
La sensació més compartida dels participants a la primera ruta ignasiana en bicicleta ha estat el fet d'haver-se endinsat en una ciutat diferent a la Manresa de cada dia, d'haver entrat en espais molt propers i molt quotidians però observant una cara oculta fins ara desconeguda. Aquesta ha estat la impressió en veure les vistes des del Pou de Llum, dins el Rapte o bé dins l'ermita de Sant Pau. Però la visita més intensa ha estat l'entrada a la casa Amigant.
El grup de visita ha tingut el privilegi de ser els primers participants d'aquestes rutes que de veure més de 1000 metres quadrats, 5 plantes, moltíssimes estances i passadissos, escales laberíntiques i vistes sorprenents del barri antic. Però el privilegi també ha estat de poder-ho fer amb persones que han pogut complementar la visió ocular amb explicacions. A banda de Jordi Espunya, que és guia habitual de les rutes ignasianes, l'historiador Francesc Comas no s'ha volgut perdre aquesta novetat i ha explicat la història de la família Amigant i de l'edifici mentre ell mateix en feia el descobriment. Els comentaris més vivencials els ha fet una participant, que de molt joveneta havia anat a l'escola de les monges Josefines.
Casa Amigant ha acaparat el doble del temps previst i ha estat necessari escurçar temps dels altres indrets. De manera consensuada, els participants han preferit renunciar a la visita a la Seu, que és més fàcil de fer-la en un altre moment.
La convocatòria de la primera ruta ignasiana en bicicleta ha captivat l'interès de moltes persones que han manifestat la voluntat de participar-hi. El fred i l'amenaça de fred han espantat a una part dels interessats però una desena de persones han persistit i han estat els protagonistes de l'estrena d'aquesta nova activitat turística.
La ruta s'ha fet el 12 de febrer, de 10 del matí a 2 del migdia. S'han visitat els indrets relacionats amb Sant Ignasi del centre de Manresa, s'ha pujat fins el Pou de Llum, s'ha continuat per Sant Pau i s'ha arribat a la visita a la Cova. En total, s'han pedalat 15 quilòmetres.
A Manresa i al seu entorn hi ha una vintena d'emplaçaments que es consideren significatius per explicar la vida de Sant Ignasi de Loiola. Aproximadament, la meitat d'aquests llocs es situen al centre de la ciutat. Aquest punts conformen la ruta ignasiana que habitualment es recomana als visitants per fer-la a peu. Però la resta d'emplaçaments i paratges són poc visitats per la seva llunyania. En aquesta nova oferta de visites, es presenta la bicicleta com el vehicle que pot ajudar a explicar, d'una manera més completa, les vivències i l'evolució del pensament de Sant Ignasi a Manresa.
Hi ha vistes i imatges de Manresa que van marcar profundament a Sant Ignasi, algunes d'elles han variat poc des del segle XVI fins els nostres dies i bona part d'aquestes imatges encara no són conegudes i apreciades per molts manresans. D'altra banda, hi ha persones que vénen a Manresa des de molt lluny per entendre l'experiència de Sant Ignasi i marxen sense l'oportunitat de conèixer més la ciutat i sense veure les imatges que van influir al Sant en els seus moments més crítics.
La Fundació Cova Sant Ignasi-Manresa, l'Ajuntament de Manresa i la cooperativa MBICI s'han posat d'acord per oferir un tipus de visita que ampliï les possibilitats de divulgació de l'experiència de Sant Ignasi a Manresa i, al mateix temps, uneixi el coneixement del Sant amb el coneixement de la ciutat.
S'han definit dues rutes: una de curta i una de més llarga. La curta, que ja s'ha realitzat, és una versió resumida de les experiències de Sant Ignasi per Manresa pensada per fer-la en una matinal. El trajecte és de quinze quilòmetres. El visitant pot veure paisatges que van influir en la vida del Sant i entendre algunes de les seves reflexions vitals.
La ruta llarga és un itinerari pensat per explicar el procés vivencial de Sant Ignasi per Manresa. La distància de 19 quilòmetres requereix fer-la amb dinar inclòs. El visitant podrà seguir el procés de contradiccions internes del Sant paral·lelament als principals emplaçaments que van marcar les seves experiències. En relació a la curta inclou emplaçaments més exteriors com la creu de la Guia i l'ermita de la Salut de Viladordis. Aquestes dues excursions s'aniran programant en funció de la demanda.
La Fundació Cova Sant Ignasi-Manresa ha participat en el disseny de les rutes i ha elaborat el guió explicatiu de les visites. La Fundació també ha gestionat l'accés a alguns dels edificis tancats que es visiten. L'Ajuntament de Manresa, a través de l'Oficina de Turisme, s'encarrega de la divulgació de les visites en la línia de promoure el coneixement de la ciutat al turisme. MBICI, per la seva banda és l'empresa responsable de l'organització de les excursions. Les excursions són de pagament i formen part de l'oferta estable de www.mbici.cat .