Del 6 al 9 d'octubre, torna la 19a Fira Mediterrània de Manresa, que converteix la capital del Bages en l'epicentre cultural del país amb més de 128 companyies artístiques, prop d'un miler de professionals i al voltant de 300 activitats, incloent 38 estrenes i 12 coproduccions. La creació col·lectiva és el leitmotiv d'aquesta nova edició en què comunitats, públic, entitats, artistes i professionals formen part de diversos processos creatius.
Un leitmotiv que connecta de ple amb un dels eixos principals de la Fira, la cultura popular. Una cultura popular a l'abast de tothom, de visió actual i on conflueixen la tradició, la innovació i la participació. La proposta que millor recull aquest esperit és el nou projecte singular de la Fira, el Cadàver Exquisit, al qual hi participen de forma col·laborativa David Carabén (líder de Mishima), l'actriu Mercè Sampietro, el col·lectiu de creació sonora Cabo San Roque i l'artista Toni Mira.
La segona gran branca de la Fira Mediterrània són les músiques del món. En aquesta 19a edició, la Fira ofereix un gran ventall d'estils i intèrprets, esdevenint aparador del bon moment que viu l'escena catalana i alhora mostrant diverses propostes d'arrel de la primera línia internacional.
La Fira a través dels seus artistes
Cultura popular i creació contemporània - Tata Mala, d'Enric Montefusco
L'arrel tradicional és un material de creació contemporània de primer ordre que connecta amb la terra i proporciona una personalitat artística singular. En aquesta línia, Enric Montefusco, exlíder d'Standstill, presenta Tata Mala, un innovador espectacle de teatre musical acompanyat d'artistes destacats de l'avantguarda nacional com ara Los Corderos o Sònia Gómez, entre altres. Amb la participació dels Falcons de Barcelona, Tata Mala ens parla sobre el poder de la cultura popular com a eina per buscar allò que ens uneix i superar el que ens fa por.
Al seu torn, Esvorell torna a la Fira com a espectacle acabat, després que l'any passat es pogués veure com un dels laboratoris creatius de la Fira Mediterrània. Ha comptat amb la mirada externa de Sònia Gómez (coreografia) i Roberto Oliván (moviment). El projecte barreja dansa contemporània i dansa popular catalana.
Cultura popular i nous formats: Pluja, de Clara Peya i Guillem Albà
La cultura popular és i ha de ser, a la vegada, una cultura propera i a l'abast de tothom. Per aquest motiu la Fira ha programat propostes que trenquen amb el format convencional i arriben al públic de forma innovadora. Els nous formats escènics tenen un pes destacat i l'ús d'espais i dramatúrgies no convencionals són l'expressió d'aquesta nova realitat cultural. Un exemple és l'espectacle Pluja, amb l'actor Guillem Albà i la pianista i compositora Clara Peya, dos joves i admirats artistes que s'han unit per presentar un espectacle íntim i honest que tindrà lloc a L'Anònima, una antiga central elèctrica. L'actuació a Manresa serà la primera oportunitat de gaudir en públic d'aquesta prometedora proposta.
Les músiques del món: Nit Esporògena, Cobla Catalana dels Sons Essencials
En l'àmbit musical, Manresa estrenarà propostes impulsades per la Fira que mostren el bon moment de la creació musical vinculada a l'arrel tradicional. Destaca, en aquest sentit, l'actuació de la Cobla Catalana dels Sons Essencials. Marcel Casellas, en companyia de músics excel·lents ens porta la seva singular visió de la world music catalana amb un repertori de cançons i temes instrumentals que formen part del seu nou treball discogràfic L'Aloja. Nit esporògena. Així, la rumba, el contrapàs, el ball pla ens arriben d'una manera diferent, jugant amb la tradició, la mediterraneïtat i la improvisació. En aquesta ocasió la CCSE incorporarà a més un element molt definitori de la Fira Mediterrània: la participació. A la seva actuació intervindran membres de col·lectius de balladors tradicionals de diferents àmbits (ball folk, esbarts, sardanes) trencant barreres i reivindicant el ball com un fet social i espontani.
L'activitat professional girarà al voltant de quatre eixos
Més enllà del vessant artístic, la Fira és un mercat i la seva zona de negoci és la Llotja Professional, ubicada de nou al Museu de la Tècnica. A partir dels resultats de les darreres edicions, la Fira potenciarà l'activitat professional reestructurant-la de forma temporal i en quatre eixos: coneixement, nous projectes escènics, internacionalització i innovació.
