Montserrat acull una Escola de Literatura infantil i juvenil

Els dies 8, 9 i 10 de juliol, organitzada per la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya i l'Abadia de Montserrat

Publicat el 25 de juny de 2014 a les 17:35
La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic), en col·laboració amb l'Abadia de Montserrat, a través de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, organitzen la cinquena edició de l'Escola d'Estiu de Literatura Infantil i Juvenil, que se celebra al Monestir de Montserrat els dies 8, 9 i 10 de juliol. L'edició d'enguany se centra en la màgia de la paraula, entesa com un ingredient indispensable en les obres per a infants i joves, tant orals com escrites. Aquesta Escola d'Estiu, que se celebra des de l'inici al Monestir de Montserrat, està adreçada especialment a persones que, des de l'àmbit de l'ensenyament, la biblioteca infantil, la recerca o la motivació personal tinguin interès en l'aprofundiment d'aspectes del llibre infantil i juvenil.
 
Els coordinadors de l'Escola d'Estiu de Literatura Infantil i Juvenil 2014, que compta amb la col·laboració de Publicacions de l'Abadia de Montserrat (PAMSA), són Maria Carme Bernal, directora del Departament de Filologia i Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Facultat d'Educació, Traducció i Ciències Humanes de la UVic; Carme Rubio, professora del mateix Departament; i Ramon Pinyol i Torrents, director de la Càtedra Verdaguer d'Estudis Literaris de la UVic.
 
La conferència inaugural de les Jornades, el dia 8 de juliol, la pronunciarà el P. Josep Massot i Muntaner, monjo de Montserrat i director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat, amb el títol Cançons i cançoners per a infants.
 
Les principals ponències i sessions de la 5a. Escola d'Estiu sobre Literatura Infantil i Juvenil, que tindran lloc a la Sala Sant Maur de l'Edifici de l'Hostatgeria del Monestir, són les següents:
 
Notes personals sobre la traducció de la literatura infantil. Alícia en terra de meravelles, de Lewis Carroll, a càrrec de Francesc Parcerisas, poeta, traductor i crític literari; degà de la Institució de les Lletres Catalanes. Durant la seva intervenció Parcerisas explicarà que el traductor sovint s'enfronta a la literatura infantil, encara que sigui de manera inconscient, des d'un tarannà diferent al que sol tenir davant la literatura anomenada adulta. Amb alguns exemples personals, el ponent intentarà esbrinar quins podien ser aquests condicionants en els llibres concrets que ha traduït. Dimarts 8, 16h.
 
Maria Rius, la narrativa en imatges, a càrrec de Maria Àngels Rius, llicenciada en història de l'art i en documentació i bibliotecària de Montserrat. La sessió consistirà en una entrevista a la il·lustradora Maria Rius, tot fent un recorregut per la seva trajectòria professional, tant des de la vessant pedagògica com artística. Es destacaran a través d'exemples les principals característiques i aportacions de la seva extensa obra en l'àmbit de la il·lustració infantil i juvenil. Dimarts 8, 17.30h.
 
Fem Escola d'Estiu: conversa amb Alexandre Bataller, autor del llibre El llibre del professor, premi de poesia Ciutat de València 2012. Dimecres 9, 15.30h.
 
El joc de fer versos. Taller d'escriptura poètica, aconduït per Alexandre Bataller, professor del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València. Taller d'escriptura de poemes a partir de consignes diverses que mostraran les possibilitats de jugar amb el llenguatge poètic i de veure'n l'aplicació pràctica que pot tenir a l'escola i a la biblioteca. Dimecres 9, 16h.
 
Les rutes literàries també per als més petits. A càrrec de M. Carme Bernal i Vanesa Amat, professores de Literatura Infantil de la UVic, i d'Isabel Muntañá, mestra del CEIP El Despujol de les Masies de Voltregà. La sessió girarà a l'entorn d'un projecte de poesia dut a terme a l'aula de P5 de l'escola El Despujol. S'explicarà el procés de preparació de la ruta i es mostraran documents sobre la realització pràctica i la recitació dels poemes per part dels infants. Dimecres 9, 17.30h.
 
Per fet i fat: encantament i meravella a les rondalles. A càrrec de Caterina Valriu, professora de la Universitat de les Illes Balears i estudiosa de la Literatura Infantil i Juvenil. A les rondalles meravelloses els conflictes plantejats es resolen sempre amb l'ajut del factor sobrenatural. El món humà conflueix amb el món meravellós i s'estableix una simbiosi que possibilita la consecució de l'objectiu final per inassolible que sembli. En aquesta sessió es revisarà la tipologia i la funcionalitat de l'element meravellós en el context narratiu de la rondalla i el seu ús i abús en la societat actual. Dijous 10, 9.30h.
 
'Sentir' literatura, viure valors. La màgia de l'oralitat. A càrrec de Ricard Bonmatí, poeta, comediògraf, rondallaire i professor a la URL. Sessió pràctica de Literatura infantil –rondalla, poesia i teatre- on, en rotllana, els assistents compartiran sentiments universals a cavall d'arguments locals, i amb la complicitat de l'entonació, el gest i la mirada. Dijous 10, 11.30h.
 
Al final de l'Escola d'Estiu es retrà homenatge a la figura i l'obra de la bibliotecària Mercè Escardó i trobada amb l'autora, que presentarà Carme Rubio, professora de Literatura Infantil i Juvenil de la UVic. Dijous 10, 16h.
 
Aquesta Cinquena Escola d'Estiu de Literatura Infantil i Juvenil, que se celebra a Montserrat els dies 8, 9 i 10 de juliol de 2014, està adreçada a mestres i professorat d'Educació Infantil, Primària i Secundària, estudiants dels àmbits educatiu, documentalista i d'humanitats, i a persones interessades en la temàtica. Informació i inscripcions: http://www.uvic.cat/universitatdestiu