Pasqual Maragall entrega el Premi Pere Casaldàliga a Inshuti per la seva tasca en els Grans Llacs

Publicat el 28 de febrer de 2010 a les 13:11

Casòliva, d'Inshuti, amb el Premi Casaldàliga, acompanyat de Maragall i membres de l'organització. Clam

El Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles ha entregat avui el Premi Pere Casaldàliga a Inshuti en reconeixement a la seva lluita per la preservació dels drets humans a la zona dels grans llacs d'Àfrica. Joan Casòliva, membre de l'entitat, ha afirmat que el guardó és un reconeixement a la seva feina. Un premi que Inshuti rep amb satisfacció, perquè segons Casòliva "en Pere Casaldàliga ha estat per a nosaltres un dels majors estímuls, una llum que hem intentat seguir de lluny en aquesta llarga nit de desinformació, confusió i incomprensió generalitzada del conflicte".

De fet, el mateix Casaldàliga s'ha solidaritzat amb la tasca de l'entitat a través d'una carta escrita fa pocs mesos. En ella, el bisbe destacava la importància de la tasca humanitària d'Inshuti a l'Àfrica i de recerca indispensable per a la veritat i llibertat del continent.

Aquesta mateixa admiració per Casaldàliga també la comparteix Pasqual Maragall, que s'ha mostrat emocionat en l'acte. "En Casaldàliga és una persona que em va impressionar per la seva intel·ligència i bondat", ha afirmat l'ex-president.

Des del Clam, Josep Maria Carrillo, president del FICNA -entitat que organitza el Clam- i responsable de l'àrea social, ha ressaltat la gran feina d'Inshuti a la zona dels grans llacs d'Àfrica "perquè van a l'arrel del problema, cercant les causes i intentant canviar les coses. Inshuti fa una tasca de sensibilització i recerca de la veritat molt important en la denúncia de l'explotació dels recursos naturals a l'Àfrica".

De fet, el discurs de Casòliva ha estat molt crític, en aquest sentit, amb la gestió tant del govern espanyol, per la seva falta de col·laboració amb la justícia, com amb la ONU, a la qual ha acusat de no treballar per l'aclariment dels fets ocorreguts a l'Àfrica central els últims vint anys i així "protegir els poderosos i oprimir els febles". Casòliva ha denunciat el conflicte de països com Rwanda, Congo i Burundi, on els interessos de les empreses mineres transnacionals s'imposen al món de la gent lligada a la natura.

Pasqual Maragall tampoc s'ha mossegat la llengua i ha afirmat que "la justícia internacional desgraciadament no funciona, sinó que opera la llei del més fort". Ha posat com a exemple el continu retard del judici de Radovan Karadzic al Tribunal Internacional de La Haia, afirmant que "mentre no hi hagi justícia internacional, hi haurà més Rwandes i Burundis".

Inshuti és una entitat que va néixer l'any 1996 amb la voluntat de donar continuïtat a la tasca de la Coordinadora d'Acció Solidària amb els refugiats ruandesos del Bages. A partir d'aquí, Inshuti treballa per sensibilitzar i denunciar la vulneració dels drets humans a la zona dels grans llacs d'Àfrica i, al mateix temps, apostar per la cooperació en projectes humanitaris destinats a millorar la precària situació de les víctimes d'aquest conflicte.

El premi Pere Casaldàliga és el signe d'identitat del Clam i es vol distingir com un premi honorífic que es concedeix a aquelles entitats o persones que per la seva obra o actitud hagin contribuït a fer de la solidaritat entre els pobles o les persones un fet i no només un desig. És un guardó honorífic que es concedeix a aquelles persones o entitats que han destacat per la seva trajectòria de solidaritat o el seu treball per la pau i l'ajuda als més desafavorits, marginats, explotats i exclosos del món en què vivim.

Els guardonats del Premi Pere Casaldàliga han estat, el 2004, l'entitat Bages per a tothom, pels seus treballs realitzats en la integració de nouvinguts i en l'apropament del Bages i el Marroc. L'any 2005, la vencedora va ser la CC ONG Ajuda al desenvolupament, de Sant Sadurní d'Anoia, que porta diferents projectes en zones africanes com Burkina Faso o Mali.  ACSUR-Las Segovias va ser l'entitat guardonada el 2006, un col·lectiu amb més de 20 anys d'història que porta a terme centenars de projectes en zones amb dificultats com Centreamèrica. El 2007 el Premi Pere Casaldàliga va ser pel sacerdot madrileny Enrique de Castro. El Clam va valorar la seva lluita durant dècades contra l'exclusió social de joves amb problemes de drogoaddicció i també la seva lluita en la defensa dels drets dels immigrants. El 2008, el certamen va distingir a Pallassos sense fronteres per la seva tasca en favor de la infància en llocs de conflictes. L'any passat, el premiat va ser el gironí Jordi Planas, amb una llarga trajectòria com a cooperant i col·laborador en entitats solidàries i impulsor del Fons Català de Cooperació pel Desenvolupament i coordinador de la campanya de sensibilització de l'Agenda Llatinoamericana.