Navarcles i Sarajevo units amb l'estrena mundial de «L'home del segle XX»

Publicat el 28 de febrer de 2010 a les 13:43

Sarajevo i Navarcles units pel cinema solidari. En la següent foto: Cristina Rota. Fotografies de Clam

Navarcles i Sarajevo s'han unit gràcies al festival CLAM amb l'estrena mundial del colpidor documental "L'home del segle XX". La pel·lícula ha estat presentada per Zdravko Grebo, director del Festival de Cinema i Drets Humans de Sarajevo, i també per Mario Hibert, guionista del documental. A més, de la presència d'Elena Vicente, cap de l'àrea de sensibilització i capacitats de  l'Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament, Josep Maria Carrillo, President de FICNA, entitat organitzadora del festival, i de Francesc Dalmases, president d'IGMAN – Acció solidaria, la organització que ha estat el nexe connector entre tots dos festivals.

Josep Maria Carrillo ha obert el parlament i ha remarcat la importància del vincle que s'ha creat amb el Festival de Cinema i Drets Humans de Sarajevo i el CLAM. Aquestes paraules han estat referendades tant per Elena Vicente com per Francesc Dalmases. Dalmases a més, a assenyalat la importància de "construir un sistema de relacions" entre els dos indrets.

Zdravko Grebo ha destacat el fet que "encara hi ha molta gent que lluita pels drets humans" i que festivals com aquests en són un exemple ja que "hi ha mil maneres d'ensenyar els drets humans". Grebo ha conclòs el seu parlament assegurant que "les nacions petites també poden aconseguir quelcom molt gran".

Per la seva part, Mario Hibert, s'ha mostrat especialment "satisfet de poder fer l'estrena mundial del documental en un lloc com Navarcles" ja que el protagonista de la història, Beco Filipovic, també "havia nascut en un poble petit". Hibert ha insistit en el fet que ell no ha hagut d'escriure la història, sinó que "el segle XX és qui ha escrit el documental". Tot i la duresa del film, Hibert pensa que no es tracta d'un documental negatiu, ja que "és l'exemple de que algú sempre és capaç de lluitar i que en certa manera, pot vèncer la història". Finalment, ha afegit que "l'accent del documental no està centrat en els fets històrics, ho està en la persona".

L'home del segle XX és un documental que mostra com Beco Filipovic va aconseguir sobreviure a tres camps de concentració en diferents etapes de la seva vida. Primer va ser en els camps d'extermini nazis, després durant el règim de Tito i finalment en el transcurs del genocidi dels serbis a Bòsnia. Filipovic va aconseguir sortir-ne viu en les tres ocasions. En aquest sentit, Mario Hibert s'ha mostrat molt emocionat pel fet de "poder explicar la vida de Filipovic", que va morir l'any passat. Finalment, cal destacar la tasca duta a terme des del CLAM per elaborar uns subtítols en català per a la projecció del documental.

El Clam homenatja l'actriu Cristina Rota
Cristina Rota va haver d'exiliar-se d'Argentina amb el cop d'estat que el país va patir a 1976. Des de llavors, l'actriu malda per sentir-se arrelada a un territori i amb reconeixements com el del Clam, afirma sentir-se'n una mica més. Rota va afirmar que "aquest reconeixement em serveix com a estímul, per seguir viva i saber que estic, i que estic a l'estat espanyol. Em sento honrada per premis com aquests, que em permeten lluitar per ser d'un lloc".

Rota, que ha rebut recentment la medalla d'or al mèrit de les belles arts, ha destacat també en la seva faceta de directora del prestigiós Centro de Nuevos Creadores. Anit, el Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles, va projectar el documental "La pérdida", un treball que retrata l'exili de més de dos milions de personalitats destacades que van haver de deixar Argentina, entre elles, la mateixa Rota.

Per això, el Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles va voler reconèixer el seu compromís amb la vida i amb uns valors socials. El director del certamen, Valentí Oliveras, va donar-li el reconeixement "des d'una modesta localitat i com un recolzament al teu paper i compromís social". Rota, per la seva banda, va afirmar sentir-se entusiasmada amb "un festival solidari i que el sosté gent altruista i des d'una tasca militant".

Actriu, directora de teatre i fundadora de l'escola d'actors que porta el seu nom, Cristina Rota porta molts anys formant alguns dels millors i més internacionals actors de l'estat espanyol i coneix millor que ningú el treball d'actriu. Entre les seves pel·lícules figuren "La reina del mate" de Fermín Cabal i "Sin vergüenza" de Joaquim Oristrell.

El documental sobre el conflicte israelià i palestí "To Shoot An Elephant" enceta la secció documentals CLAM del festival d'enguany
"To Shoot An Elephant" ha obert la secció documentals CLAM a l'espai cultural de El Coro de Navarcles. El documental narra el setge dut a terme per part de l'exèrcit israelià durant 21dies a la franja de Gaza entre el desembre de 2008 i el gener de 2009. Tot i que Israel va vetar la presència de periodistes i mitjans a la zona, Arce, codirector del film juntament Mohammad Rujailah, va aconseguir seguir a Gaza i narrar allò que succeïa per transformar-ho en el documental "To Shoot An Elephant".

Arce defineix la pel·lícula i la forma de rodar-la com "un periodisme encastat" ja que van decidir "encastar-se" a les ambulàncies per seguir de primera mà tot allò que des d'un periodisme oficial no haurien pogut cobrir.
 
D'aquesta manera, "To Shoot An Elephant" dóna el tret de sortida a la secció documentals CLAM que continuarà els pròxims dies amb les projeccions de films com "Vivir de pie: Las guerras de Cipriano Mera", "S-21: La màquina roja de matar" o "Arena blanca, arena negra" de la bagenca Fina Sensada, entre d'altres.

Per a més informació: www.clamfestival.org