Era d'esperar que passaria. El pronòstic meteorològic no podia ser més clar: dissabte, a Manresa, plourà segur. I, efectivament: ha plogut però no el suficient com per aturar les 34 entitats i grups que han participat en aquesta 19a edició de la Fira de l'Aixada. Un esdeveniment que molts manresans i persones dels pobles veïns tenen ben apuntat a l'agenda per no perdre's el retrocés històric que es duu a terme a la capital del Bages per commemorar el Misteri de la Llum i el procés costós de la construcció de la sèquia en un moment de molta sequera a la ciutat.
Però per molt contradictori que pugui semblar, de sequera, aquest dissabte, gens ni mica, sinó ben aviat al contrari -encara que, evidentment, els nombrosos actors participants de la Fira feien veure que es morien de set i que feia dies i dies que no bevien res-. I és que el matí s'ha inaugurat amb un xirimiri que si bé no era molest per caminar, al cap d'una estona d'estar a l'exterior et deixava ben xop.
Tot i així, les diverses actuacions i activitats programades s'han dut a terme amb total normalitat, incloent-n'hi de noves, com les exhibicions d'esgrima que han protagonitzat les assciacions d'Esgrima Antiga de la Catalunya Central i de Santpedor a la Plaça Milcentenari; l'espectacle "Fabliau", una proposta del Casal Familiar Recreatiu que, a través només de moviments i gestos (sense parlar) s'explicaven, en clau còmica, diversos embolics amorosos entre nobles i vilatans a causa d'un vauós collaret que havia perdut una dama; la producció "Joglaresques i la dama", elaborada per l'Associació per la Dansa Estudi Folk, basant-se en la història de la Dama d'Aragó; la proposta del Grup Barretina i Juvenil de l'Esbart Manresà, "Màgia per a un poble", que escenificava com els vilatans de Manresa eren invocats per arreglar la situació de misèria de la ciutat; els espectacles infantils "Monstres en filera" i "Festes al Call", produïts pel Col·lectiu de Jueus de l'Aixada, en els quals la mainada relatava el calendari festiu jueu i tot un seguit de jocs i danses de carrer propis del call, amb una posada en escena colorista i alegre i, finalment, la representació "Gregorium Mixtum", a càrrec del grup Komando, que explicava el Misteri de la Llum a través de cants gregorians.
També era una novetat l'exposició i exhibició d'aus rapinyaires, de la mà dels falconers manresans Daniel Roberto i Carina Pérez, que estaven situats a la Plaça Milcentenari. Quan havien de començar l'exhibició del migdia, però, han decidit posposar-la perquè ha estat justament quan s'ha posat a ploure amb més intensitat. De la mateixa manera, i tal com ha explicat Nació Manresa, també s'han suspès les darreres funcions del migdia i, després, les primeres de la tarda, perquè la pluja persistia. A les set de la tarda l'organització, veient que el mal temps prenia protagonisme, ha decidit plegar amb les funcions i seguir amb normalitat demà, diumenge, al matí.
La pluja ha esperat que acabessin els actes centrals
Les escenificacions centrals d'aquest dissabte eren, al matí, l'arribada a Manresa del bisbe Galcerà Sacosta -en la qual el poble li ha implorat que els deixés seguir amb la construcció de la sèquia- i, a la tarda, la visita a la ciutat del rei Pere III, el darrer bri d'esperança dels manresans per poder acabar el canal d'aigua de Balsareny a Manresa.
Tots dos actes s'han dut a terme sota l'amenaçador cel gris, però no ha caigut cap gota mentre han durat, fet que ha provocat que hi hagués un nombrós públic observant les escenificacions. Ara sí, en acabar-se, la pluja ha caigut amb força en tots dos casos i ha fet buidar, amb rapidesa, el recinte de la Fira, deixant els paradistes desemparats de clients i curiosos.
"És d'admirar la implicació de les entitats participants, que han lluitat fins el final"
Ivan Padilla, un dels membres de la taula de coordinació artística de l'Aixada ha explicat a Nació Manresa que "la valoració que en fem d'avui és positiva, perquè gairebé tot el que estava preparat ha sortit". A més a més, ha volgut fer especial èmfasi en la "implicació de totes les entitats participants a la Fira, que fins l'últim moment han intentat ser a l'escenari encara que plogués o hi hagués perill que es poguessin mullar". Afirmant que "ja sabíem que hauríem d'estar molt pendents del temps", Padilla ha posat de manifest que "s'ha notat que la gent tenia ganes d'Aixada", perquè "malgrat l'amenaça de pluja constant hi ha hagut bastant públic en tots els espectacles", ha sentenciat.
La Fira de l'Aixada continuarà demà diumenge que, en principi, ha de deparar un temps més pròsper que el que ha fet durant tot el dissabte.
Les entitats manresanes es bolquen amb la Fira de l'Aixada malgrat la pluja
Excepte els espectacles del migdia i de primera i última hora de la tarda d'aquest dissabte, que han quedat anul·lats, la Fira ha funcionat amb normalitat i amb un nombre de visitants gens menyspreable
Ara a portada
-
Cultura i Mitjans Les Caramelles de Súria, guardonades en els Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral Redacció
-
Economia Grup Llobet s'alia amb Transgourmet Ibérica per fer més competitives les seves botigues Redacció
-
-
Societat Crida manresana per trobar fotografies relacionades amb la Via de Sant Ignasi i les Escodines Redacció
-
Publicat el 27 de febrer de 2016 a les 20:43
Et pot interessar
-
Cultura i Mitjans Manresa completa un dels Sant Jordi més lluïts dels darrers anys
-
Cultura i Mitjans L'escola Joncadella de Sant Joan de Vilatorrada guanya un Premi Pilarín Bayés de contes
-
Cultura i Mitjans Els infants de les escoles de Sant Fruitós gaudeixen d'una matinal de contes durant Sant Jordi
-
Cultura i Mitjans Manresa bull d'activitat en una diada de Sant Jordi amb bones expectatives