La Fira de l'Aixada engega amb força gràcies a una jornada assolellada en una edició que ha tornat a viure un dissabte de carrers plens de gent i de redistribució dels espais que històricament anaven a la plaça Milcentenari, actualment ocupada pel Cruyff Courts Manel Estiarte.
La Taverna Gallega s'ha situat a la plaça Infants; s'ha recuperat la plaça Serarols com a espai escènic amb l'exposició i exhibició d'aus rampinyaries -tot i que resulta manifestament petita i tancada- i tallers infantils; amb l'esgrima a la plaça Gispert, i la plana de l'Om ha continuat sent un espai imminentment infantil amb la presència d'una granja i l'inici del recorregut dels ponis.
També en aquesta edició, la plaça Gispert consolida el seu protagonisme sent el punt de sortida del seguici del Bisbe Galceran Sacosta. Així mateix, enguany s'incorpora l'ús de la Sala Gòtica de la Seu amb una visita guiada sobre "la vida, la guerra i la tortura" en el segle de la Llum.

Aspecte de la plaça Major durant un dels espectacles teatrals. Foto: Pere Fontanals
La Fira de l'Aixada estrenarà aquesta nit a la sala Els Carlins un espai de taverna medieval, amb la visita del rei Pere III i música i espectacles, tot plegat ambientat en el segle XIV. Els altres espectacles de la Fira, amb importants novetats, es podran seguir diumenge:
- Mirant la lluna: Jueus de l'Aixada presenta l'estrena de l'espectacle "Mirant la Lluna", es tracta d'una postal sobre el desarrelament que provoca la immigració i les pors del territori que rep uns desconeguts. Una escenificació de la diàspora i la posterior vida al call de Manresa. El grup Jueus de l'Aixada està compost per actors i dansaires de totes les edats, nets, fills, pares i avis, es troben per un projecte comú que destil·la emocions i poesia. Un espectacle que combina dansa, poesia, música i teatre amb el llenguatge de la plàstica, que es podrà veure a la plaça Sant Ignasi Malalt en una funció al matí i una a la tarda.
- Elga, la filla de la Seu: El Taller de Teatre dels Carlins presenta un espectacle de creació pròpia estretament lligat als personatges i els espais de l'Aixada. La història conta que el malvat Lican té tancada l'Elga, una pobra orfeneta, dins la Seu de Manresa. La noia s'enamora del Jonàs, a qui veu des de la torre i s'escapen junts. El bisbe farà el possible per recuperar-la i tornar-la a tancar, perquè diu que l'Elga es seva. Un comèdia curta i surrealista, amb pocs personatges i moltes morts, que es podrà veure matí i tarda entre plaça Sant Ignasi Malalt i plaça Europa.

Actors i actrius de la Fira de l'Aixada tibant d'un carro. Foto: M. Belyanina
- Embruixats: El Grup de dansa Cor de Catalunya recupera la figura de les bruixes, que ha format part durant molt temps del seu repertori, per presentar un conte de bruixes d'aparença amable i innocent, però astutes i ambicioses. A través del teatre i la dansa, la Guillema, la Ponça i les seves companyes tractaran amb tots els seus poders que el Quintí i la resta de camperols no les portin davant del rei per a ser ajusticiades per engany i bruixeria. Aquesta aventura es representarà, tant matí com tarda, als escenaris de plaça Major i Parc de la Seu.
- El Grup de Teatre del Casal Cultural de Dansaires Manresans que realitzarà accions itinerants i presentaran el nou espectacle "Memòries d'una dona forta".
- L'entitat Colla Castellera Tirallongues de Manresa presentarà el seu nou espectacle "Vull tocar la lluna!!!
- El Grup Barretina i Juvenil de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages presentarà el seu nou espectacle: "Les encantades de Montserrat".
- Komando també estrena enguany nou espectacle "Rex Puterum"
- El rei se'n va a Carlins: Finalitzat el Misteri de la Llum el poble i nobles ciutadans de Manresa oferiran al Rei Pere III i a la Reina Maria de Navarra una festa d'homenatge per fer més lleugera i càlida la seva estada a la ciutat. Aquesta activitat es realitzarà a la Sala Els Carlins i els beneficis de l'esdeveniment aniran destinats a la rehabilitació de la Sala Els Carlins.
Retabulum: El carrer del Balç se submergeix en els secrets de la pintura medieval
Després d'haver aprofundit en la indumentària medieval a través d'una mostra i la recreació històrica amb el Vestis del 2018, enguany el Carrer del Balç ae submergeix en els secrets de la pintura medieval sota el nom de Retabulum.
El fil conductor de l'esdeveniment és una nova mirada a la pintura del gòtic català i al taller del pintor al segle XIV. El Carrer del Balç de Manresa farà a un viatge en el temps on es reviuran la vida i costums de l'Edat Mitjana amb la voluntat d'esdevenir un autèntic llibre d'història on es podrà passejar i conèixer com s'elaborava una pintura a l'època medieval de la mà de diversos grups de recreació històrica. Perquè, aprofundint en una temàtica diferent cada any, el carrer del Balç vol ser punt de trobada de recreadors de referència durant la Fira de l'Aixada. Així, en aquesta segona trobada de recreadors històrics, es comptarà amb la presència de cinc grups: Gesta Regnorum, Antiqva Iberia, Aliger Ferrum, Compagnia di Santo Guida i Artesania en fusta i metall, que faran possible el viatge a l'època medieval dins del carrer. Per a l'aspecte temàtic concret d'aquest any, el de la pintura i els retaules medievals, es compta amb la col·laboració de Rosa Obiols i Montart.
Retabulum es podrà visitar lliurement, en format portes obertes, d'11 a 14 h i de 16 a 20 h, adequant-se als horaris del programa artístic de la Fira. És una iniciativa de la Fundació Turisme i Fires de Manresa.