Així, la jornada de dijous 6 d'octubre es destinarà íntegrament al coneixement, amb la programació matí i tarda de les Jornades Professionals. Divendres 7 d'octubre al matí, a diferents punts de la Llotja, tindrà lloc la segona i ampliada edició del Itinerari de nous projectes escènics, un recorregut de càpsules de 20 minuts per presentar espectacles en procés de creació o que han estat estrenats molt recentment. La jornada de dissabte 8 d'octubre estarà dedicada a la internacionalització i la innovació amb el III Wine & Fest Forum, la Trobada Internacional de Festivals Folk i Músiques del Món, que l'any passat va aglutinar més de 50 festivals de 3 continents. Enguany el Wine & Fest ha convidat quatre projectes internacionals (Catalunya, Noruega, Escòcia i Bèlgica) que connecten la música i els festivals amb el drama dels refugiats. En la seva segona part, el congrés estarà dedicat als ajuts a la mobilitat d'artistes (amb la presència d'oficines d'exportació provinents de Catalunya, República Txeca, Països Baixos, Escòcia, Algèria, l'Estat espanyol i la Bretanya francesa)
A banda, estands, showcases, reunions ràpides (speed datings) i presentacions de projectes mantenen format per facilitar el contacte entre compradors i venedors.
Més Mediterrània
Triple inauguració: tradició, innovació i participació
L'esmentat Cadàver Exquisit serà un dels espectacles inaugurals, però no serà l'únic. Per donar el tret de sortida als quatre dies de programació, la Fira ha ideat un programa inaugural triple, amb tres espectacles que subratllen les seves facetes essencials: tradició, innovació i participació.
Durant la primera jornada, el 6 d'octubre a les 19:45h, la innovació anirà a càrrec dels noruecs Frikar dance company -especialistes en el diàleg entre dansa contemporània i cultura tradicional-, que ballaran sobre la façana de l'Ajuntament a 30 metres d'alçada amb la música en directe del trompetista franco-català Raynald Colom. Tot seguit, a les 20h, també a la Plaça Major, la participació es veurà plasmada en el resultat del projecte Cadàver Exquisit, que combina videomapping, creació col·lectiva i dansa comunitària. I a les 21h, a la sala gran de Teatre Kursaal, la Fira comptarà amb la inauguració de la tradició: amb Mar de Fuelles, un projecte que uneix dos dels millors acordionistes del planeta, Kepa Junkera –a la trikitixa d'Euskadi- i Chango Spasiuk, tocant el chamamé del nord d'Argentina. Els tres espectacles han estat coproduïts per Fira Mediterrània i són d'estrena absoluta.
La cloenda recupera una obra de Joaquim Serra
A l'altra extrem del programa, la cloenda, la Fira recupera una peça del patrimoni musical català, Tempesta esvaïda. Es tracta d'una comèdia lírica en tres actes, de Joaquim Serra -un dels principals compositors catalans de principis del segle XX -amb text de Carme Montoriol, per a orquestra, cor i solistes, amb l'Orquestra Camera Musicae, el cor Lieder Càmera i veus solistes destacades, com Helena Copons, Anna Alàs i Toni Marsol, entre d'altres.
L'aposta per la dansa
Si habitualment la dansa té un pes important dins la programació de la Fira, enguany l'aposta s'intensifica mostrant la capacitat del moviment per connectar la creació contemporània amb la tradició. És el cas de Leahkit, una altra creació de FRIKAR dance company, ovacionada internacionalment per la crítica, i els ja citats Esvorell i Tata Mala. La Fira es fa ressò del treball d'una nova generació de creadors que estan portant la dansa flamenca a l'espai públic. A Manresa podrem gaudir de dos clars exponents d'aquest corrent: la bailaora de Xerès Leonor Leal i el coreògraf i expert en dansa espanyola Daniel Doña. El pati del Kursaal serà l'escenari d'aquest proposta temàtica.
Innovació i tradició en arts escèniques
També presenten un format poc convencional, entre d'altres, El Somni de Gulliver, una òpera mecànica per a marionetes automatitzades, proposta trencadora del dissenyador alemany Ronald Olbeter que a Manresa estrenarà format de carrer. També destaca l'estrena a Catalunya de la nova creació de Toni Gomila, Peccatum, basada en rondalles populars mallorquines, que arriba després de l'aclamat Acorar.
Músiques del món: moment dolç de l'escena catalana
En l'àmbit musical, Manresa estrenarà propostes impulsades per la Fira que mostren el bon moment de la creació musical vinculada a l'arrel tradicional. Com el prometedor projecte del jove pianista Marco Mezquida amb el guitarrista flamenc de referència Juan Gómez Chicuelo, producció de la Fira i Taller de Músics. O de Càntut, proposta guanyadora del Premi Teresa Rebull de Producció Musical en Cultura Popular, que recupera cançons dels avis i que uneix Carles Sanjosé (ànima de Sanjosex) amb l'acordionista Carles Belda. I també l'espectacle amb orquestra d'ASPENCAT, que col·laboraran amb la bagenca Camerata Bacasis.
També mereixen menció especial les presentacions en primícia dels temes del proper disc de l'orquestra de percussió ibèrica Coetus, que estrena nova etapa amb el cantant valencià Carles Dénia, i l'estrena a Catalunya del recital de Mayte Martín, dedicat al flamenc antic.
La Fira també ens permetrà descobrir els nous projectes de Rosalia i Raül (amb la participació de Raül Fernández Refree), la mallorquina Joana Gomila, el tenorista Jordi Molina i la Cobla Catalana dels Sons Essencials, amb un nou projecte dedicat al ball.
