
Santpedor ha celebrat aquest diumenge una festivitat dels Tres Tombs ben lluïda. Un carruatge amb la imatge de Sant Antoni, sant a qui està dedicada aquesta tradició, ha precedit una comitiva amb les aportacions d'una desena de cases històriques del municipi que han guarnit els seus carros i els seus figurants. Després, un vintena de participants vinguts de fora de Santpedor i més de 60 particulars muntats a cavall s'hi han afegit per augmentar la brillantor de la festa. L'esplèndid diumenge que s'ha viscut a Santpedor ha ajudat a omplir una plaça de l'Església plena de gom a gom. Engany, el bisbe de Vic, Romà Casanova, ha estat l'encarregat de beneir els animals. Casanova ha passat el cap de setmana entre Santpedor i Castellnou de Bages. El típic tortell de Sant Antoni, unes postres molt similar al tortell de reis, hi ha posat el punt dolç. I un ball a cal Llovet, la cloenda. El president d'Equiset, Francesc Cos, ha valorat " molt positivament " aquesta edició i ha destacat l'augment del nombre de cavalls " de més d'un 30% respecte l'any passat ".
El ritus principal que conté la Festa de sant Antoni Abat consisteix en donar tres voltes amb els cavalls i altres animals a un espai sagrat per a la comunitat i en una direcció contrària a les agulles del rellotge. Per això, aquest ritus s'anomena Tres Tombs o també "Passades". Els tombs es fan al voltant de l'edifici de l'església dedicada a sant Antoni o, en el seu defecte, a la imatge del sant.
Els Tres Tombs tenen el seu origen al segle XVIII quan el gremi de traginers sortia el 17 de gener a celebrar sant Antoni Abad. Segons la llegenda, un home ric volia sacrificar el seu ase perquè estava malalt. L'animal va agenollar-se davant la imatge de Sant Antoni i miraculosament es va guarir. Aquest fet va motivar que Sant Antoni fos proclamat patró de tot el bestiar. Temps enrere, cada municipi celebrava la seva festivitat dels Tres Tombs el mateix 17 de gener i era una celebració més participada que la festa major. Els darrers anys, amb menys cases que disposin d'animals, cada població ho celebra en caps de setmana diferents i no és estrany veure els mateixos carruatges en diferents municipis.