Súria acull l'exposició «La vida a pagès» fins al 6 de novembre

Publicat el 14 de setembre de 2016 a les 18:22
Actualitzat el 14 de setembre de 2016 a les 18:29
L'exposició La vida a pagès. L'estudi de la masia catalana va ser inaugurada divendres 9 de setembre a la sala Cal Balaguer del Porxo, dins del programa d'actes de la Diada Nacional de Catalunya a Súria. La mostra es podrà visitar fins al 6 de novembre en el següent horari: de divendres a diumenges i festius, d'11.00 a 14.00 h, i dissabtes feiners, també de 16.00 a 18.00 h.

Es tracta d'una exposició itinerant sobre l'Estudi de la Masia Catalana, un treball realitzat entre els anys 1923-36 per iniciativa del Centre Excursionista de Catalunya. L'Estudi va aplegar milers de dades i testimonis gràfics sobre el món de la pagesia catalana de fa gairebé un segle.

L'elaboració d'aquest treball es va interrompre a causa de l'esclat de la guerra civil i només va poder ser recuperat prop de quaranta anys més tard, coincidint amb el final de la dictadura franquista. L'Estudi de la Masia Catalana va ser impulsat pel mecenes Rafael Patxot, sota la direcció de l'etnòleg Josep Maria Batista i Roca, i dels arquitectes Josep Danés i Lluís Bonet.

L'exposició ha estat promoguda per la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el grup BBVA CX. La presència de la mostra a la sala Cal Balaguer del Porxo ha estat una iniciativa de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Súria, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

En l'acte inaugural de l'exposició, l'alcalde Josep Maria Canudas va destacar que el món de les masies "no ens és aliè a la gent de Súria", ja que les masies surienques més antigues daten dels segles X i XI. El municipi compta actualment amb més d'una quarantena de cases de pagès catalogades, de les quals més del 75% encara estan habitades.

Com a mostra de l'interès de Súria per la història de la pagesia, el batlle surienc va recordar que l'Ajuntament ha editat dos llibres dedicats als manuscrits històrics de dues masies surienques, Cal Fàbrega de Cererols i el Mas Salipota.

L'acte va ser presentat pel regidor d'Ensenyament i Cultura, Ricard Reguant i Gallego, que va agrair la presència de les persones assistents en la inauguració d'una mostra "que té relació amb la nostra Diada".

El comissari de l'exposició, Josep Font, va explicar que l'objectiu de l'Estudi de la Masia Catalana era preservar la memòria del món tradicional agrari català en un moment de gran transformació social, econòmica i cultural. Josep Font va remarcar la importància de Rafael Patxot, "un dels grans mecenes que hi ha hagut mai" a Catalunya, la vida del qual queda reflectida en un vídeo que forma part dels materials de la mostra.

Per la seva banda, el representant de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX, Ricard Riera, va manifestar que l'objectiu de l'exposició és donar a conèixer una vessant molt destacada de les arrels del país per tal que sigui més estimada. Riera també va comentar que l'exposició és una de les activitats que l'esmentada fundació porta a terme per donar continuïtat a la tasca cultural de l'antiga obra social de les caixes.

L'acte va acabar amb la interpretació a l'acordió de diferents peces musicals catalanes d'origen popular per part del músic surienc Pol Alsina. Una de les peces interpretades va ser el Ball de Cascavells de Súria.

L'exposició 'La vida a pagès. L'estudi de la masia catalana' es pot veure a la primera planta de Cal Balaguer del Porxo i el Casinet.