S'amplia l'àrea de treball de la Cova de les Teixoneres per trobar més restes associades a neandertals

L'any passat va començar a sortir abundant indústria lítica, ossos amb marques de tall i impactes de percussió a la zona de l'entrada, cosa que indica la utilització ocasional de la cova que en van fer els neandertals

Publicat el 12 d’agost de 2009 a les 07:48

En les excavacions de Moià hi prenen part unes 30 persones. Jordi Mestre / IPHES

Els treballs efectuats a la Cova de les Teixoneres, ubicada a Moià, havien revelat l’ús d’aquest recinte principalment com a cubill de grans carnívors (óssos, hienes, etc.), però l'any passat va començar a sortir abundant indústria lítica, ossos amb marques de tall i impactes de percussió a la zona de l'entrada, cosa que indica la utilització ocasional de la cova que en van fer els neandertals.

Per aprofundir més i obtenir més proves d’aquest ús,  “aquest any ampliem l’excavació en extensió a la zona de l'entrada a la Cova de les Teixoneres, concretament al nivell III, d’una cronologia aproximadament de 50.000 anys abans del present. Paral·lelament seguirem rebaixant el mateix nivell”, indica Ruth Blasco, codirectora de l’excavació i investigadora de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).

A la zona de l'interior de la Cova de les Teixoneres, l’equip continua amb la tasca de regularització de la superfície ja que les cates realitzades entre els anys 50 i 80 impedeixen, de moment, la total excavació en extensió. Dins de la cavitat és on es localitza la major acumulació de carnívors o el veritable cau. En aquest espai s’'han recuperat coprolits, animals immadurs, ossos digerits, etc.

D’altra banda, durant la campanya d’enguany a Moià també s’intervindrà un cop més a  la Cova del Toll, “on seguirem excavant els nivells neolítics amb l'objectiu d'arribar aquest any als estrats del Plistocè, on la cavitat funciona com a lloc d'hivernada d'óssos”, assenyala Ruth Blasco.

Entre la Cova de les Teixoneres i la Cova del Toll hi participen en les tasques arqueològiques unes 30 persones, alguns d’ells procedents de l’Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i de l’IPHES, però a més molts són estudiants de diverses localitats de l’Estat espanyol, principalment Sevilla, Salamanca, Valladolid, Barcelona, Madrid i Canaries, així com d’altres països d’Europa (França i Itàlia).

La recerca que es realitza en aquests jaciments de Moià s’emmarca dins del projecte Compartint l’Espai: la Interacció entre Homínids i Carnívors  al Nord-est Peninsular, que desenvolupa l’IPHES.