
L'alcalde Valentí Junyent ha fet aquest matí de dissabte el tradicional acte de lliurament de dotze capons per part de l'Ajuntament de Manresa al baró de Balsareny en commemoració d'un fet històric que es remunta al 1583.
L'acte, organitzat per la Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Sèquia de Manresa, s'ha iniciat poc després de les 10 del matí al turó del castell de Balsareny, a uns 200 metres de la porta principal.
Des d'allà, un carro tibat per una mula ha traslladat els dotze capons fins al castell seguit per una comitiva encapçalada per l'alcalde, que també és president de la Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Sèquia, i que integraven a banda dels convidats els regidors de l'Ajuntament de Manresa d'Hisenda, Josep Maria Sala; Territori, Ramon Bacardit; i Cultura, Joan Calmet; i el director-gerent d'Aigües de Manresa, Josep Alabern.
En arribar a l'esplanada del castell, els assistents han contemplat una breu peça teatral que explicava els fets que es commemoren amb aquest acte . Posteriorment, l'alcalde ha fet el lliurament dels capons a Ignasi Alòs, baró de Balsareny.
En un breu parlament, Valentí Junyent ha destacat la necessitat de conservar les tradicions i de recordar la nostra història al temps que ha assenyalat la importància que té per Manresa poder disposar de la Sèquia, així com la feina que es fa des del Parc de la Sèquia i des d'Aigües de Manresa. El baró, per la seva part, ha posat l'èmfasi en la importància creixent que té aquest acte i ha expressat el seu desig que es pugui anar repetint any rere any.
Seguidament, hi ha hagut un concert i un esmorzar, i l'acte s'ha tancat amb una visita guiada al castell de les autoritats i els convidats. La mateixa visita que ha pogut fer el públic en general a partir de les 12 del migdia, quan també hi ha hagut activitats infantils organitzades pel Parc de la Sèquia.
La riuada de 1583 i el pacte de 1584
El lliurament de capons és un tradició històrica manresana que es remunta a finals del segle XVI. L'any 1583, una forta riuada es va emportar la resclosa on s'inicia la Sèquia que uneix Balsareny i Manresa, just a sota del castell de Balsareny.
El fet va motivar una intervenció d'urgència, i els operaris manresans van tallar, sense permís, arbres de la propietat del baró del castell de Balsareny. El baró va posar un plet a la ciutat de Manresa davant del lloctinent de Catalunya i de la Reial Audiència, i el va guanyar.
Per això, l'any 1584 es va signar un pacte, en virtut del qual els manresans quedaven autoritzats a tallar arbres del baró, sempre que ho necessitessin, i a canvi s'obligaven a pagar un cens de dotze capons. El cens es va pagar fins que, amb la desamortització, s'aboliren els títols i drets senyorials. Tot i així, al principi dels ajuntaments democràtics es va restablir l'acte de lliurament de capons, com una mostra d'agermanament entre Balsareny i Manresa.