Més de 50 persones a la presentació del llibre sobre pous de glaç a Súria

Publicat el 18 de desembre de 2013 a les 18:42
L'estudiós surienc Albert Fàbrega, durant la presentació del seu llibre sobre pous de glaç. Foto: AjSú

Més d'una cinquantena de persones van assistir a la presentació del llibre "Pous de glaç. Bages, Berguedà, Solsonès i Vallès Occidental", de l'estudiós surienc Albert Fàbrega i Enfedaque, en un acte celebrat a la sala Cal Balaguer del Porxo. El volum descriu les característiques d'una quarantena d'antics pous de glaç i aporta interessants dades sobre una activitat poc coneguda que va tenir una presència destacada a les nostres comarques.
 
L'autor del llibre va explicar que, abans del naixement de les tècniques d'elaboració artificial de gel, la producció de gel natural a partir de l'aigua emmagatzemada en pous de glaç va ser "una gran activitat" que va viure la seva etapa culminant entre els segles XVII i XVIII. La Catalunya central va ser una zona amb una especial activitat productora per raons climàtiques i per la seva proximitat a Barcelona, gran centre consumidor de gel.
 
El llibre ha estat publicat per Farell Editors i Dissenyadors (Sant Vicenç de Castellet). En la seva nova obra, l'estudiós surienc ha inventariat 24 pous de glaç del Bages, 6 del Solsonès, 6 del Vallès Occidental i 4 del Berguedà.
 
La referència documental més antiga sobre la indústria del gel natural a la Catalunya central data de començaments del segle XIV, i es refereix a la comercialització a Barcelona de neu emmagatzemada a la Bòfia de Port de Comte (Solsonès). Durant el segle XVII, un català de Torelló (Osona), Pere Xarquies, es va convertir en un personatge molt popular a Madrid en haver-hi introduït l'ús del glaç per refredar aliments i begudes.
 
A l'inici de l'acte de presentació, la regidora de Cultura, Ana Pérez, va agrair a Albert Fàbrega la tasca de recerca i difusió que està realitzant sobre rellevants aspectes històrics i patrimonials de Súria, del Bages i d'altres comarques.
 
En representació de l'editorial, el seu cofundador Jordi Suades va manifestar que aquest nou llibre de l'estudiós surienc és una bona eina per ampliar el coneixement del territori i la seva riquesa patrimonial.