Músiques del món: un aparador estatal i internacional
La programació de la Fira inclou una selecció de bandes estatals i internacionals que combina artistes de referència contrastada, noves tendències i valors emergents. Destaca el concert de Rozalén, fenomen imparable de l'escena musical espanyola; la gira de celebració dels 20 anys d'una de les millors i més trepidants bandes balcàniques del món, la Fanfare Ciocarlia; el congolès Baloji i la seva connexió entre avantguardes musicals africanes i europees, amb nou disc sota el braç; el jove prodigi libanès Bachar Mar-Khalifé, que fusiona electrònica, experimentació i poesia àrab; el duet belga de violoncel i acordió Belem, on la complicitat i la musicalitat arriben a cotes sorprenents, i Fetén Fetén, el duo de virtuosos castellans que oferirà a Manresa una intensa sessió de ball.
La llista es completa amb artistes que, consolidats als seus països respectius, estan iniciant una trajectòria internacional, com Djmawi Africa (Algèria), Mazagan (Marroc), Kalàscima (Itàlia) i molt especialment la col·laboració entre el grup de folk d'avantguarda bretó Spontus i el graller català Manu Sabaté, que compta amb la coproducció de Fira Mediterrània.
Cultura popular: territori, participació i comunitat
La Fira explora les potencialitats de la cultura popular i tradicional com a element participatiu, de treball comunitari i també d'arrelament al territori. A la programació hi són representats alguns col·lectius associatius que estan actualitzant dia a dia el patrimoni immaterial català, com els Xicots de Vilafranca, la Banda d'Esparraguera, catifaires de tot Catalunya i l'Esbart Marboleny de Les Preses, entre d'altres. La declaració de les falles com a patrimoni de la humanitat estarà representada amb l'exposició Festes de Foc als Pirineus. En aquesta línia, i consolidant l'espai nascut l'any passat amb el Focus Vilafranca, la Fira inclou al programa el Focus Cervera, dedicat als elements de cultura popular de la capital de la Segarra.
Plaça Major, espai de joc tradicional
El joc com a element de participació i socialització de la cultura tindrà enguany un espai privilegiat: la Plaça Major de Manresa. Allà s'instal·laran els Xics del Xurrac, una creació de la companyia especialitzada en jocs de carrer Tombs Creatius, en coproducció amb la Fira Mediterrània, que recrea els elements vivencials del món casteller. A la Plaça Major els més petits també tindran l'oportunitat de jugar amb la Cucanya de la Plaça Nova, datada de 1884, la cucanya horitzontal més antiga que es preserva a Catalunya.
Art i transformació social
La Fira farà la seva habitual mirada a la connexió entre les arts i la transformació social, amb peces com la intervenció de Toni Mira al Cadàver Exquisit (amb la participació de diversos col·lectius manresans), el projecte Dance Generation dels valencians Taiat Dansa, la proposta de dansa dels basco-catalans Colectivo El Brote, i el projecte de gran format Orquestra Integrada, espectacle per a orquestra simfònica, amb més de setanta persones, incloent músics professionals, estudiants i persones amb diversitat funcional. Per a dissabte 8 d'octubre la Fira proposa un itinerari per a professionals dels àmbits de les arts aplicades i comunitàries.
Off Mediterrània
La Fira Mediterrània té una programació paral·lela que la complementa, formada per projectes cultural que sumen la seva activitat a la del mercat manresà i augmenten l'impacte global de l'esdeveniment. En la 19a edició hi ha cinc cicles que formen part de l'OFF. Tres ja són habituals de la Mediterrània: el Circuit Estepa Mediterrània, cicle organitzat per la Casa de la Música de Manresa; el Concurs Sons, final en directe del concurs de grups emergents de folk i músiques d'arrel mediterrània, i l'Humus Mediterrani, programació de grups emergents de música d'arrel, organitzat pel manresà col·lectiu d'Arrel.
Ara s'incorporen La Xarxa Alcover, a Els Carlins,amb quatre peces teatrals de la seva oferta per al circuït de les Illes, País Valencià i Catalunya, i la Federació de Grups Amateurs de Teatre de la Catalunya Central, que presentarà, també a Els Carlins, una mostra de la tasca dels socis de l'entitat.
La creació col·lectiva serà la protagonista de la 19a Fira Mediterrània
Tres espectacles d’estrena absoluta inauguraran la Fira: "el Cadàver Exquisit", un espectacle noruec de dansa vertical i l'estrena mundial del nou projecte dels acordionistes Kepa Junkera i Chango Spasiuk
Ara a portada
Publicat el 05 d’octubre de 2016 a les 21:03
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans Santpedor obre la convocatòria per participar en el 13è Concurs de Música Jove
-
Cultura i Mitjans Les Caramelles de Súria, guardonades en els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral
-
Cultura i Mitjans Manresa completa un dels Sant Jordi més lluïts dels darrers anys
-
Cultura i Mitjans L'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada guanya un Premi Pilarín Bayés de contes