Puigdemont demana al país que estigui «a l'alçada» del llegat de Ramon Casas

Món Sant Benet ha acollit l'acte central de l'Any Ramon Casas amb un concert de piano i un sopar-còctel modernista a l'aire lliure

Publicat el 06 de juliol de 2016 a les 23:21
Actualitzat el 06 de juliol de 2016 a les 23:27
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del conseller de Cultura, Santi Vila, ha presidit aquest dimecres al vespre l'acte central de la commemoració dels 150 anys del naixement del pintor, dibuixant i cartellista Ramon Casas. L'esdeveniment ha tingut lloc a Món Sant Benet, indret que va ser residència d'estiueig de l'artista. En aquest context, Puigdemont ha demanat que el país "estigui a l'alçada d'aquest llegat" i que "ens mantinguem rabiosament fidels a la modernitat dels nostres dies". "Hem d'intentar que d'aquí uns quants anys, a més de recordar Casas, algú pugui dir que hi va haver una generació de catalans que van ser capaços de fundar nous clàssics". La commemoració ha consistit en un concert de música modernista a càrrec del pianista Lluís Grané, que ha anat seguit d'un sopar-còctel a l'aire lliure recreant els anomenats "sopars de duro".

Puigdemont ha volgut subratllar la importància de la burgesia catalana de l'època modernista que, segons ell, era "culta, cultivada i moderna" i considera que "va ser tan colossal que ha transcendit i encara ara ens commou la immensitat del seu compromís creatiu i de la seva visió polièdrica amb vocació de transcendència i amb una gran responsabilitat social". En el marc de la commemoració de l'acte central de l'Any Casas, Puigdemont ha subratllat que "hem d'estar a l'alçada d'aquest llegat i mantenir-nos rabiosament fidels a la modernitat dels nostres dies". "Si avui podem considerar-nos un país rabiosament modern és perquè algú ho va fer i, gràcies a aquell succés del seu propòsit, van venir les avantguardes i els que van haver de reinventar la modernitat", ha afegit.

Davant d'això, considera el cap de l'executiu català, "avui toca fer aquesta actualització, però mirant també quin és el nostre rol en les properes generacions". Puigdemont ha manifestat que el país ha d'intentar que "d'aquí uns quants anys, a banda de recordar Casas, algú també pugui dir que hi va haver una generació de catalans, que no només van saber actualitzar els clàssics, sinó que van ser capaços de fundar-ne de nous perquè les generacions futures en puguin gaudir".

L'esdeveniment commemoratiu de l'Any Ramon Casas ha volgut reviure l'ambient i la cultura de la qual gaudia la societat burgesa de finals del XIX i principis del segle XX. L'acte s'ha desenvolupat al Jardí de Montserrat, adjacent a la construcció del monestir de Sant Benet. El pianista Lluís Grané, considerat un especialista en Isaac Albéniz, ha ofert un petit concert de música de l'època modernista, amb peces d'Enric Granados, Isaac Albéniz i Erik Satie. 

Els assistents han pogut degustar també un sopar-còctel concebut com un homenatge a la cuina de l'època de Ramon Casas i composat per una desena de propostes a partir del format dels 'platillos', que el pintor havia menjat tantes vegades amb el seu cercle modernista. La proposta pretenia rememorar els 'sopars de duro' de la Maison Dorée, on hi assistia la burgesia barcelonina de l'època. Entre els plats, s'hi trobaven propostes com l'Amanida Raquell Meller, el Pernil cuit del Comte Güell, el Caneló Rossini o el Pastisset de taronja i fruits secs, un homenatge a la Colla dels 4 Gats. 

La relació de Casas amb Sant Benet de Bages

La família de Ramon Casas, accionista de la fàbrica tèxtil adjacent a Sant Benet de Bages, va comprar el monestir a principis del 1907. La família de l'artista va encarregar a l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch la seva rehabilitació per convertir-lo en la seva casa d'estiueig. Després de dues dècades d'obres, el monestir va tornar a lluir la seva esplendor. Puig i Cadafalch va traslladar l'estètica modernista a totes les estances del monestir, que es trobava en un avançat estat de deteriorament, ja que no tenia activitat des de l'any 1835.

Sant Benet es va convertir en un indret de contemplació i inspiració per a l'obra de Ramon Casas, que l'artista va arribar a reproduir en més d'una quarantena de quadres, molts d'ells amb la seva dona, Júlia Peraire, de model. L'any 2007, amb la inauguració de Món Sant Benet, es va posar a l'abast del públic general tot el llegat patrimonial i cultural de Casas. 

L'acte que ha tingut lloc aquest dimecres a Món Sant Benet és una de les aportacions que la Fundació Catalunya-La Pedrera fa la commemoració de l'Any Casas. El 15 de juliol arrencarà la programació cultural d'estiu que, fins el 9 de setembre, reproduirà les estades de Ramon Casas a Sant Benet amb una visita teatralitzada. En aquest sentit, el president de la Fundació Catalunya – La Pedrera, Germán Ramón-Cortés, ha volgut subratllar la importància de Sant Benet per a Casas, ja que considera que "no s'entendria la seva vida i obra sense pensar com en cada racó d'aquest espai ell hi veia una escena per ser pintada, un marc per a la seva estimada Júlia i una font constant d'inspiració". 

L'Any Ramon Casas

La comissaria de l'Any Ramon Casas, Vinyet Panyella, ha destacat que amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del naixement del pintor català s'ha organitzat un "ampli programa" que s'està duent a terme arreu del territori català. Panyella ha avançat que, fins ara, s'han programat 11 exposicions, set publicacions, una vintena de conferències, rutes artístiques, tallers, itineraris museístics o visites teatralitzades nocturnes com les de Món Sant Benet.

Panyella ha explicat que els objectius de la commemoració del 150è aniversari del naixement de Casas giren al voltant de quatre conceptes: l'accés, el coneixement, la territorialització i la internacionalització. Panyella considera que a Casas "no se li va resistir res: des dels olis, passant pel traç segur dels seus dibuixos, l'assoliment expressiu dels seus retrats, la grandesa de les escenes o l'atractiu dels cartells que mostren grans dosis de vocació, inspiració i ofici".