La idea va convèncer el Joan, que a banda de ser la seva parella i pare dels seus fills, també és company de feina. Ella, ballarina i coreògrafa, i ell, músic i programador multimèdia, van fundar, l'any 2010, Bàcum, una productora d'espectacles de dansa, música i multimèdia que barreja les arts escèniques i visuals "per trobar un llenguatge propi però proper que ens permeti dialogar amb el públic a través del moviment", especifiquen. Tot plegat, amb les noves teconologies com a base creativa i amb la innovació com a rumb a seguir. Aquell projecte de correfoc amic de tothom, doncs, els anava com anell al dit per posar en pràctica el seu saber fer.
[intext1]
La qüestió era idear quelcom que no tingués ni foc ni petards però que s'assimilés al màxim a l'espectacle que volien emular. La bombeta de la inspiració no va tardar a encendre's: la llum seria la seva gran aliada. "Vam decidir dissenyar unes forques que, a través de l'ordinador, poguessin emetre rajos làser giratoris", narra la Irina, mentre afegeix que "com que el que estàvem fent no tenia cap precedent, vam ser nosaltres mateixos qui vam materialitzar aquestes forques en una impressora 3D". Aquell primer prototip va veure la llum l'any 2019, "però ens vam trobar que no funcionava perquè el programa informàtic que fèiem servir fallava en alguns moments i allò podia ser perillós".
[slideflaix]2110[/slideflaix]
Després de més de dos anys d'experimentació, però, ara ja poden dir que l'invent i tot el que l'acompanya estan a punt per ser presentats en societat. I ho faran ni més ni menys que durant la Fira Mediterrània de Manresa d'enguany, en el marc d'un espectacle que han batejat amb el nom de Correllums i que es podrà veure tant divendres com dissabte al vespre.
[intext2]
Una coproducció de la Mediterrània amb la col·laboració de Xàldiga
El mateix 2019, quan van imprimir els primers prototips de forques làser, la Irina i el Joan es van posar en contacte amb la Fira Mediterrània per si s'avindrien a coproduir l'espectacle que tenien en ment. Els contratemps tecnològics i la posterior pandèmia de la Covid van obligar a endarrerir una col·laboració que des de l'inici ja s'intuïa que acabaria amb final feliç: "El Jordi Fosas [director artístic de la Mediterrània] de seguida es va interessar pel projecte", i és per això que quan van aconseguir les forques definitives, "ens va proposar de contactar amb l'entitat Xàldiga i de fer una residència artística aquí a Manresa per treballar conjuntament".L'experiència, s'emociona la Irina, "ha estat un regal": "Per tal de reproduir tan fidelment com fos possible el Correfoc de Manresa, des de Xàldiga ens van explicar tota la història dels balls i els diferents passos que s'hi fan". Però no només això, sinó que diversos membres de l'entitat de la capital del Bages formaran part de l'espectacle que es podrà veure durant aquesta Mediterrània. Sense anar més lluny, seran els protagonistes del Correllums: "Ells portaran les forques i guiaran el recorregut a través d'una coreografia que jo mateixa he creat per a l'ocasió tenint en compte el nivell i les capacitats de cadascú", apunta la cocreadora de la performance, que també hi actuarà com a ballarina principal.
Un recorregut itinerant amb percussió en directe
El Correllums, com el Correfoc de Manresa, tindrà un format de cercavila que farà un mateix recorregut d'anada i de tornada. L'estrena de l'espectacle arrencarà aquest divendres dia 6, a les nou del vespre, a la plaça de la Música. D'allà, la rua passarà pels carrers de les Campanes, Tahones i Barreres fins arribar a la plaça Gispert, i continuarà pels carrers Barreres, prolongació General Prim, Vilanova i Born per acabar a la Plana de l'Om. El mateix divendres a dos quarts d'onze de la nit, el recorregut es farà a la inversa (s'iniciarà a la Plana de l'Om i culminarà a la plaça de la Música). I això és exactament el que passarà dissabte, en els mateixos horaris.Durant tota la corrua, hi haurà tres percussionistes que actuaran en directe sota la direcció musical de Martí Soler.
"Ens hem nodrit mútuament"
Assegurant que el Correllums és un espectacle "que teníem moltes ganes de fer" i que es tracta d'una gran aposta tenint en compte la singularitat del projecte, el director artístic de la Mediterrània, Jordi Fosas, en destaca el "valor afegit que té el fet que una companyia professional i membres de l'associacionisme de la cultura popular, treballin plegats". Que això passi, subratlla, "estimula les dues bandes i fa que tothom aprengui".I és precisament així, com se sent la Irina: "Ha estat molt bonic compartir tot això amb la gent de Xàldiga. Ens hem nodrit mútuament i, més important encara, ens hem situat tots en la mateixa posició". Al capdavall, diu, "tots som persones i tots aportem coses, i remar conjuntament, ha permès apropar dues realitats culturals que massa sovint conviuen de manera independent".