L'Ajuntament edita un opuscle sobre les Muralles de Manresa

La distribució de la publicació començarà aquest cap de setmana, coincidint amb la jornada de portes obertes a la Torre de Sobrerroca que tindrà lloc diumenge de 10 a 14 h

Publicat el 16 de febrer de 2010 a les 17:57

Presentació de l'opuscle a la torre de Sobrerroca. Ajuntament Manresa

L'Ajuntament de Manresa ha editat un opuscle sobre les Muralles de la ciutat. La publicació, que té 24 pàgines, està destinada al públic en general. Vol promoure la visita a les Muralles de manera particular i autònoma per tot el seu recorregut, amb la inclusió d'informacions d'interès general que fomenten la comprensió integral d'aquest conjunt patrimonial i, alhora, amb una explicació més detallada, amb un alt contingut històric i arqueològic, per difondre un coneixement rigorós i especialitzat, encara que amb un llenguatge planer i amb la inclusió d'elements gràfics per a fer-lo comprensible per a tots els públics.

A l'opuscle s'hi pot trobar la història i cronologia dels diferents recintes emmurallats que ha tingut la ciutat des del segle X, amb l'explicació dels indrets on encara se'n coneixen les restes, i una proposta de visita per conèixer in situ els diferents trams que queden dempeus d'aquest element d'alt valor patrimonial, que està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional i que dóna personalitat i singularitat a la ciutat.

El text ha estat redactat per la principal especialista en les Muralles de Manresa, la historiadora i documentalista Raquel Valdenebro, de l'empresa Arqueociència Serveis Culturals, autora de diversos estudis ja publicats sobre la ciutat medieval i els seus recintes emmurallats.

La major part de les fotos actuals són de David Grau, i les antigues procedeixen principalment de l'Arxiu Comarcal del Bages i de l'arxiu particular de Jaume Pons. El disseny i maquetació ha anat a càrrec de Laia Olivé.

Se n'han fet 8.000 exemplars en català, 3.000 en castellà i 3.000 en anglès, per poder donar a conèixer aquest patrimoni a tots els públics, de la ciutat i visitants.

L'edició ha comptat amb el suport del Departament d'Innovació, Universitat i Empreses de la Generalitat de Catalunya, dins el Pla de Foment “L'Esplendor medieval de Manresa i el Bages” i de la Diputació de Barcelona.

L'opuscle segueix la línia dels editats en els darrers anys –La Manresa industrial. Itineraris per la història de la ciutat i La Manresa ignasiana. L'empremta de sant Ignasi de Loiola–, però és el primer que segueix ja la nova imatge creada per a distingir el patrimoni cultural i turístic de la ciutat, imatge que es va presentar el mes de juny passat i que ja s'ha aplicat en els primers plafons de senyalització que s'han instal·lat, precisament per posar en valor les Muralles de Manresa.

La distribució de l'opuscle: portes obertes a la Torre de Sobrerroca
L'opuscle es començarà a distribuir gratuïtament aquest cap de setmana, en el marc de les Festes de la Llum. En aquest sentit, la publicació es podrà trobar a la Torre de Sobrerroca, que aquest diumenge dia 21 estarà oberta al públic des de les 10 del matí a les 2 del migdia.

A partir d'aleshores, l'opuscle es podrà trobar normalment a l'Oficina de Turisme de Manresa, a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) i al Centre Cultural el Casino.

L'aposta pel patrimoni de la ciutat medieval
Des de fa uns anys, l'Ajuntament de Manresa està duent a terme diverses actuacions per a la l'articulació i valorització del patrimoni relacionat amb la ciutat medieval, que inclou la museïtzació del carrer del Balç, la senyalització de diversos edificis, la renovació del discurs museístic al Museu Comarcal de Manresa, la consolidació dels itineraris guiats i la museïtzació de les Muralles de Manresa. L'objectiu principal que es persegueix és la valorització d'aquest patrimoni i la difusió del seu coneixement entre la ciutadania per al seu aprofitament com a actiu cultural i social i també com a actiu d'atracció turística. Alhora, la recuperació, ordenació i valorització d'aquest patrimoni contribuirà positivament a la revitalització del Barri Antic.

Com moltes de les principals ciutats catalanes, Manresa, com a nucli urbà, va néixer a l'entorn del segle X entorn a un punt fortificat i es va consolidar a partir del segle XII entorn a un mercat i, sobretot, en el segle XIV, la seva època de màxima esplendor. D'aquestes èpoques en perduren elements tan rellevants i singulars com la basílica de la Seu i la Sèquia de Manresa, però també les Muralles, els ponts Vell i Nou, i nombrosos elements immersos en la trama urbana de la ciutat, també d'origen medieval.

