
25 persones en el tram de Castellar de n'Hug- Manresa, 10 persones en el tram Manresa-Martorell, i 18 persones en el tram Martorell- el Prat de Llobregat. 40 persones diferents han participat en un tram o en tot el recorregut de la primera edició de la baixada pel Llobregat en bicicleta. De tots ells, una petita representació van arribar a banyar-se al mar, a prop de la desembocadura del Llobregat. Amb aquests volums de persones s'ha realitzat en tres dies el descens en bicicleta per la vora del Llobregat des de les Fonts fins al Delta.
El Llobregat s'ha estrenat com a fil conductor d'un itinerari que encara no està condicionat en la seva totalitat com va passeig per a vianants i bicicletes però que té prous al·licients paisatgístics, naturals i arquitectònics com per visitar-lo de cap a cap.
La forma que ha triat la cooperativa MBICI per afavorir el condicionament de camins és la de fer camí pedalant. La falta de continuïtat dels itineraris senyalitzats per bicicletes s'ha compensat amb el guiatge. El coneixement dels camins de cada costat del riu permet dissenyar un itinerari factible per a un públic no esportiu i amb curiositat.
La marxa en bicicleta ha estat combinada amb visites als Jardins Artigues i a la torre de l'amo de Viladomiu Nou, explicacions sobre punts d'interès, refrigeris i dinars, remullades de peus, visites a esglésies romàniques i 8 reparacions de bicicletes. La divulgació de patrimoni del Llobregat ha estat completat amb la divulgació de mecànica bàsica en directe.
A partir de Martorell es van incorporar participants que van respondre a la crida de la Plataforma Aturem Eurovegas i l'Associació Bici Baix, del Baix Llobregat. Aquestes dues entitats van voler sumar a la proposta d'MBICI, van fer d'amfitrions en aquest últim tram de l'itinerari i van guiar el grup dins el parc agrari del Baix Llobregat, la Colònia Güell i el Delta del Llobregat.
Detalls de la ruta
El riu Llobregat transcorre entre una trentena de municipis entre Castellar de n'Hug i el Prat de Llobregat. A partir d'ara, aquests municipis compartiran una nova oferta turística: excursions en bicicleta. Consisteix en l'organització d'excursions al llarg de tot el riu i amb els principals serveis concertats: desplaçament amb autocar, menjar, allotjament, guiatge i entrades a centres de visita. Aquesta oferta està impulsada per Manresana de Serveis amb Bicicleta SCCL (MBICI). Es tracta d'una cooperativa d'iniciativa social (sense afany de lucre) i dedicada a diverses activitats al voltant de la bicicleta. L'oferta d'excursions pel Llobregat també disposa de la complicitat de les administracions públiques que tenen responsabilitats en aquest territori.
Lluís Tejedor i Josep Orriols són els alcaldes dels dos municipis extrems del riu Llobregat. Els dos alcaldes han escenificat públicament el seu suport a aquesta iniciativa. D'alguna manera, representen la col·laboració de les administracions locals en un projecte de dinamització turística i de valorització del patrimoni al voltant d'aquest riu. Els ajuntaments, la Diputació de Barcelona i la Generalitat han col·laborat en la recollida d'informació sobre la ruta i en la divulgació a través de pàgines web i les diferents oficines de turisme i d'atenció al públic.
La idea és recórrer en bicicleta des de Castellar de n'Hug fins el Prat de Llobregat passant pels camins més ciclables del voltant del riu Llobregat i de més interès paisatgístic. Les primeres edicions s'ha previst en tres dies (26, 27 i 28 de maig) i (30 de juny i 1 i 2 de juliol) i l'oferta inclourà dues nits d'allotjament. Dins d'aquest paquet també s'inclou entrades a centres de visita i emplaçaments especials. Les persones que hi vulguin participar han d'enviar un correu electrònic a mbici@mbici.cat o bé trucar a 938725828.
