
La Fira de l'Aixada ha viscut una escenificació més renovada enguany, amb unes interpretacions més pròximes a la documentació històrica de la visita a Manresa del Rei Pere el Cerimoniós, i amb un llenguatge més proper al català de l'època.
Un dels actes centrals de la fira de l'Aixada, l'arribada del bisbe de Vic Galzeran Sacosta, va repetir-se dissabte un any més. Però aquest any l'arribada ha tingut alguns aspectes totalment diferent a d'altres anys. L'hostilitat de la rebuda amb el bisbe i la intransigència d'aquest s'ha mantingut però, en canvi, la visita ha estrenat un nou guió, nous actors i ha canviat l'horari. Si normalment el bisbe venia a la tarda enguany, el bisbe, va arribar al migdia. Galzeran Sacosta va travessar la ciutat antiga fins arribar al parc de la Seu. Un cop arribat en aquest indret va pujar a l'escenari per comunicar a la ciutat la seva decisió d'excomunicar la ciutat i, per tant, prohibir-hi qualsevol acte religiós i la possibilitat de donar sagraments. Una decisió que va ser rebuda amb ràbia pel poble que assistia a la visita del bisbe.
La intervenció del bisbe va ser complementada per dos personatges més, Jaume Desfar, conseller reial, i Ramon d'Iglesias, un dels constructors de la Sèquia. Dos personatges que van oposar-se a la decisió del bisbe i van dona-hi més tensió. Una novetat del guió que va afegir també a la d'altres personatges que van donar també una major intensitat dramàtica a la rebuda del bisbe. A més a més, en aquesta ocasió, es van introduIr algunes paraules i expressions del català antic per ambientar l'escena cap a temps passats.
Pere III fa una arrivada renovada
La visita del rei Pere III, un dels moments més identificatius de la fira de l'Aixada, s'ha renovat totalment. Tal com s'ha fet també amb la visita del bisbe, el guió d'arribada del rei també ha estat totalment renovat. Un nou guió dramàtic que ha volgut incrementar la veracitat històrica inspirant-se amb visites reals i documentades del rei Pere III i, també, adaptant alguns girs del llenguatge al català antic. L'horari de dissabte també ha sofert canvis ja que dissabte, Pere III "El Cerimoniós, va arribar a la tarda. D'altra banda la reina ja no s'anomena Sibil·la, com fins ara, sinó que és Maria de Navarra que, tal com està documentat, en aquells moments era l'esposa del monarca. El rei Pere III i la reina Maria de Navarra van ser rebuts amb visques del poble i van fer parada a l'escenari de la plaça Major. Allà, van seure i van ser rebuts per Jaume Desfar, conseller reial, i Ramon d'Iglesias, constructor de la Sèquia. El rei va renovar el seu compromís amb la ciutat i amb la construcció de la Sèquia i, d'altra banda, els manresans van obsequiar el rei amb danses i amb bons auguris de futur. Finalment, la parella reial va abandonar l'escenari per descansar i passar la nit a Manresa.
Aquest diumenge el rei Pere III ha repetit visita aquest diumenge amb la clàssica imatge del rei i la reina presidint el balcó central de l'Ajuntament de Manresa. Des d'allà s'ha adreçat als manresans per aclarir de nou la seva posició respecte al conflicte sorgit amb el bisbe de Vic per la construcció de la Sèquia.
La renovació dels guions relacionats amb les visites a la ciutat del bisbe de Vic i del rei Pere III han estat la principal novetat de la fira de l'Aixada d'enguany. Uns canvis en els actes centrals d'aquest esdeveniment que han anat acompanyats per l'entrada de nous actors en la interpretació dels principals personatges de la fira.