Romeus esclata amb l'estrena del seu espectacle «L'Erudit»

Aquest diumenge continua la festa medieval a Monistrol de Montserrat amb multitud d'espectacles i escenes

Publicat el 25 de gener de 2014 a les 22:21
Monistrol de Montserrat viu aquest cap de setmana la Festa dels Romeus. Foto: Èpica

Colors i decibels de música barrejats amb els cops dels tabals, el foc dels diables i les danses rituals han posat el punt final, aquest vespre, a la primera jornada de Romeus a Monistrol de Montserrat. Amb l'estrena de "l'Erudit", espectacle multidisciplinar de nova creació que enguany s'ha introduït per donar més protagonisme al tancament de portes de la festa, s'ha creat un discurs artístic que glosa l'arribada i la desaparició de la pesta així com les intrigues i pors que l'epidèmia va generar. Els visitants d'aquest primer dia de Romeus han pogut gaudir de 20 representacions, tres de les quals de nova creació, durant la jornada de pelegrinatge en el temps que ha omplert de públic el casc antic de la vila. 
 
La figura de "l'Erudit", que apareix enmig de la foscor fa de fil conductor de l'argument que es representa a través de diferents elements visuals, com el foc dels diables de la colla Els Tronats, i els canons de llum que il·luminaven cada un dels fragments de la història. La representació compta amb escenes impactants com la projecció d'una rata gegant a la paret, per simbolitzar la transmissió de la maleïda malaltia, o l'aparició de les grans baneres blanques agitades des de sobre les muralles per tal de celebrar la desaparició de l'epidèmia. Una dansa al voltant del foc, a càrrec de l'Esbart Monistrol Dansaire, simbolitzava la crema de robes i objectes que els vilatans realitzaven per desfer-se de tots aquells elements que podien ser focus de nous contagis. 
 
L'espectacle de cloenda s'ha estrenat al passeig de la Canaleta, al final de l'escenificació del Vot de Poble, que enguany ha pres un caire itinerant i amb diferents localitzacions durant el recorregut. En aquesta ocasió, el públic ha pogut gaudir amb més perspectiva de l'argument i dels personatges que han parlat des de balcons i petites tarimes situades a tres punts diferents del trajecte. 
 
Durant tot el dia, Romeus, tolits, soldats, vilatans, endevinadors, artesans, consellers i tota mena de personatges de l'època han donat vida a la recreació històrica que ha encadenat la vintena de teatralitzacions i presentacions que s'han anat succeint de forma encadenada i seguint gairebé al punt l'horari previst al programa d'actes. 
 
La roda del temps començava a girar amb l'arribada dels pelegrins, sorpresos pel brot de pesta que tenyia de malalts i de por els carrers de Monistrol. El seu pas per la vila es produïa enmig de les advertències dels metges que, a les portalades d'entrada a la vila, advertien a tots els visitants forans del perill existent i recomanaven travessar els carrers amb la cara tapada. Però la determinació del pelegrí és ferma i res no ha aconseguit fer-los abandonar el viatge: malgrat els cossos sense vida que s'apilaven als carrers, els Romeus han seguit el seu camí, al marge de les acusacions dels vilatans que els assenyalaven de ser els portadors de la pesta. 
 
A mitja tarda, una altra de les novetats, l'escenificació de l'Escarni al bell mig del mercat, ha servit per presentar en societat un dels nous personatges d'aquest Romeus: l'agutzil. D'altra banda, l'aparició del pelegrí encarregat de guiar el grup de Romeus al seu pas per la vila, un altre dels nous personatges d'aquesta segona edició interpretat pel Jordi Pessarrodona, ha servit per posar en antecedents els visitants i afegir un element més de complicitat i d'interacció amb el públic visitant. 
 
Èxit de la nova escena del safareig
L'escena d'un grup de dones rentant roba al safareig ha estat un altre dels punts àlgids d'aquesta primera jornada de Romeus fins al punt que s'han hagut de fer dues sessions a la tarda per donar cabuda a tot el públic que volia veure les discussions acarnissades entre les rentadores de roba que, entre ensabonada i ensabonada, airejaven els draps bruts dels seus veïns. 
 
L'equip de Romeus 2014
Unes 170 persones integren enguany el grup d'actors i actrius que faran possible les representacions de les escenes i l'ambientació al carrer. Tots ells sota la direcció artística de Jordi Pessarrodona i l'equip de producció d'Adifolk. Els decorats que serviran per caracteritzar l'espai Romeus són obra del monistrolenc Jordi Martínez i el vestuari de Romeus ha estat possible gràcies a Acabats del Bages, Roll Drap i les mans de les cosidores Encarnació Palomo, Pepita Clotet, Esther Puiggros i Maria Dolors Bigas. 
 
La Festa dels Romeus és una iniciativa de Monistrol Turisme i l'ajuntament de Monistrol de Montserrat que financen el projecte amb la col·laboració del Patronat de la Muntanya de Montserrat. La festa compta amb la col·laboració d'una dotzena d'entitats i empreses vinculades a la vila: ADF Monistrol de Montserrat, AMPA Sant Pere, AMPA Fdac, CAU La Bestorre, Diables i tabalers Els Tronats, Esbart Monistrol Dansaire, Geganters i Grallers de Viserta, Orfeó Monistrolenc, Agrupació teatral de Monistrol, Parròquia de Sant Pere, Associació de Sant Sebastià i Cremallera de Montserrat.