
El casal de Cal Sanmartí de Salelles va quedar petit per acollir la vuitantena de persones que, inclús a peu dret, van omplir la sala on dissabte al vespre va tenir lloc la conferència sobre la Guerra de Successió que va impartir l'historiador navarclí, Francesc Serra, en el marc de l'acte "Viles Cremades" que van organitzar conjuntament per l'ajuntament de Sant Salvador de Guardiola, la Fundació Independència i Progrés i l'Associació de Veïns i Propietaris de Salelles. La conferència va ser el primer dels actes d'una vetllada que va tenir com a punt àlgid la descoberta d'una placa commemorativa, a l'entrada de Cal Sanmartí, destinada a recordar la crema de la vila de Salelles per part de les tropes borbòniques durant el mes d'agost de l'any 1713. L'acte es va cloure amb un sopar a la fresca i l'actuació del Grup de Dansa Cor de Catalunya, que va escenificar l'espectacle "1714. Diari d'una esperança".
Els diferents actes que es van celebrar anit s'emmarquen dins el projecte "Viles Cremades" que la Fundació Independència i Progrés desenvolupa amb un seguit d'iniciatives a municipis on hi ha tingut lloc fets rellevats de la Guerra de Successió i que, en el cas de Salelles, es van materialitzar amb la descoberta d'una placa commemorativa dels fets que van tenir lloc l'estiu de 1713, quan les tropes borbòniques van cremar algunes de les cases de la vila. L'objectiu d'aquests actes, segons va explicar Lluís Matamala en nom de la Fundació, no és altre que "recordar totes aquelles persones que han lluitat històricament contra la tirania".
En aquesta línia, l'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda, va assegurar que actes com els celebrat ahir "dignifiquen Salelles i la posen en valor." Durant la intervenció prèvia a l'inici de la conferència, Miralda va assegurar que Catalunya es troba davant d'un canvi important "com el que fa 300 anys va canviar la història" del país i va encoratjar els assistents a mantenir un esperit ferm en l'enfrontament que Espanya manté amb Catalunya: "no serà una guerra de bombes però caldrà molt coratge per afrontar els atacs i xantatges que continuarem rebent", va assegurar.
La intervenció de l'historiador Francesc Serra, doctor en història i especialista en la Guerra de Successió, va començar amb una introducció al context general en al qual es va iniciar i desenvolupar el conflicte que posteriorment va centrar en els fets succeïts dins l'àmbit de la Catalunya central i el Bages. Finalitzada la conferència, els assistents que van poder seguir la xerrada des de l'interior del casal van unir-se al públic que havia seguit la intervenció de l'historiador des del carrer i van presenciar plegats el moment del descobriment de la placa, instal·lada a la façana principal de Cal Sanmartí.
La vetllada es va cloure amb la representació de l'espectacle "1714.Diari d'una esperança" que el Grup de Dansa Cor de Catalunya va estrenar aquest any en el marc dels actes commemoratius de la crema de la ciutat de Manresa i que ahir es va poder tornar a veure entre les murs carregats d'història del nucli antic de Salelles.