La Fira de l'Aixada comença amb la vista posada al cel

Publicat el 22 de febrer de 2013 a les 18:53
Imatge d'arxiu d'un dia de Fira de l'Aixada. Foto: Aida Pla Genobart 

La Fira de l'Aixada arriba a la seva 16a edició consolidada com una de les cites medievals més singulars i destacades del panorama català. Durant el cap de setmana, més de tres-cents actors i voluntaris d'entitats i grups locals, actuaran en els diferents escenaris i carrers, traslladant els visitants al nucli d'una vila medieval, on hi conviuen artesans (ferrers, bufadors, cistellaires...), nobles, cavallers, clergues, prostitutes, leprosos..., amb personatges històrics com el rei Pere III, el bisbe Galceran Sacosta o el mestre d'obres Guillem Catà. La direcció escènica continua a càrrec de la taula de coordinació artística, dirigida per Toni Fornells i formada per professionals vinculats al món de l'espectacle.

Els visitants podran gaudir de més de vint espectacles diferents, alguns consolidats, com l'obertura dels portals de la ciutat, els canvis de guàrdia i les cercaviles del Rei i el Bisbe o la recreació del Misteri de la Llum a l'església del Carme, i d'altres de nous, com "L'escarní del boig!" o "Carromatum Mortis", entre d'altres. Alguns artesans també oferiran demostracions dels seus oficis, i es podrà veure, per exemple, com es forjaven espases a l'època medieval.

Entre les novetats d'aquesta edició, cal destacar el trasllat de part dels tallers i jocs de l'Aixada Infantil, des de la plaça del Milcentenari al Parc de la Seu (escenaris d'anys anteriors) i a la plaça Infants (obrint així un nou espai de la Fira).

A l'espai de la plaça del Milcentenari tindrà lloc una de les novetats més destacades: "El torneig de cavallers de Pere el Cerimoniós", a càrrec de Drakonia Produccions. Es tracta d'un espectacle de gran format que recrearà un torneig de cavallers ambientat en el moment de construcció de la sèquia, amb grans dosis d'emoció i espectacularitat (caigudes a galop amb armadura, accions de foc, lluites...), en sessions de matí i tarda.

A més dels espais tradicionals (plaça Major, parc de la Seu, Sant Ignasi Malalt, plaça Europa i els diferents portals), es podran veure espectacles a les escales del Carme, amb accions a càrrec del Grup Histrions, i a la plana de l'Om, on els Ministers de l'Aixada representaran "En Perot vol ser cavaller" (Auditori de la Plana) i des d'on els Moravians iniciaran el seu espectacle.

Durant tot el cap de setmana es podran adquirir la cervesa de l'Aixada, que aquest any elaborarà i comercialitzarà Cervesa Guineu, i el pa de l'Aixada, que estarà a la venda en fleques del Gremi de Flequers i parades de diverses entitats locals.

Hi haurà visites guiades i jornades de portes obertes, a edificis i monuments medievals, com la Seu, el carrer del Balç, la torre de Sobrerroca i el Museu Comarcal de Manresa.

La Fira de l'Aixada, comptarà aquest any i durant la propera edició d'un patrocinador oficial: Café Crem. Aquesta empresa és un del torrefactors històrics del país i amb el seu suport vol fer mostra del seu compromís amb la ciutat de Manresa i amb el Bages.