Súria inicia els actes de la festa de Sant Sebastià

Enguany coincideix amb el 125è aniversari del Vot del Poble

Publicat el 16 de gener de 2011 a les 20:13

Els assistents aplaudeixen la interpretació de la ‘Balada del tombant de segle’. Foto: AjSú

Súria ha iniciat avui, diumenge, la celebració de sant Sebastià i del tradicional Vot de Poble amb el pregó de festes i una processó que ha traslladat la imatge del Sant Crist des de l'ermita de sant Salvador fins a l'església parroquial de sant Cristòfol. La celebració de la festa de sant Sebastià coincideix enguany amb el 125è aniversari dels fets del còlera, que van donar origen al Vot de Poble.

El pregó de festes, dedicat a aquesta mateixa efemèride, ha omplert el saló de sessions de la Casa de la Vila. L'acte ha anat a càrrec del doctor Lluís Guerrero, vicepresident de la Societat Catalana d'Història de la Medicina, i de l'historiador surienc Jordi Algué, que ha estudiat a fons l'epidèmia de còlera de 1885 a Catalunya i la seva afectació a Súria i al Mig Cardener.

Lluís Guerrero ha situat l'epidèmia de 1885 en el context de la lluita contra les malalties que es va desenvolupar durant el segle XIX gràcies als avenços mèdics i a l'aplicació de mesures higienistes. Segons el doctor Guerrero, va ser la darrera de les quatre grans onades epidèmiques de còlera que va patir Catalunya al llarg d'aquella centúria, després de les que es van registrar els anys 1833, 1854 i 1864.

Jordi Algué s'ha referit a l'epidèmia de 1885 com "la tragèdia més gran viscuda pels suriencs en temps de pau durant l'època contemporània". L'historiador surienc ha afegit que, a diferència d'altres poblacions que també van patir el flagell d'aquesta malaltia, Súria ha mantingut viva la memòria dels fets del còlera gràcies a la celebració del Vot de Poble.

Lluís Guerrero i Jordi Algué també han parlat sobre l'impacte social de la malaltia, que va "afectar més les classes menys afavorides", amb una repercusió especial sobre dones i infants. L'historiador surienc també ha recordat algunes de les figures destacades dels fets del còlera a Súria, com l'alcalde Joan Santamaria, que va encapçalar la petició d'ajuts a les institucions superiors i va perdre la dona i la filla a causa de l'epidèmia.

Durant el pregó de festes, l'alcalde Antoni Julián va remarcar que el Vot de Poble ens ha de fer recordar "valors ciutadans" com la solidaritat. El batlle surienc ha afegit que "els pobles han de conèixer amb rigor el seu passat", i ha convidat tothom a participar en els actes de la festa.

Al començament de l'acte, la primera tinent d'alcalde i regidora de Cultura, Encarna Mata, ha manifestat que "la singularitat de la festa de sant Sebastià ve donada pels sentiments que genera" i la seva exaltació dels valors "humanístics i solidaris". Com a exemple, ha recordat el recent impacte ciutadà que va generar l'espectacle ‘Pell de Poble', basat en els fets del còlera a Súria.

L'acte del pregó de festes ha acabat amb la interpretació d'una cançó d'aquest espectacle, la "Balada del tombant de segle", original del músic surienc Joan Pelfort. La interpretació ha anat a càrrec de Glòria Tapia, Marc Badia i Pol Alsina.

Per la tarda, prop d'un centenar de persones han participat en la processó que ha traslladat la imatge del Sant Crist, en record de la processó que va instaurar el Vot de Poble durant l'epidèmia de 1885. La darrera vegada que es va celebrar aquest acte religiós va ser l'any 1985, durant la commemoració del centenari dels fets del còlera.

La imatge del Sant Crist romandrà durant una setmana a l'església parroquial, i serà retornada a l'ermita de sant Salvador el proper diumenge, 23 de gener. La processó ha passat pel Poble Vell i s'ha aturat a l'església del Roser abans de continuar el seu recorregut, acompanyada pels Grallers i Geganters del Poble Vell.

Proper acte de la festa de sant Sebastià
El proper acte de la festa de sant Sebastià tindrà lloc dimecres vinent, 19 de gener, a la Biblioteca de Súria. Es tracta del lliurament dels premis del concurs de microcontes organitzat dins del programa Municipi Lector i del 60è aniversari de la Biblioteca. L'acte començarà a les 18.00 h., i comptarà amb la participació del conegut rondallaire bagenc Pep Tort.