
Romeus 2014 ha tancat portes aquest vespre amb una nova representació de l'Erudit, l'espectacle de cloenda que figurava com una de les grans novetats artístiques d'aquesta segona edició. El passeig de la Canaleta, a tocar de les restes de les muralles renaixentistes, ha acollit una posada en escena marcada per l'espectacularitat amb què han confluït la il·luminació noctura, les projeccions, el soroll dels tabals, el foc dels diables i les danses en la seva posada en escena a l'aire lliure. Aquest diumenge, l'espectacle de comiat ha reunit tots els actors dansant al voltant de la foguera en senyal d'homenatge a la regidora de Turisme, Fanni Sacristòful, principal impulsora de la festa.
El fred no ha estat un obstacle perquè el públic es reunís als peus de la muralla amb l'objectiu d'acomiadar una festa que, tal com s'esperava, ha gaudit d'un diumenge en el qual els visitants han fet petit el nucli antic de Monistrol.
Satisfacció entre els 170 actors i actrius que han donat vida a l'ambientació i a les escenes teatrals de carrer en una edició que ha servit per oferir una qualitat interpretativa més gran en totes aquelles teatralitzacions que ja es van posar en marxa l'any passat i que enguany no han sofert cap canvi, com ara El burg i les obres de construcció de l'església, l'escenificació dels efectes de la pesta, i la Llegenda de la Mà Morta, i reforçar la posada en escena a través de nous personatges i elements tècnics, com ha estat el cas de l'arribada dels Romeus i la representació del Vot de Poble. Així, l'espectacle que ha marcat diàriament l'obertura de la festa, tant al matí com a la tarda, s'ha beneficiat de la incorporació d'un Romeu que ha servit d'introductor en els fets als visitants, l'escenificació itinerant del Vot de Poble aprofitant balcons i entarimats en diferents punts del recorregut, ha
Allau de visitants durant el segon dia de Romeus
Tal com s'esperava, la jornada de diumenge ha estat la que ha rebut el major nombre de visitants en relació a dissabte. Els carrers estrets del nucli antic de Monistrol oferien aquest diumenge una imatge en la qual era difícil distinguir actors i turistes entre la multitud. Aquest punt de trobada entre present i passat ha estat un dels elements que ha donat autenticitat a la festa en l'objectiu d'aconseguir que el visitant emprengui un viatge en la història i s'hagi deixat portar pels espais per on la gent avançava, gairebé de forma inconscient, trobant-se amb metges, endevinadors, soldats, tollits, mercaders i les seves històries.
Cal esmentar el valor afegit en aquesta recreació història les escenes de l'Escarni, que s'han fet dos cops al dia a la plaça del Bo-Bò, i l'escena del Safareig, que els espectadors definien com "autèntica i molt divertida", per la frescor dels seus diàlegs i l'espontaneïtat de les actrius. A banda del vessant teatral, l'escena del Safareig ha permès obrir al públic unes dependències a les quals actualmente no es donava cap ús, malgrat estar en perfecte estat de consevació. L'antic safareig públic està ubicat al final del passeig de la Canaleta, a tocar de la plaça de la Font Gran, en un espai soterrat i totalment obert per un lateral, fet que el fa visible de forma permanent als visitants.
Un projecte de proble que guanya en cohesió
Romeus ha finalitzat aquest diumenge al vespre amb uns resultats que han superat amb escreix les expectatives marcades inicialment pels monistrolencs i monistrolenques s'han abocat a la tasca de donar realisme a la festa que tenia l'objectiu de fer tastets de la història local a partir de la teatralització de llegendes i passatges històrics de la vila.
En aquest sentit, un dels aspectes que més valora l'ajuntament de Monistrol és "la implicació i el treball compromès de totes les persones i entitats que hi han deixat la pell perquè els resultats fossin aquests". L'alcalde de Monistrol, Joan Miguel, s'ha mostrat confiat en el fet de que "Monistrol tindrà la capacitat d'anar sumat novetats i d'anar donant nou valor afegit a una festa que ja es diferencia, pel seu contingut i per la seva estructura, de qualsevol altre esdeveniment històric de la comarca".
L'ajuntament s'ha mostrat molt satisfet per "l'entrega" dels voluntaris i voluntàries, per la "professionalitat" amb que han intervingut les entitats –des de l'Orfeó Monistrolenc amb les cantades monacals a la plaça de l'Església, passant per les danses del Renaixement, a càrrec de l'Esbart Monistrol Dansaire i l'exitosa posada en escena de l'Escarni públic, a la plaça del Bo-Bò.
L'organització ha tancat la primera edición amb "ganes dedicides de donar més autenticitat a les representacions" i amb la perspectiva de que "l'any vinent serem molts més treballant en aquest projecte", ha augurat l'alcalde, Joan Miguel.
Sant Sebastià i Romeus, una sola festa major
Malgrat que la festa religiosa que la vila dedica al seu patró, Sant Sebastià, el 20 de gener, té un format i una trajectòria molt consolidats, la Festa dels Romeus permetrà donar continuïtat a la celebració de la festa patronal, que es va celebrar dilluns passat, obrint el poble a l'exterior i posant en valor el seu patrimoni arquitectònic i cultural. En aquest sentit, l'ajuntament està satisfet dels eixos d'acció que ha triat pel desenvolupament del programa, un espai Romeus que enguany ha assolit entitat pròpia: el passeig de la Canaleta i l'entorn de l'església parroquial, amb els carrers Sant Pere, Els Pilons, carrer Manresa i plaça del Bo-Bò, carrer Sant Joan i carrer del Pont.
L'equip de Romeus 2014
Unes 170 persones han format part enguany el grup d'actors i actrius que han fet possible les representacions de les escenes i l'ambientació al carrer. Tots ells sota la direcció artística de Jordi Pessarrodona i l'equip de producció d'Adifolk. Els decorats que serviran per caracteritzar l'espai Romeus són obra del monistrolenc Jordi Martínez i el vestuari de Romeus ha estat possible gràcies a Acabats del Bages, Roll Drap i les mans de les cosidores Encarnació Palomo, Pepita Clotet, Esther Puiggros i Maria Dolors Bigas.
La Festa dels Romeus és una iniciativa de Monistrol Turisme i l'ajuntament de Monistrol de Montserrat que financen el projecte amb la col·laboració del Patronat de la Muntanya de Montserrat. La festa compta amb la col·laboració d'una dotzena d'entitats i empreses vinculades a la vila: ADF Monistrol de Montserrat, AMPA Sant Pere, AMPA Fdac, CAU La Bestorre, Diables i tabalers Els Tronats, Esbart Monistrol Dansaire, Geganters i Grallers de Viserta, Orfeó Monistrolenc, Agrupació teatral de Monistrol, Parròquia de Sant Pere, Associació de Sant Sebastià i Cremallera de Montserrat.