La Fira Mediterrània, convidada a Colòmbia

La Fira exposarà el seu projecte en el marc europeu dels mercats de contractació artística d'espectacles en el marc del 12è Festival Iberoamericà de Bogotà

Publicat el 12 de març de 2010 a les 21:03
El 12è Festival Iberoamericà de Teatre de Bogotà, Colòmbia, comptarà amb la participació de la Fira Mediterrània de Manresa com a ponent seleccionat per explicar una bona pràctica de gestió cultural realitzada durant el 2009. La intervenció de la Fira tindrà lloc el proper divendres 19 de març dins la jornada inaugural d'aquesta cita artística convertida en un dels festivals de les arts escèniques més grans del món per la capacitat de convocatòria, pel nombre de funcions que programa i per la diversitat de gèneres que integra. La participació de la Fira tindrà lloc en el marc de la trobada de gestió cultural que el Ministeri de Cultura de Colòmbia i l'Institut Ramon Llull, organisme dedicat a la projecció exterior de la cultura catalana, han programat dins la dotzena edició del certamen que es perllongarà fins al 4 d'abril.

Enguany, Catalunya i les Illes Balears són els convidats d'honor del Festival Iberoamericà. Aquesta participació catalano-balear està liderada per l'Institut Ramon Llull (IRL), i serà encapçalada pel seu director Josep Bargalló Valls. La Fira Mediterrània, que serà representada pel seu gerent Jordi Bertran, intervindrà al costat de la ministra de Cultura de Colòmbia, Paula Marcela Moreno, i el president del Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya(CoNCA), Francesc Guardans, al costat de diferents gestors culturals colombians.

La Fira Mediterrània exposarà el seu projecte en el marc europeu dels mercats de contractació artística d'espectacles. La ponència oferirà també referències als dos altres mercats estratègics d'espectacles participats de manera principal pel Govern de la Generalitat de Catalunya –la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega i el Mercat de Música de Vic-, i als principals mercats europeus, com són el francès Babel Med de Marsella i el danès Womex de Copenhaguen –ambdós dedicats a les músiques d'arrel- , o l'X-trax de Manchester dedicat a les arts de carrer, així com a algunes de les principals fires integrades en la Coordinadora de Fires d'Arts Escèniques de l'Estat espanyol.

L'expedició catalano-balear
L'actor Sergi López, amb el seu monòleg teatral "Senar Solum", la cantant Concha Buika, el compositor Carles Santos, dirigint i interpretant l'obra teatral "La pantera integral", i l'escriptor Josep Maria Benet i Jornet, encapçalen els artistes de l'expedició catalano-balear. L'actriu Vicky Penya, el director Mario Gas i al piano Carles Santos representaran "Poetas a Bogotá", una lectura de poesia de Josep Carner, Salvador Espriu i Blai Bonet, acompanyada d'una degustació gastronòmica. El director del Teatre Lliure, Àlex Rigola, presentarà el muntatge sobre una obra del xilè Roberto Bolaño, titulada "2666". També hi haurà lectures de "Soterrani", text teatral de Benet i Jornet, dirigit en aquesta ocasió per un director colombià; "La revolució", de Jordi Casanovas i "La tanca", de Josep Pere Peyró. La programació catalano-balear es completa amb "Molts records per a Ivanov", dirigida i interpretada per Pep Tosar; l'espectacle teatral i circense de carrer "Èxode: nòmades de l'aire" a càrrec de les companyies Res de res i Bover, i "Cutlas, anatomia d'un pistoler", un espectacle de titelles, ombres i teatre negre.

La trajectòria del FiTB
El Festival Iberoamericà de Teatre de Bogotà té una periodicitat bianual i va ser fundat l'any 1988, amb motiu de la fundació de la ciutat que l'acull. Hi han participat les companyies més importants del món, i els mestres que han renovat els llenguatges teatrals, tant en el vessant del teatre de carrer com en el de sala, la qual cosa l'ha convertit en una de les mostres més completes del panorama de les arts escèniques del segle XXI. Un dels seus compromisos principals ha estat la diversitat, la pluralitat i la representativitat dels diferents gèneres i tendències de les arts escèniques, per tal d'afavorir l'enteniment i la tolerància entre els pobles del món. Des de la seva creació el FiTB ha esdevingut l'esdeveniment cultural de major transcendència a Colòmbia.