
El grup de teatre La Rueda - Teatro Social ha presentat a la Fira Mediterrània de Manresa "Los Rodríguez: una familia en crisis", una breu obra teatral de carrer que parla sobre els problemes econòmics que una família espanyola pateix i que acaba de la pitjor manera possible: el desnonament. Una realitat que desgraciadament afecta a centenars de famílies en l'actualitat, i que precisament per això la companyia teatral de Madrid ha decidit tractar teatralment.
Concretament, el grup La Rueda engloba "Los Rodríguez: una familia en crisis" dins el que ells anomenen teatre fòrum, un mecanisme que ha de permetre crear un debat actiu entre el públic i la representació teatral. Efectivament, aquesta tècnica és la que s'ha dut a terme a la Plaça Major de Manresa en tres funcions diferents en el si de la Fira Mediterrània de Manresa. En primer lloc, un actor i dos actrius van representar l'obra teatral de dalt a baix, que finalitzava amb la notícia del desnonament, i posteriorment una mediadora es dirigia a l'espectador per demanar els motius pels quals la família Rodríguez havia acabat en aquella situació extrema.
Després del diàleg entre públic i mediadora, es tornaven a representar algunes de les escenes més significatives. La idea era que aparegués voluntàriament algun espectador capaç d'explicar què es podia fer per canviar o millorar certes situacions. A tall d'exemple, quan fan firmar al pare un contracte laboral on es rebaixa el seu salari i s'augmenten les seves hores de treball, un assistent entre el públic manresà va entrar a l'escenari per intentar defensar la no signatura d'aquell contracte; en definitiva, la no resignació i la lluita pels drets laborals.
La finalitat del teatre social, i així ho és la del grup madrileny La Rueda, és intentar sensibilitzar el públic sobre una problemàtica concreta per tal que s'hi impliqui i reflexioni entorn aquelles coses que es podrien canviar i, sobretot, fer palès que el diàleg és el primer pas per intentar millorar una situació conflictiva. Un format teatral diferent i arriscat en tant que necessita la intervenció i participació del públic. En el cas dels espectadors manresans, en un principi es van mostrar tímids però finalment, i gràcies a la insistència de la mediadora, alguns valents van entrar a l'escenari per defensar les seves idees i aportar propostes.