L'Herència, una iniciativa trencadora

Forma part del projecte Espai Memòries i està impulsada per la cooperativa LaFundició i els alumnes d'animació sociocultural de l'Institut Guillem Catà

Publicat el 21 d’octubre de 2010 a les 19:52

Els alumnes de l'Institut Guillem Catà i LaFundició impulsen L'Herència. Foto: Clàudia Jorba

L'Espai Memòries, un nou projecte promogut per l'Ajuntament de Manresa i el Museu Comarcal, que té com a objectiu combinar la investigació històrica i l'experiència artística per difondre-les a la resta de la ciutadania, ha obert les portes aquest dijous a la iniciativa que estan duent a terme la cooperativa LaFundició i els alumnes que cursen el grau superior d'animació sociocultural de l'Institut Guillem Catà. " Es tracta d'un programa de treball al voltant de la història del segle XX plantejada amb una metodologia multidisciplinària on domina el vessant artístic a l'hora d'elaborar els discursos i tot el que es vagi fent ", afirma Francesc Vilà, director del Museu Comarcal. " Aquesta primera temporada es proposa una revisió de la història de les pedagogies que hi ha hagut durant la Segona República, la Guerra Civil, el franquisme, el postfranquisme i la Transició ", continua el director.

Des de principis d'aquest curs que tant els alumnes d'animació sociocultural com la cooperativa LaFundició van cada dijous a la sala Espai Memòries perquè la idea que tenen entre mans vagi tenint una estructura cada vegada més sòlida. " Ara de moment estem recollint informació i estem construint un discurs mental per, més endavant, poder explicar alguna cosa de les diverses pedagogies que hi va haver durant el segle XX al nostre país ", explica Llorenç Planes, un dels professors del grau superior d'animació sociocultural.

LaFundició, des del seu web, proposa que es faci una reflexió sobre les pedagogies del segle XX i que serveixi per posar en pràctica models educatius hereus de les pedagogies progressistes de començament de segle XX, diferents dels que habitualment es troben a la major part de les aules en la actualitat. " El coneixement sobre les formes pedagògiques del passat, i la lluita per preservar-ne unes i apaivagar el record d'unes altres, ens ha d'ajudar a entendre com s'han arribat a establir com a naturals els models pedagògics actuals: els seus espais i rituals, les seves metodologies i permetre'ns imaginar i experimentar-ne de noves ", afirmen els membres de LaFundició. Mariló Fernández, d'aquesta cooperativa declara que el que ells volen és fer un treball recíproc amb els diversos centres educatius de Manresa. " És molt enriquidor el fet de poder comparar diferents maneres d'ensenyar, ja que, ens enriqueixen i alhora ens serveixen per proposar-ne de noves ".

L'objectiu final d'aquesta iniciativa és fer un serial que mostri les diverses maneres educatives que hi va haver i que hi ha actualment, per comparar-les. És per això que demanen que totes aquelles persones, estiguin jubilades o encara estudiïn, aportin el seu granet de sorra i expliquin quin va ser el sistema educatiu que van viure o estan vivint actualment. De moment han fet una crida a les diverses escoles i instituts de Manresa perquè visitin l'Espai i col·laborin amb ells. Ara com ara, però, són pocs els centres que hi han anat. " Els professors tenen una mica la tendència a pensar que quan es va a algun lloc amb els alumnes, els únics que donen i que ensenyen són els qui fan la xerrada. I en aquest cas no és així; nosaltres ens nodrim de les propostes i del que ells ens diuen. És recíproc. Estem dins d'unes altres dinàmiques. Creiem que és bo que es plantegin nous projectes, que no només sigui el fet de fer una activitat i me'n vaig, sinó que sigui més que això ", comenta Mariló.

De totes maneres, però, aquest projecte està a les beceroles i li queda molt camí per recórrer.

Foto: Clàudia Jorba


Foto: Clàudia Jorba