El balanç s'ha exposat aquest divendres al migdia en una roda de premsa que ha reunit el regidor de Turisme i Projecció de Ciutat, Joan Calmet, i el responsable tècnic de la Manresa Film Office, Aleix Farrés.
Una de les grans novetats del darrer any ha estat el fet que aquestes produccions han ocupat més dies de rodatge (200 dies), gairebé el doble de l'any passat, especialment pels dies de filmació de les sèries Tú también lo harías i Palomino i, alhora, per obtenir un major impacte mundial pel videoclip Monotonía, de la cantant colombiana Shakira, amb milions de reproduccions a Internet i amb imatges de Manresa a les pantalles principals de Los Àngeles, New York i Las Vegas (EUA).
Depenent de la regidoria de Turisme i Projecció de Ciutat de l'Ajuntament, la Manresa Film Office va iniciar el seu camí a finals de l'any 2016, coordinant els primers rodatges a la ciutat i amb la voluntat d'aprofitar el pòsit històric com a ciutat de cinema i contribuir a expandir i projectar la marca Manresa a l'exterior.
Així, l'any 2017 es van fer sis rodatges, el 2018 en van ser tretze, el 2019 es van incrementar fins a vint, i la mateixa xifra es va rodar el 2020 -amb una cinquantena de dies de filmació-, tot i les dificultats de la pandèmia. L'any 2021 i 2022 han suposat un pas endavant molt important que reforça el rol de Manresa com a referent en el mapa de rodatges a Catalunya.
Durant el 2022 han destacat, entre altres filmacions, el rodatge de la sèrie de Disney Plus Tú también lo harías, del director manresà David Victori; la gran producció anglesa Palomino de Rod Bullock i dels productors de The Crown; la sèrie El otro lado, amb Berto Romero i Andreu Buenafuente; la sèrie El cuerpo en llamas, amb Ursula Corberó i Quim Gutierrez; la sèrie Las invisibles, amb Lolita Flores i Maria Pujalte; la sèrie Tierra de Mujeres, amb Eva Longoria i Carmen Maura; la gravació del videoclip de Shakira, o l'anunci de la marca automobilístic BMW.
L'atractivitat de Manresa com a escenari de cinema ha comptat amb la confiança de plataformes audiovisuals com Netflix, Apple TV, Disney Plus, Amazon i Movistar+, i de productores com Espotlight, Bambú, Gigurri, Palomino, Zeta Studios, La Pulga i el Elefante, Nostromo, TresMedia o Laiguana.
Entre els escenaris més utilitzats han tornat a destacar L'Anònima, el Centre Hospitalari, el passeig de Pere III, la Basílica de la Seu, les instal·lacions de Pirelli i diversos carrers del Centre Històric, però també han estat protagonistes altres espais de la ciutat com l'Oller del Mas, la plaça Sant Domènec, l'avinguda Bases de Manresa o els carrers Vallès, Roger de Flor i Pere Vilella, entre altres.
Durant el 2022, dos rodatges fets a Manresa l'any anterior ha aconseguit premis importants. És el cas de la pel·lícula Las leyes de la frontera de Daniel Monzón, amb cinc premis Goya i tres premis Gaudí, i la pel·lícula Love gets a Room de Rodrigo Cortés, amb diverses nominacions als premis Goya i Gaudí.
Seguir projectant Manresa com a ciutat de cinema
Des de la Manresa Film Office es continua treballant per consolidar la ciutat com a ciutat de referència, gestionant i facilitant la feina als professionals audiovisuals i oferint la diversitat de localitzacions disponibles de la ciutat. Aquesta feina ha estat reconeguda per l'estudi Territoris Creatius, elaborat per la Diputació de Barcelona, que ha seleccionat el rol de la Manresa Film Office de l'Ajuntament de Manresa per a la promoció dels recursos patrimonials i de paisatge de la ciutat per ser utilitzats en la producció de clips, rodatges, pel·lícules, televisió o publicitat.En aquests moments, estan en marxa diferents línies de treball per continuar avançant durant els pròxims anys, com són l'obertura de fitxes tècniques de noves localitzacions i el reforç de les campanyes informatives per donar a conèixer aquest patrimoni d'interès cinematogràfic a l'abast de les empreses audiovisuals.