
Una botifarrada davant a l'esplanada de cal Llovet ha estat el preludi a la festa dels Tres Tombs a Santpedor. Un carruatge amb la imatge de Sant Antoni ha precedit una comitiva amb les aportacions, un any més, d'una desena de cases històriques del municipi que encara conserven animals i carros i que els vesteixen per l'ocasió. A continuació, s'hi han afegit participants vinguts d'altres indrets de la comarca i Catalunya que cada setmana busquen alguna celebració per lluir les seves millors gales. I finalment, genets que simplement munten damunt el seu cavall. Mossèn Joan s'ha encarregat de beneir els animals sortint de missa de dotze. A la mateixa plaça de l'Església, els més llaminers podien adquirir el típic tortell de sant Antoni, unes postres molt similars al tortell de reis però sense figureta ni fava. Un ball a la tarda, ha acabat amb la celebració.
En total, més d'una cinquantena de participants que han animat la matinal del dia de la Candelera. El temps ha acompanyat, cosa que segons el refranyer popular significa que el fred és viu. El ritus principal que conté la Festa de sant Antoni Abat consisteix en donar tres voltes amb els cavalls i altres animals a un espai sagrat per a la comunitat i en una direcció contrària a les agulles del rellotge. Per això, aquest ritus s'anomena Tres Tombs o també ‘Passades'. Els tombs es fan al voltant de l'edifici de l'església dedicada a sant Antoni o, en el seu defecte, a la imatge del sant. Com cada any, els carruatges estaven d'allò més treballats. Dos d'ells, han centrat els comentaris del públic. La barberia ambulant amb un llistat de preus molt econòmics (un tallat de cabells costava una pesseta) i el carruatge d'una fruiteria que recreava l'escut de Santpedor.
Els Tres Tombs tenen el seu origen al segle XVIII quan el gremi de traginers sortia el 17 de gener a celebrar sant Antoni Abad. Algunes fonts documentals expliquen que molts anys enrere, entre la primera i la segona passada es feien tres curses, una per cada tipus d'animals (cavalls i eugues, mules i matxos i ases i someres). El vencedor era premiat amb un pollastre que mostrava amb orgull a la segona passada. La festa dedicada a sant Antoni Abad era la primera de l'any temps ençà i tenia una gran vistositat. Els fills de Santpedor residents fora tornaven a la casa pairal per celebrar-ho. A la tarda, hi havia un ball amb fragments de valsos i sarsueles. Altres similituds entre els Tres Tombs actuals i els antics són la benedicció per part del mossèn del poble i l'encapçalament per part de les autoritats. Llavors era un administrador que canviava cada any. Qui era nomenat rebia una bandera i convida als seus convilatants a coca de llardons i mistela. Després d'uns anys de no celebrar-se, els Tres Tombs van tornar a Santpedor el 1999.