
Imatge de l'espectacle 'DAD.EXE. Dret a decidir, executable' al pavelló municipal d'esports. Foto: AjSú
El programa de la Festa de Sant Sebastià va començar aquest passat cap de setmana amb un pregó a càrrec de l'estudiós surienc Albert Fàbrega i Enfedaque, l'espectacle 'DAD.EXE. Dret a decidir, executable' i la 21a Tirada Internacional d'Armes Pneumàtiques. El dia central de la celebració serà aquest dimarts 20 de gener, diada de Sant Sebastià, amb la renovació del Vot de Poble i altres actes tradicionals de la festa.
La lectura del pregó de festes va omplir diumenge 18 de gener el saló de sessions de la Casa de la Vila i el passadís d'accés a aquesta dependència municipal, on també hi havia exposat el premi Bages de Cultura, obtingut recentment per l'estudiós surienc, i algunes de les seves obres publicades. Durant l'acte es va interpretar una versió hímnica del Ball de Cascavells, arranjada i dirigida pel músic surienc Joan Pelfort.
En el seu pregó, Albert Fàbrega va aportar dades inèdites sobre la història de la medicina i la lluita contra les malalties a Súria i el seu entorn, un tema relacionat estretament amb l'epidèmia de còlera de 1885 que va donar lloc al Vot de Poble a sant Sebastià.
L'estudiós surienc va explicar que la primera referència documental sobre un metge surienc data de començaments del segle XVII i es refereix a Cristòfol Badia, que exercia a Manresa. També va parlar sobre el Vot de Poble com “una promesa” que Súria ha mantingut i a la devoció popular per Sant Sebastià com a protector contra les epidèmies.
Albert Fàbrega va agrair com “un gran honor” la invitació a pronunciar el pregó de la Festa de Sant Sebastià, que actualment està “més viva que mai” gràcies al caràcter cultural que ha anat adquirint amb el pas dels anys. En aquest sentit, l'estudiós surienc va parlar de la cultura com “l‟aliment de l‟ànima” i font de benestar individual i social.
En el transcurs de l'acte, l'alcalde Josep Maria Canudas va felicitar Albert Fàbrega, expressant-li una “satisfacció especial” en nom de l'Ajuntament per la recent obtenció del premi Bages de Cultura. Segons el batlle surienc, la cultura és “cabdal” per a la identitat i l'autoestima dels pobles.
Josep Maria Canudas també va agrair la tasca de recerca, recuperació patrimonial i divulgació històrica de l'estudiós surienc, que ha fet de la història “un tema proper, engrescador i apassionant”. Segons l'alcalde de Súria, calen més persones que, com Albert Fàbrega, siguin “un referent de ciutadania” i treballin per l'interès col·lectiu.
La regidora de Cultura, Ana Pérez, també va agrair el treball de l'estudiós surienc en la recuperació i difusió de la història i del patrimoni de la vila. Ana Pérez també va convidar tots els suriencs i surienques a participar en els actes de la Festa de Sant Sebastià, remarcant que un dels objectius d'aquesta celebració és “posar en valor” les diferents manifestacions de l'activitat cultural.
La versió hímnica del Ball de Cascavells va tancar l'acte del pregó de la Festa de Sant Sebastià. La interpretació va anar a càrrec de components de l'orquestra Mas Torrat, la formació musical que cada any participa en les representacions d'Els Pastorets de Súria.
En la presentació d'aquesta versió es va fer referència al paper que Albert Fàbrega va tenir en la recuperació històrica del Ball de Cascavells durant la seva etapa com a regidor de Cultura de l'Ajuntament (1999-2003).
Unes 300 persones aplaudeixen el maridatge musical i coreogràfic de 'DAD.EXE'
L'espectacle 'DAD.EXE. Dret a decidir, executable' va aplegar unes 300 persones al pavelló municipal d'esports aquest diumenge 18 de gener, en un altre acte destacat del programa de la Festa de Sant Sebastià. Aquesta reflexió escènica sobre la identitat, la història i el futur de Catalunya, amb referències a l'actualitat política i al procés pel dret a decidir, va ser molt aplaudida pel públic surienc.
'DAD.EXE' és un espectacle de poesia, música i dansa de l'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes i la Cobla Catalana dels Sons Essencials, que també ha estat presentat a Barcelona, Manresa i altres poblacions. El muntatge incorpora sons i estils de diferents tradicions mediterrànies, del jazz i del llenguatge contemporani en músiques i danses catalanes d'arrel com el contrapàs, el ball pla, la rumba i la jota.
Un altre dels actes de la Festa de Sant Sebastià d'aquest passat cap de setmana va ser la 21a Tirada Internacional d'Armes Pneumàtiques, organitzada pel Club de Tir Esportiu de Súria. La competició es va desenvolupar al camp de tir de la Vall Seca amb la participació d'uns 80 tiradors i tiradores d'una dotzena de clubs de Catalunya, Andorra i França.
En aquesta edició, s'hi ha registrat un increment del nombre de participants en relació amb els darrers anys, així com una presència més gran de joves.
Actes del dimarts 20 de gener, dia central del programa festiu
El programa festiu continuarà aquest dimarts 20 de gener, diada de Sant Sebastià i festa local a la vila, amb la renovació del Vot de Poble i altres actes tradicionals:
- 9.45 h. Galejada. A càrrec dels trabucaires del Tro Gros.
- 11.00 h. Missa solemne i renovació del Vot de Poble a Sant Sebastià. Presidirà Mn. Joan Francesc Casals i Cubinsà, rector de la parròquia de Sant Cristòfol de Súria. Participaran en els cants els grups corals i instrumentals de l'Escola Municipal de Música. Acabarà amb el cant dels goigs de Sant Sebastià, d'Antoni Malats i Gallés. Lloc: església parroquial de Sant Cristòfol.
- En acabar la missa. Cercavila. Amb la participació de grups i elements folklòrics locals: gegants de Súria, geganters del Poble Vell, geganters d'El Gorg de l'Olla, capgrossos de Sant Jaume, ball de cascavells amb el Tro Gros, esbart Aigua Blanca del Foment Cultural, els bastoners de Súria, la xaranga de l'Escola Municipal de Música de Súria, la colla castellera Salats de Súria i la Cobla Súria. Recorregut: pels carrers del centre urbà, des de davant de l'església i amb final a la plaça de Sant Joan.
- 12.30 h. Sardanes. Audició i ballada de tres sardanes amb la Cobla Súria. Lloc: plaça de Sant Joan.
- 18.00 h. Teatre: 'Burundanga' de Jordi Galceran i Ferrer. Primera representació. A càrrec del Grup de Teatre del Foment Cultural de Súria, amb la direcció de Josep Noguera i Barrabés. Properes representacions: dies 25 i 31 de gener, i 1 de febrer. Lloc: teatre del Foment Cultural. Entrades: seran numerades i es vendran anticipadament per internet al web www.fomentculturalsuria.com i de forma presencial a l'establiment Milar Reguant Agut i a la taquilla del teatre una hora abans de cada representació. Preu: 10 euros (general) i 8 euros (socis del Foment Cultural).
L'Ajuntament demana a tot el veïnat que aquest dimarts 20 de gener es posi la bandera catalana a finestres i balcons per donar més solemnitat a la celebració. El programa de la Festa de Sant Sebastià continuarà fins al proper 1 de febrer.