
Un moment de la inauguració, aquest matí de dimecres. Museu Montserrat
La Sala Daura del Museu de Montserrat acull, fins el 28 de setembre de 2010, una mostra antològica del pintor gironí Narcís Comadira. Per celebrar que fa 50 anys que conrea l'art de la pintura, Comadira presenta a Montserrat una setantena d'obres, entre dibuixos, pintures i cartells, que procedeixen, la majoria d'elles, del fons del mateix artista, però també d'institucions i particulars. La mostra està comissariada per Jordi Falgàs i porta per títol "Comadira: 50 anys de pintura. Una antologia".
La selecció de les obres exposades a Montserrat ha anat a càrrec de Jordi Falgàs, en col·laboració amb el mateix Comadira. Segueixen una estructura cronològica: comença amb dos dibuixos de l'any 1959 i s'acaba amb una peça del març de 2010 –iniciada fa dos anys-. Un primer nucli de l'exposició el constitueixen les obres més antigues, però la part més important és la dedicada a la producció posterior a 1987, la data en què va acabar la retrospectiva anterior, 20 anys de pintura, que també va comissionar Jordi Falgàs.
Els quatre períodes en què està dividida la mostra són: 1959-1975 "Vós sou pintor", 1976-1989 Un cert viratge classicista, no exempt d'ironia, 1989-1992 Natura i arquitectura, i 1994-2010 Entre la visió percebuda i la ideal.
Els darrers 25 anys de la producció de Narcís Comadira s'inicien el 1976, moment en què abandona la representació de la figura humana i comença a ser un pintor de natures –mortes i vives- i arquitectures. Segons el comissari de la mostra, "la pintura de Comadira de les últimes tres dècades és un intent constant d'extreure l'art de la natura, entenent l'art en el sentit aristotèlic de ratio recta que feien servir Dürer i Tomàs d'Aquino". En els darrers deu anys, Comadira ha fet un discurs sobre la pintura des del profund coneixement de la història del llenguatge pictòric i per plantejar-nos quin significat pot tenir continuar amb aquesta pràctica ara i aquí. "Les fruiteres, les capses, les fruites, els testos, les escales, els carreus, els arcs, les muntanyes, els arbres, el núvol..., amb la seva diversitat aparent, totes aquestes obres mantenen una unitat. Una sola visió –afegeix Jordi Falgàs- els ha fet possibles, a mig camí entre la visió percebuda i la ideal. Una visió ideal que celebra l'existència de les coses tal com ens apareixen però que vol esbrinar-ne allò que les constitueix essencialment i que vol modificar la seva presència, sovint carregada de desassossec, afegint-hi un punt de tendresa, no exempta d'escepticisme i d'ironia".
"Comadira entén la seva pintura des de la consciència de tot el pes de la cultura occidental que l'ha precedit, i es revela contra la frustració que provoca aquest coneixement", afirma Jordi Falgàs. "Perquè és un creador que lluita contra la complaença i la ceguesa de la societat que ens envolta i no vol renunciar a fer-nos veure les nostres contradiccions a través, en aquest cas, d'imatges que s'ha inventat, que ha dibuixat i ha acolorit sobre un pla", continua el comissari de la mostra. La pintura de Comadira pot passar fàcilment per ser una pintura de lectura fàcil i de temàtica limitada. Per aquesta raó, un dels avantatges d'una mirada retrospectiva com la que es presenta a Montserrat és precisament que ens permet adonar-nos de la riquesa i complexitat que ha anat tramant durant cinquanta anys.
Narcís Comadira, pintor
La vida de Narcís Comadira (Girona, 1942) és la pròpia d'un humanista, que a més de ser poeta i artista, ha reflexionat i ha escrit abastament sobre la història de l'art i l'estètica. Gran coneixedor del Noucentisme, ha realitzat nombrosos assaigs crítics sobre les figures més rellevants d'aquest moviment artístic i cultural, entre els quals cal destacar els treballs sobre Enric Casanovas, Joaquim Sunyer i els gironins Rafael Masó i Fidel Aguilar, pels quals sent una gran admiració. Fill del Mediterrani, enamorat de l'art i la literatura italiana, la seva obra pictòrica està amarada de la llum i els colors d'aquest mar. Giotto, Mantegna, Piero della Francesca i Cézanne han deixat la seva petja en els paisatges "construïts" per Comadira.
Cal recordar que Narcís Comadira és membre del consell de redacció de la revista Serra d'Or, que dirigeix el P. Josep Massot i Muntaner, del qual va ser company de promoció quan va ser a Montserrat (1962-1965).
Comadira: 50 anys de pintura. Una antologia és una exposició comissariada per Jordi Falgàs i organitzada pel Museu de Montserrat, el Museu d'Art de Girona i la Fundació Fita, que compta amb el suport del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya. Es pot visitar a la Sala Daura del Museu de Montserrat del 23 de juny al 28 de setembre de 2010 i, a la tardor, l'exposició es dividirà i es traslladarà, respectivament, al Museu d'Art de Girona i a la Fundació Fita, perquè es puguin veure durant les Fires de 2010.