
L'Espai Memòries inaugurarà el proper dimecres, 31 d'octubre, a les 8 del vespre, les exposicions "La ciutat ferida. Manresa, 1936-1937" i "Art i guerra. Destrucció, espoli i salvaguarda del patrimoni durant la Guerra Civil", en el marc de les activitats de la segona temporada, que es tancarà amb aquestes dues mostres.
El muntatge "La ciutat ferida. Manresa, 1936-1937" ofereix una visió de conjunt de la destrucció del patrimoni religiós durant la Guerra Civil a la capital del Bages i de la posterior instrumentalització que el règim franquista féu del record d'aquesta destrucció.
La mostra -que podrà ser visitada fins al dia 25 de novembre- inclourà un recull d'imatges, documents i diferents entrevistes -en àudio i en vídeo- de persones que van ser testimonis d'aquesta destrucció.
És una exposició organitzada de manera conjunta per l'Associació Memòria i Història de Manresa, el Museu Comarcal de Manresa i l'Ajuntament de Manresa.
En el mateix acte serà també inaugurada l'exposició "Art i guerra. Destrucció, espoli i salvaguarda del patrimoni durant la Guerra Civil", produïda per l'Institut Municipal d'Acció Cultural-Museu de Mataró i adaptada per l'Àrea de Coneixement i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona per la seva itinerància.
L'acte comptarà amb la presència de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent i Torras, el president delegat de l'Àrea de Coneixement i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil i el director del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, Jordi Palou-Loverdos.
Aquestes exposicions tanquen la segona temporada de l'Espai Memòries, que porta el títol de Destruccions i reconstruccions. La violència contra el patrimoni artístic a Manresa arran de la Guerra Civil, i romandran obertes fins al dia 25 de novembre de 2012.
La ciutat ferida
L'esclat de la guerra civil (1936-39) comportà que afloressin profundes tensions socials, acumulades durant segles. Una de les conseqüències de la nova situació sorgida arran del conflicte fou la destrucció de patrimoni artístic i religiós. Tot i que no era un fenomen nou, va adquirir unes dimensions fins llavors mai vistes. En termes qualitatius i quantitatius, les pèrdues van resultar irreparables.
Com altres ciutats catalanes, Manresa -amb un important patrimoni religiós d'època medieval i barroca- veié com el seu paisatge urbà es transformava en qüestió de mesos, no tan sols com a resultat de l'espontaneïtat del moment, sinó també com a conseqüència d'accions conscients i planificades. La destrucció de set edificis de culte, entre esglésies i convents, fou el balanç més visible, però no pas l'únic, de l'onada anticlerical desfermada durant el conflicte.
El valor del patrimoni artístic com a transmissor de continguts i com a element de la memòria col·lectiva n'explica no només la destrucció de què fou objecte durant la guerra, sinó també l'intent d'apropiació de què fou objecte per part del franquisme, a través d'una política de "reconstrucció" al servei de la ideologia del règim.
Altres accions
Les exposicions que ara s'inauguren acompanyen un seguit d'accions que, des del mes febrer, es desenvolupen des de l'Espai Memòries destinades a donar a conèixer l'abast de la pèrdua de patrimoni i la transformació del paisatge urbà que va comportar els fets de la Guerra Civil a la ciutat.
Les diferents accions fetes dins d'aquest eix temàtic de la segona temporada de l'Espai Memòries han estat moltes i molt diverses:
- La intervenció "Anulació", de Jesús Galdón, als magatzems del MCM
- L'exposició "Aparèixer / Desaparèixer (Lumen luxit in hoc habitaculo, 1345 - 2012)", de Jesús Galdón, a l'Espai Memòries
- "1936: Quan a Manresa s'enderrocaven les esglésies". Lectura dramatitzada de textos a favor i en contra de la destrucció d'esglésies durant la Guerra Civil, a càrrec del Grup de Teatre Els Carlins.
- Temps de pèrdues i de destrucció: tallers participatius adreçats a la gent gran, a càrrec dels historiadors Joaquim Aloy i Josep Alert, dins el programa de L'any de l'envelliment actiu.
- Sessió del Club de lectura: Quan érem capitans, de Teresa Pàmies. Organització: Associació Memòria i Història de Manresa i Biblioteca del Casino de Manresa
- Diverses visites guiada a l'exposició Anunciació i a Aparèixer/Desaparèixer
- Cicle de cinema amb les pel·lícules "El tren" (1964) i "La hora de los valientes" (1998).
- Presentació pública d'imatges inèdites de l'enderroc d'esglésies a Manresa durant la Guerra Civil, procedents del fons Josep M. Rosal i d'Argullol, recentment donat a la ciutat de Manresa
- El patrimoni destruït: exposició a l'Arxiu Comarcal del Bages d'imatges antigues sobre patrimoni destruït durant la Guerra Civil
- Taula rodona amb la participació de Joan Bosch, Dr. en història de l'art; Hilari Raguer, historiador; Jofre Padullés, antropòleg i Jesús Galdón, artista.
- Destrucció i reconstrucció d'esglésies a Manresa: Itinerari guiat pels escenaris de la destrucció del patrimoni a Manresa en el marc de la Guerra Civil i la seva posterior reconstrucció durant el franquisme.