
Un total de 40 nens i nenes, inscrits al càsting de l'òpera 'Brundibar'. Foto: MEES
El servei educatiu del Kursaal busca els 10 personatges principals de 'Brundibar', l'òpera infantil que es portarà a escena a l'abril vinent a la sala gran del Kursaal, a càrrec d'alumnes de secundària de la Catalunya central que participen en la quarta edició del projecte Fem Òpera, impulsat pel Servei Educatiu del teatre. És per això que, per demà dissabte a la tarda, hi ha convocat un càsting al qual participaran 40 nens i nenes que, en gran part, són alumnes d'escoles de música de la comarca i el Conservatori de Manresa, que tenen entre 10 i 14 anys. Els aspirants hauran de cantar dues de les peces de l'obra i interpretar un fragment del text que prèviament han estudiat, davant del director musical de l'espectacle, Lluís Arguijo, la directora escènica, Ada Andrés, i acompanyats al piano per Lluïsa Vinyes. Serà la segona vegada que es representarà 'Brundibar', ja que en aquests primers tres anys de Fem Òpera! s'han anat alternant 'El petit escuraxemeneies' i 'Brundibar'.
Amb llibret d'Adolf Hoffmeister i música de Hans Krása, aquesta òpera que ens parla de llibertat i solidaritat, està basada en les representacions que els nens jueus van fer de l'obra al camp de concentració de Terezin, a la República Txeca, on el mateix autor, Hans Krása va ser deportat. L'òpera va ser representada unes 55 vegades, aconseguint transmetre una sensació de normalitat als nens deportats. En la pel·lícula propagandística 'El fhürer regala una ciutat als jueus', rodada en aquest camp de concentració, s'utilitzava un fragment de l'òpera per intentar enganyar als espectadors, presentant la vida suposadament agradable dels deportats. Poc després, Han Krása i la majoria dels qui intervenien en l'òpera van ser assassinats a Auschwitz. L'espectacle que es representarà ens mostra la preparació i desenvolupament dels assajos de l'òpera Brundíbar a Terezin.
Aquest espectacle vol apropar la música contemporània als adolescents i, a la vegada, reflexionar sobre la situació viscuda a Alemanya durant la segona Guerra mundial amb l'intent d'extermini del poble jueu.
Fem Òpera! és un projecte que pretén que els joves s'acostin al món de l'òpera a través d'un projecte participatiu i engrescador. Fem Òpera! parteix del projecte educatiu Òpera a Secundària que organitza des de fa molts anys el Liceu de Barcelona amb l'Institut d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC). Des del Servei Educatiu del Kursaal s'ha volgut apostar per aquest projecte, però buscant la complicitat i participació de grups locals. En les 3 hi van participar 9 centres de secundària de Manresa i comarca (amb un total de 800 alumnes), la Jove Orquestra del Conservatori de Música de Manresa, que després de tot un treball que començarà el gener interpretaran l'òpera infantil 'Brundibar' de Hans Krása el mes d'abril a la sala Gran del Kursaal (14, 15, 16 i 17 d'abril).
Brundibar
El compositor
Hans Krása (Praga 1899 - Auschwitz 1944)
H. Krása fou un compositor jueu que destacà des de molt petit per les seves dots musicals: als onze anys, algunes de les seves composicions havien estat ja interpretades en públic. Fou alumne de Alexander von Zemlinsky. Va escriure obres de cambra i orquestrals, cançons, òperes i altres tipus d'obres musicals per al escenari.
El context de l'obra
Hans Krása va composar aquesta òpera (el títol de la qual significa 'El borinot') el 1938, basant-se en un text d'Adolf Hoffmeister. Fou estrenada el 1941 a l'asil jueu de Praga, en secret i sense la presència del seu autor, que ja havia sigut deportat. Després de la seva deportació a Theresienstadt, Hans Krása va tornar a escriure la partitura, perquè no havia pogut endur-se-la. En el camp de concentració, entre 1942 i 1944, l'òpera fou representada unes 55 vegades, aconseguint transmetre una sensació de normalitat als nens deportats. A la pel·lícula propagandística 'Der Führer schenkt den Juden eine Stadt', rodada en aquest camp de concentració, s'emprava un fragment de l'òpera, per mirar d'enganyar els espectadors, presentant-los la vida suposadament agradable dels deportats.
Poc després, Hans Krása i la majoria dels que intervenien a l'òpera van ser assassinats a Auschwitz-Birkenau.