La singularitat, la densitat i la coherència d'aquest conjunt d'elements de la ciutat medieval posicionen Manresa com un dels nuclis catalans que conserva un patrimoni més rellevant de l'Edat Mitjana.

La preservació i valorització de les muralles de Manresa: el projecte de museïtzació
Amb l'objectiu de posar en valor les Muralles i integrar-les en l'oferta cultural i turística de Manresa, es va dissenyar el Projecte de museïtzació de les Muralles de Manresa, que s'està duent a terme des de l'any 2007. L'edició del present opuscle forma part d'aquest projecte. A més de l'edició de la publicació, ja s'han dut a terme altres actuacions per estudiar, preservar i recuperar les Muralles com a element patrimonial de primer ordre per la ciutat de Manresa:
  1. Visites guiades entorn a les Muralles de Manresa: des de l'any 2007, se n'han portat a terme coincidint amb diferents esdeveniments: Jornades Europees del Patrimoni, Visites a la Manresa desconeguda de la Festa Major, etc.
  2. Restauració de la Torre del Portal de Sobrerroca: el mes de febrer del 2008, en el marc de les Festes de la Llum de Manresa, es va inaugurar la restauració de la Torre de Sobrerroca, l'única que es conserva sencera dels portals que s'obrien a les Muralles. La seva restauració ha inclòs la instal·lació d'una escala interior que permet als visitants pujar fins al pis superior. Així, s'ha recuperat aquest element com a indret de principal interès patrimonial i d'atracció turística.
  3. Estudi recopilatori sobre les Muralles i proposta de museïtzació: L'any 2007, des de la Regidoria de Cultura es va encarregar un estudi compilatori de tot el coneixement que es té sobre les Muralles de Manresa a través de la documentació escrita i arqueològica que s'ha anat obtenint en els darrers anys. Aquest estudi s'està utilitzant com a diagnosi per a les diferents intervencions urbanístiques al sector.
  4. Publicació d'un fulletó informatiu sobre les Muralles: Després de tots els treballs previs esmentats, i amb l'objectiu de començar a oferir als ciutadans i als visitants el coneixement que es té de les Muralles i una primera proposta de visita, es va publicar un quadríptic informatiu que recull un itinerari entorn a les Muralles de Manresa i fa una bàsica explicació dels trams més visibles.
  5. Preparació d'un element d'interpretació multisensorial al MCM: Dins el programa d'accessibilitat als museus que porta a terme l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, es va construir una maqueta de les Muralles de Manresa i un mòdul que l'acompanya, que el mes de desembre de 2008 es va instal·lar al Museu Comarcal de Manresa com a element d'interpretació multisensorial que permet iniciar l'explicació a l'entorn de les Muralles de Manresa i, més en general, de la ciutat medieval, a tot tipus de públics, amb especial atenció a les persones amb discapacitats visuals.
  6. La restauració de les muralles: La construcció del nou Palau de Justícia de Manresa va implicar la intervenció arqueològica extensiva a tota una part del barri medieval que va existir al llarg del carrer Arbonès, protegit per la Muralla del segle XIV. La presència de la Muralla va motivar la modificació del projecte arquitectònic inicial per preservar-ne les restes i s'hi van realitzar diverses actuacions.
  7. Instal·lació d'elements informatius i de senyalització: Al llarg del 2008 i durant els primers mesos de 2009 es va realitzar un projecte de senyalització del patrimoni cultural i turístic de Manresa que li conferís una identitat pròpia i li donés una imatge coherent i atractiva que s'ha aplicat, en la primera fase, a la senyalització de les Muralles.
S'han produït i instal·lat els plafons de senyalització turística exteriors i interiors dels principals punts d'interès dels sectors sud i est de les Muralles, aprofitant l'oportunitat que en aquests indrets, recentment, s'hi han realitzat o estan encara en curs intervencions de reforma urbana importants, contribuint a la millora del paisatge urbà.

Paral·lelament, aquest mes de gener de 2010, amb la finalització de la reurbanització de la Muralla de Sant Domènec i Muralla de Sant Francesc, s'han instal·lat dos tòtems més amb informació relativa a les restes arqueològiques de les Muralles descobertes durant la intervenció, que corresponien als portals de Valldaura i de Sant Francesc i a tres bestorres que protegien els trams de mur entre portals, tot plegat del circuit construït en el segle XIV. També s'ha senyalitzat en el paviment el traçat de les restes descobertes, per tal de deixar el testimoni de les restes trobades i donar-les a conèixer al conjunt de la ciutadania.