets i els pintorescos gegants indis i negres. Després de la colla convidada els seguien els gegants dels barris del Poblenou i el Xup. L'últim grup de gegants el constituïa els gegants de Manresa, els Reis, l'Hereu, la Pubilla, els Gegantons i els Nans. Tancava la comitiva de cultura popular el majestuós Lleó, una de les figures construïdes més recentment però, com d'altres figures de la imatgeria, amb una història ben llarga en el temps.
La cercavila va estar amenitzada amb la música de les gralles, tambors, les guitarres i altres instruments, un seguici molt variat de colles que va escampar encara més l'ambient de Festa Major pels carrers del centre de la ciutat.
La Cercavila mostra la diversitat de la cultura popular
La Tronada va precedir la sortida dels grups participants | Xàldiga i el Correfoc també van tenir una presència important en la cercavila
Ara a portada
-
-
-
Societat Crida manresana per trobar fotografies relacionades amb la Via de Sant Ignasi i les Escodines Redacció
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
Política «Manresa serà la tomba del feixisme» davant la parada de Sant Jordi d'Aliança Catalana Pere Fontanals
Publicat el 27 d’agost de 2016 a les 21:30
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans L'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada guanya un Premi Pilarín Bayés de contes
-
Cultura i Mitjans Els infants de les escoles de Sant Fruitós gaudeixen d'una matinal de contes durant Sant Jordi
-
Cultura i Mitjans Manresa bull d'activitat en una diada de Sant Jordi amb bones expectatives
-
Cultura i Mitjans Toni Soler debat sobre Jordi Pujol en una projecció especial de «Parenostre» al Bages Centre