El riu Llobregat concentra punts d'interès i elements patrimonials que ajuden a entendre la història, la cultura, la natura i l'activitat productiva de Catalunya. Un conjunt que pot ser atractiu per a persones i famílies usuàries de turisme actiu i, a la vegada, interessant per als municipis i agents socials i econòmics del territori per on passa el riu.
Els objectius d'aquesta proposta són:
- Revaloritzar l'itinerari del Llobregat pel seu interès paisatgístic, natural, històric i cultural. Aquest és un recorregut que coincideix amb el principal eix viari interior de Catalunya. El Llobregat és considerat un camí d'entrada i sortida a Barcelona però molta gent ignora el potencial turístic que conté. En aquest sentit, es pretén afavorir el turisme de proximitat.
- Provocar una visió completa d'un dels principals rius del país i així incrementar el grau de responsabilitat mediambiental de les persones que participin en l'excursió i de les que coneguin la iniciativa.
- Incrementar la protecció del patrimoni natural, agrari i arquitectònic.
- Generar complementarietats entre els diferents municipis i agents turístics que operen al llarg del Llobregat.
MBICI està acumulant informació cedida pels municipis i d'altres fonts per elaborar el guió d'explicacions de l'excursió. En aquest primer inventari, s'han llistat 184 punts d'interès (municipis, colònies industrials, esglésies romàniques, aiguamolls, miradors d'aus, aiguabarrejos, rescloses, embassaments i muntanyes).
El guies també han informat amb detall de les alternatives de camins en cada tram del recorregut. En el procés de preparació d'aquesta excursió, els organitzadors han escrutat els camins practicables a banda i banda del riu. Tot i que l'excursió es farà amb un itinerari prèviament dissenyat, el coneixement de totes les opcions permet introduir algunes modificacions en funció de les necessitats i preferències dels participants.
Manresa és el punt de trobada per fer aquest excursió. Des d'allà tot el grup de participants i guies, juntament amb les bicicletes, han sortit en autocar cap a Castellar de n'Hug. El final del recorregut és el Prat de Llobregat, des d'on es podrà agafar el tren de tornada cap a Barcelona, Manresa o altres indrets.
Els participants poden utilitzar bicicletes pròpies o bé de la cooperativa MBICI. Al llarg del recorregut es podran realitzar dues visites. En aquesta primera ocasió, la primera visita serà als Jardins Artigas, de temàtica modernista (Pobla de Lillet) i el segon serà a la Torre de l'Amo de la colònia industrial de Viladomiu Nou de Guardiola de Berguedà. Aquesta primera edició està pensada perquè la pugui fer una vintena de persones.
En properes edicions es podrien ampliar el nombre de visites i el recorregut en funció de si és pot incrementar la durada o fraccionar l'itinerari. El recorregut es pot separar en etapes en dos caps de setmana: de Castellar de n'Hug a Manresa i de Manresa al Prat de Llobregat.
Administracions col·laboradores
Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Consells Comarcals del Bages, Berguedà i Baix Llobregat, Consorci del Parc Fluvial de les Colònies Industrials del Llobregat, Parc Natural Cadí Moixeró, Consorci de l'Alt Berguedà, Fundació del Parc de la Sèquia, Consorci del Delta del Llobregat, Ajuntaments de Castellar de n'Hug, la Pobla de Lillet, Bagà, Guardiola de Berguedà, Cercs, La Nou, Berga, Olvan, Avià, Casserres, Gironella, Puig-reig, Gaià, Navàs, Balsareny, Sallent, Santpedor, Artés, Navarcles, Sant Fruitós de Bages, El Pont de Vilomara, Manresa, Castellgalí, Sant Vicenç de Castellet, Castellbell i el Vilar, Monistrol de Montserrat, Esparreguera, Olesa de Montserrat, Martorell, Castellbisbal, Sant Andreu de la Barca, El Papiol, Pallejà, Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei, Sant Feliu, Santa Coloma de Cervelló, Sant Joan Despí, Cornellà, Sant Boi, L'Hospitalet i el Prat de Llobregat.