
Les Jornades del Medi Ambient que se celebren aquest cap de setmana a Monistrol de Montserrat enceten enguany una nova proposta encaminada a fomentar els principis de la sostenibilitat i el consum responsable amb l'estrena d'un Mercat de Segona Mà que tindrà lloc diumenge al matí a la plaça de la Font Gran. El programa de les jornades mantenen la sortida de camp al Parc Natural per divulgar la riquesa del patrimoni de l'entorn del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.
Els entorns de la muntanya de Montserrat compten amb l'existència d'una àmplia varietat de flora i fauna entre la qual s'hi troba un amplíssim ventall de plantes i herbes curatives que s'han utilitzat tradicionalment per a l'elaboració de remeis casolans. Amb l'objectiu de donar a conèixer aquesta tradició, les Jornades del Medi Ambient arrencaran dissabte a la tarda amb una sortida al Piteu. Aquest sector de la muntanya, pròxim al nucli urbà, es caracteritza pel conreu de vinya que encara avui caracteritza el seu paisatge. La sortida, que consistirà en un recorregut circular per l'Obaga del Piteu i el Torrent del Tortuguer, començarà a les quatre de la tarda a l'estació del Cremallera. Al final de la caminada, que estarà guiada per una biòloga, hi haurà un berenar ecològic.
Diumenge, la plaça de la Font Gran acollirà les parades participants a la primera edició del Mercat d'Articles de Segona Mà que s'ha posat en marxa amb l'objectiu de fomentar la reutilització i reduir la generació de residus. El mercat romandrà obert entre les 10 del matí i les 2 de la tarda i es nodrirà d'aquelles persones que vulguin vendre, a preus assequibles, o bé bescanviar articles que ja no utilitzin. Aprofitant l'obertura del mercat, l'ajuntament instal·larà un punt de recollida de voluminosos per tal de facilitar la recollida selectiva d'objectes que, actualment, es recullen porta a porta i a demanda dels veïns.
Patrimoni natural i patrimoni cultural
Aprofitant la coincidència d'aquesta proposta amb les Jornades Europees del Patrimoni, el dissabte i el diumenge a les 11 del matí es programaran visites guiades a l'entorn de les restes de la muralla. Sota el títol "Carlins a Monistrol de Montserrat o l'evolució d'un sistema defensiu" es donarà a conèixer l'estructura emmurallada i l'evolució que els murs van experimentar des de la primera fortificació, al segle XIV.
Monistrol de Montserrat ha estat emmurallada en diferents èpoques històriques: la línia construïda per ordre de Pere III el Cerimoniós el 1369 i el creixement dels segles següents. Les muralles de Monistrol van caure com a conseqüència de la Guerra de Successió Espanyola. Tot i l'entrada dels francesos de Bonaparte, no va ser fins a la Guerra dels Set Anys (1833-1840) quan, fruit de les incursions carlines, la vila es va haver de fortificar en dues ocasions més.