
El saló de Plens de l'Ajuntament de Manresa s'ha convertit aquesta tarda en un dels escenaris del documental que TVE enregistra sobre la figura de l'arquitecte català Lluís Domènech i Montaner. L'equip del programa "Imprescindibles" ha entrevistat l'historiador Borja de Riquer, qui ha explicat la relació de l'arquitecte amb la capital del Bages. L'historiador ha destacat la vessant més política de Domènech i Montaner i ha explicat que va ser un dels impulsors de les Bases de Manresa. L'any 1982, va presidir l'assemblea general en què es van aprovar i que, precisament, es va celebrar al saló de Plens de Manresa. El documental s'emetrà al programa 'Imprescindibles' de la 2 a finals d'aquest any.
TVE està preparant un documental sobre la vida de l'arquitecte català Lluís Domènech i Montaner, un dels impulsors de les Bases de Manresa. Reunits a la capital del Bages durant els dies 25 i 27 de març de 1892, Domènech i Montaner va presidir l'assemblea general en què es van aprovar les Bases.
Propugnaven una ordenació política autònoma del Principat de Catalunya, que havia de descansar en les comarques i els municipis i organitzar-se per mitjà d'una assemblea elegida per sufragi restringit de caràcter corporatiu, un govern autònom i un tribunal suprem regional. A les Bases de Manresa, s'hi defensava la legislació tradicional de Catalunya i l'oficialitat única de la llengua catalana. A banda, es reclamava que els càrrecs públics havien de ser reservats exclusivament als catalans, l'emissió d'una moneda pròpia, la formació d'un cos d'exèrcit amb voluntaris i l'ordre públic sota la jurisdicció del govern català.
Segons ha explicat l'historiador Borja de Riquer, Domènech i Montaner va reclamar qüestions que avui en dia encara són molt actuals. És el cas del concert econòmic i la fiscalitat. Les Bases de Manresa ja reclamaven que Catalunya pogués gestionar els seus propis impostos i que fixés amb l'Estat una quantitat "raonable".
Figura cabdal de la cultura catalana
La vessant política és, segurament, una de les menys conegudes de Domènech i Montaner. Nascut l'any 1849, Montaner va ser una figura cabdal de la cultura catalana i pioner en el descobriment i la revalorització de l'art romànic català. Domènech va fotografiar, dibuixar i documentar l'existència i l'estat de conservació de nombroses esglésies romàniques, i va remarcar la seva importància en el passat arquitectònic català. A banda, va ser l'arquitecte de l'Institut Pere Mata de Reus, el Palau de la Música Catalana o l'Hospital de Sant Pau, entre d'altres.
El documental s'emetrà en català i en castellà a finals d'aquest any. La versió castellana durarà uns 50 minuts i serà més divulgativa, mentre que la catalana durarà al voltant de 30 minuts i aprofundirà sobre la seva figura.