L'Escola Coral de l'Orfeó Manresà clou els actes del seu 10 aniversari

El divendres 3 d'octubre està prevista la conferència de Salvador Cardús, amb el títol de "Música – Educació – País"

Publicat el 23 de setembre de 2014 a les 16:33
Per celebrar el 10è aniversari de l'Escola Coral de l'Orfeó Manresà s'han desenvolupat diferents activitats, que es van iniciar amb la interpretació del Stabat Mater de Pergolesi, a la Col·legiata Basílica de Santa Maria de La Seu de Manresa i van tenir continuïtat amb l'intercanvi amb els cors de la Coral Nova Cervera i la producció de l'espectacle 'El carnestoltes del Cel', del que també es va editar un llibre CD. Com a novetat, el passat 11 de setembre es va posar en marxa una nova eina de comunicació a les xarxes, www.escolacoralom.cat, per tal de facilitar a l'accés a la informació d'interès al voltant d'aquesta iniciativa educativa nascuda en el bressol d'una entitat amb més de Cent anys d'història.

Per cloure aquest any de celebracions s'ha programat una conferència a càrrec del sociòleg i Doctor en Ciències Econòmiques Salvador Cardús, que realitzarà una exposició sobre els eixos 'Música-Educació-País', el proper 3 d'octubre a les 8 del vespre, a l'auditori de la Plana de l'Om. És previst que en el decurs de l'acte el director pedagògic de l'Escola, en Lluís Arguijo, faci un breu balanç de la trajectòria d'aquesta i dels projectes de futur. L'acte comptarà amb la participació dels cors infantil i jove, en la seva cloenda, rubricant un any per recordar.
 
També comentar que ja s'ha dibuixat el que serà el nou curs 2014-2015 de l'Escola Coral, estructurat en diferents formacions, Cor d'Iniciació, Cor Infantil. Cor Jove i Cor Universitari, sota les ordres d'un equip pedagògic ampliat, per assolir nous reptes. L'Escola ja ha iniciat el seu període de matriculació per a tots aquells infants i joves que estiguin interessats de participar-ne. 
 
Enguany com a novetat, la Fundació Orfeó Manresà ha establert, en homenatge a un dels fundadors de l'Escola Coral, en Miquel Núñez de Arenas, traspassat el desembre de 2006, unes beques que portaran el seu nom, per a quinze nens o nenes, que es vulguin iniciar en la pràctica coral al llarg del proper curs. 
 
Objectius de les beques
Els primers anys en el desenvolupament dels infants són essencials per facilitar un equilibrat desenvolupament del nen, tant en hàbits com en aptituds. I el talent musical no és aliè a aquesta premissa i és on es manifesta amb tot el seu significat.
 
Inspirat per aquest principi, la Fundació Orfeó Manresà vol incidir en la importància que té l'educació musical dels més petits apadrinant les beques 'Miquel Núñez de Arenas'.
 
Enfocades als nens i nenes de 5 a 6 anys, aquestes beques ofereixen l'accés gratuït a la nostra Escola Coral on l'alumne/a podrà iniciar-se en la sensibilització musical, l'expressivitat corporal, la pràctica coral i les primeres nocions teòriques del llenguatge musical. Una excel·lent manera d'introduir-se al món de la música.
 
Aquestes beques anuals s'atorgaran a 15 nens i nenes que podran gaudir de la formació sense cost, amb un import de 300 € per curs i alumne.
 
Els requisits per optar-hi són:
  • absència de cap patologia a les cordes vocals de l'aspirant
  • oïda musical apta per a l'aprofitament del curs
 
Miquel Núñez de Arenas i Arribas
En Miquel Núñez de Arenas era una persona molt entregada i compromesa, amb una gran veu i un cor encara més gran.
 
Ja des de jovenet, havia estat implicat en la vida cultural del seu poble, Monistrol de
Montserrat, essent dansaire, director musical i membre fundador de junta de l'Esbart Monistrol Dansaire i posteriorment, membre del cor i sotsdirector de l'Orfeó Monistrolenc.
 
La música era l'activitat que el Miquel havia convertit en la seva professió i devoció. El seu inici en el món coral va ser de molt jove, formant part de l'escolania de Montserrat, on va ser escollit bisbetó i on ja d'adult havia continuat vinculat, concretament a la Capella de Música de Montserrat. Era membre titular del Cor de Cambra del Palau de la Música, i des de l'any 1987 era cantaire de l'Orfeó Manresà, Posteriorment, desenvolupa les tasques de sots direcció de l' Escola Coral i d'ajudant de direcció en el cor gran, a banda de ser membre de la junta de l'entitat i patró de la Fundació de l'Orfeó Manresà. També a mitjans dels anys 90, va participar en la formació del quartet vocal Jazz Veu, adreçat a la música del jazz.
 
En el darrer any de la seva vida era també, el director del cor de l'Agrupació de Cantaires de Navarcles, del cor de l'Agrupació Coral de Talamanca i de la coral del Club Sant Jordi de Manresa. Era alumne de l'aula de cant del Conservatori de Música de Manresa i havia participat en alguna de les seves produccions. Tanmateix, a nivell docent, va impartir classes de música a les escoles públiques de Monistrol de Montserrat i Castellbell i el Vilar.